Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Rizik treće strane može vam preko noći uništiti život. Zaštitite se ulaganjem u zlato

Rizik treće strane i ulaganje u fizičko investicijsko zlato

Rizik treće strane svuda je oko nas. Kada automobilom krenete na udaljen poslovni sastanak, nepažnja vozača koji vozi pred vama može prouzročiti tešku prometnu nesreću zbog koje će autocesta satima biti zatvorena, a vi ćete ostati zaglavljeni u koloni i na važan poslovni sastanak nećete stići.

Vi ste sa svoje strane učinili sve što ste mogli: redovito održavate automobil, uvijek imate napunjen spremnik goriva, ne vozite umorni, trudite se biti pozorni u prometu… No, unatoč vašim naporima, uvijek postoji opasnost da vam rizik treće strane, odnosno, rizik nekog vama nepoznatog i neodgovornog pojedinca, pokvari vaše planove.

Isto vrijedi i za našu imovinu, odnosno, ušteđevinu. Mi se možemo truditi, pozorno i marljivo štedjeti, odvajati novac za budućnost, ulagati u dionice, obveznice i nekretnine, a onda nam te stvari doslovno preko noći mogu biti uništene nepažnjom nepoznate osobe.

Opasnost: banke, supružnici, država, zidari…

Upravo se rizik treće strane ovih dana snažno iskazuje tijekom gotovo panične reakcije korisnika bankarskih usluga diljem svijeta. Često govorimo kako je gotovina koju čuvamo u banci najmanje rizičan oblik čuvanja osobne imovine. I to je u neku ruku istina. Uobičajeni, prosječni skokovi i padovi vrijednosti vodećih valuta poput eura, dolara ili franka, nisu tako veliki kao što je to primjerice slučaj kod dionica. No, zaboravljamo da je takozvani tržišni rizik, odnosno, rizik koji donosi standardno natjecanje između ponude i potražnje samo jedan od rizika s kojim se naša imovina može suočiti.

Rizik treće strane u slučaju bankarske krize leži u činjenici da su banke poslovni subjekti koji ipak mogu – premda se to ne događa često – doživjeti poslovni slom i propast. U tom slučaju, naša ušteđevina u njima nije potpuno sigurna, i to osobito ne iznad 100 tisuća eura, odnosno, iznad iznosa koji središnja banka i državne institucije jamče da će štediši biti raspoloživo čak i ako njegova banka propadne. Dakle, ako u banci imate 200 tisuća eura, može se reći da je to doista vaša likvidna imovina sve dok se ne manifestira rizik bankovne propasti.

No, nije opasnost od bankarskog bankrota jedini rizik treće strane koji može snaći vaš novac u banci. U Hrvatskoj je, primjerice, prilično popularno da paradržavna institucija Fina (Financijska agencija) pojedincima i tvrtkama nenajavljeno zamrzne novac u banci. Je li to zamrznuće opravdano ili nije Finu vrlo često nije previše briga. Rizik treće strane u vašem se životu može manifestirati u obliku zlonamjernog supružnika, koji će vas optužiti za krimen što ga niste učinili i potom vas pokušati opljačkati blokadom sredstava u banci. Isto vrijedi i za državu.

Na sličan način se rizik treće strane iskazuje i kod drugih vrsta ulaganja. Kada ulažete u dionice tvrtki, krivi poslovni potez vodstva kompanije može vaš udio preko noći srozati na nulu. Obveznice se smatraju sigurnim oblikom ulaganja, no valja pitati ulagače u argentinske i ruske obveznice na koji su način oni nastradali zbog rizika treće strane u formi neodgovornih državnika poput Vladimira Putina ili Christine Kirchner. Ako pak ulažete u nekretnine, možete li biti sigurni da prvi idući potres neće otkriti istinu rizika treće strane kroz otkriće da je tvrtka koja je gradila zgradu opasno štedjela na materijalu, što je prouzročilo njezino rušenje?

Investicijsko zlato: imovina bez rizika treće strane

Rizik treće strane ne može se u potpunosti izbjeći čak ni kupnjom odgovarajuće police osiguranja kod ovlaštenog osiguravatelja. Jer baš kao i banke, i osiguravajuća društva također su poslovni subjekti, podložni rastu, ali i padu i propasti. S njima možda možete biti sigurni da će vam pomoći u većini slučajeva, ali ne uvijek.

Na prvi pogled može se učiniti da se protiv rizika treće strane možemo boriti isključivo diverzifikacijom: polaganjem manjih količina novca u različite banke, kupnjom širokog spektra dionica i obveznica, kupnjom više različitih nekretnina na geografski udaljenim lokacijama…

Ipak, postoji još jedan oblik ulaganja koji nema rizika treće strane. A to je ulaganje u fizičko investicijsko zlato. Jednom kada kupite zlatne poluge ili zlatne kovanice, i potom ih pohranite na skrovitome mjestu u vlastitoj režiji, svaki rizik treće strane za tako pohranjenu imovinu nestaje. Vi ste za tu imovinu u potpunosti gospodar rizika treće strane.

Vi, doduše, možete svoje zlato pohraniti tako da bude nadohvat kradljivcima i na taj način ga ugroziti. Zlato možete pohraniti tako da zaboravite gdje ste ga stavili. No, zahvaljujući svojstvu zlata da zadržava vrijednost neovisno o institucijama, vi svojom odgovornošću možete u potpunosti eliminirati svaki rizik, osim uobičajenog rizika varijacije ponude i potražnje plemenitih kovina. Kupnja i držanje zlata podupire osobnu odgovornost, te jača neovisnost pojedinaca i obitelji.

U svojem imovinskom portfelju sasvim je u redu imati gotov novac, dionice, obveznice i nekretnine. No, imovinski portfelj bez fizičkoga zlata sadržava preveliki rizik treće strane.

Nije svako zlato bez rizika treće strane

I na kraju, treba reći da nije svako zlato bez rizika treće strane. Ukoliko kupite zlatne poluge i zlatne kovanice, te ih potom ostavite pohranjene izvan svoje izravne kontrole, poput bankarskoga sefa ili udaljenog trezora neke tvrtke ili institucije, rizik treće strane niste izbjegli. Država ima zakonsko pravo zatražiti od banke da uđe u vaš bankarski pretinac sefa. Tvrtka koja pohranjuje vaše zlato može ga posuditi ili čak prodati bez vašeg znanja. Sve su to rizici treće strane koji se mogu izbjeći isključivo preuzimanjem fizičkog investicijskog zlata i privatnom pohranom.

To je osobito važno zbog činjenice da je zlato jedno od hipotekarno najopterećenijih investicijskih klasa. Neki stručnjaci smatraju da se svakoga dana u svijetu protrguje s 10 do 20 puta više zlata nego što ga postoji u fizičkom obliku. Može se reći da na svaki gram fizičkog zlata na tržištu dolazi i do 20 grama takozvanog papirnatog zlata. Ako želite saznati više o papirnatom zlatu, pročitajte ovaj tekst.

Odlučili ste otkloniti rizik treće strane kupnjom fizičkog investicijskog zlata? Nazovite nas na broj 01/236-5857 i naručite zlatne poluge ili zlatnike. Ili se samo raspitajte o mogućnosti ulaganja u plemenite kovine. Dobro došli!

Odaberite
Right Menu IconNazovite