Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Što odabrati za kupnju: poluge ili kovanice?

Što kupiti?

Kada jednom donesete odluku o kupnji investicijskoga zlata ili srebra, iduće pitanje koje se nužno nameće jest: što odabrati?

Koja je kombinacija zlatnih, odnosno, srebrnih poluga, te zlatnika i srebrnjaka za vas najbolja?

Odgovor na to pitanje ponekad može izgledati teško, ali je zapravo prilično jednostavan.

A da biste odgovorom bili zadovoljni, trebate najprije razmotriti sljedeće teme:

1) Omjer zlata i srebra u portfelju

Prije nego što uopće počnete razmišljati o kupnji investicijskih plemenitih kovina, trebali biste najprije donijeti odluku o tome koliko će vaš “plemeniti” portfelj sadržavati zlata, a koliko srebra. Postoje dva generalna pravila prema kojima se određuje taj omjer: (1) starost ulagača, odnosno, kupca i (2) spremnost na rizik. Što je kupac stariji i što je manje sklon riziku, to bi u svome portfelju trebao imati više zlata, a manje srebra.

Budući da se na investicijsko srebro u Europskoj Uniji plaća porez na dodanu vrijednost, dok se na investicijsko zlato taj porez ne plaća, kupnja srebra u odnosu na kupnju zlata sa stanovišta povrata uloženog novca sadrži dodatni rizik koji, primjerice, ne postoji izvan Europe. U tom smislu, najbolji savjet koji možemo dati kupcima s malo iskustva u trgovanju plemenitim kovinama jest – započnite sa zlatom, a srebro koristite kao ukusan začin. (Ako želite konkretan savjet vezano uz omjer, recimo 60:40, 80:20 ili 90:10, kontaktirajte nas. Nakon kratke analize vaših potreba, bit će nam mnogo lakše dati vam odgovarajuću preporuku. Napominjemo da se omjer odnosi na vrijednost, a ne na masu plemenite kovine.)

2) Iznos novca za kupnju

Struktura portfelja u dobroj mjeri ovisi o iznosu novca što ga planirate upotrijebiti za kupnju investicijskih plemenitih kovina.

Ako, primjerice, planirate kupiti zlata u vrijednosti nekoliko stotina eura, kupovat ćete zlatne proizvode mase od nekoliko grama do otprilike jedne unce (približno 31,1 gram). Za iznose od nekoliko tisuća eura, moći ćete kupiti proizvode mase od nekoliko desetaka grama do par stotina grama. I konačno, za iznose od nekoliko desetaka tisuća eura kupovat ćete proizvode mase od nekoliko stotina grama pa do nekoliko kilograma.

Evo još jednom ukratko raspona s obzirom na kupnju zlatnih poluga

  • Za iznose od otprilike 100 eura, 200 eura, 300 eura … 900 eura… kupujete zlatne poluge od otprilike 1 gram, 2 grama, 5 grama, 10 grama, 20 grama, 1 unca (31,1035 grama)…
  • Za iznose od otprilike 1000 eura, 2000 eura, 3000 eura.. 9000 eura… kupujete zlatne poluge od otprilike 1 unce (31,1035 grama), 50 grama, 100 grama, 250 grama, 500 grama…
  • Za iznose od otprilike 10.000 eura, 20.000 eura, 30.000 eura… 90.000 eura… kupujete zlatne poluge od 500 grama, 1 kilogram i veće.

Budući da je srebro nekoliko desetaka puta jeftinije po gramu od zlata, taj je raspon kod kupnje srebrnih poluga red veličine manji:

  • Za iznose od otprilike 10 eura, 20 eura, 30 eura, … 90 eura… kupujete srebrne poluge od otprilike 5 grama, 10 grama, 1 unce (31,1035 grama)…
  • Za iznose od otprilike 100 eura, 200 eura, 300 eura… 900 eura… kupujete srebrne poluge od otprilike 100 grama, 250 grama, 500 grama, 1 kilogram…
  • Za iznose od otprilike 1000 eura, 2000 eura, 3000 eura … 9000 eura… kupujete srebrne poluge od otprilike 1 kilogram, 5 kilograma, 10 kilograma, 20 kilograma…

Na kraju, treba spomenuti jedno poznato pravilo: što je poluga veća, to je cijena čistoga zlata i srebra koje sadrži ta poluga niža. Primjerice, zlatna poluga od 1 grama može stajati 40 eura, a u isto vrijeme zlatna poluga od 10 grama stoji 360 eura (ili 36 eura za gram čistog zlata), a poluga od 100 grama 3300 eura (ili 33 eura za gram čistoga zlata).

3) Omjer veličina proizvoda unutar portfelja

Ne postoji pravilo o tome je li dobro kupovati samo najveće moguće poluge i kovanice s obzirom na raspoloživ novac, ili treba napraviti odgovarajući miks velikih i malih poluga, odnosno, zlatnika ili srebrnjaka. Neki se kupci odlučuju na kupnju najvećeg mogućeg proizvoda kako bi iskoristili prednost niže cijene po gramu. Drugi pak odabiru usitniti svoj portfelj kako bi ga u slučaju potrebe mogli lakše prodati dio po dio.

Ipak, treba spomenuti da u je u slučaju kupnje manjih proizvoda dobro razmisliti o nabavci kovanica, budući da su kovanice prepoznatljivije među laicima, te ih je moguće nešto lakše prodati na neformalnom tržištu nego zlatne poluge. Dakle, zlatne poluge kupujte ako ih kasnije namjeravate prvenstveno prodati službenim trgovcima investicijskih plemenitih kovina, koji će znati prepoznati njihovu valjanost i vrijednost.

4) Vremenski okvir

Koliko dugo planirate svoju likvidnu imovinu držati u plemenitim kovinama? Ako je odgovor na to pitanje – godinama, onda je vjerojatno bolje kupovati veće poluge i kovanice, naprosto zbog povoljnije cijene po gramu čiste plemenite kovine. No, ako niste sigurni, odnosno, smatrate da bi dio kupljenih plemenitih kovina uskoro trebali pretvoriti u likvidna sredstva, tada ima smisla kupovati proizvode malih masa – od 1 gram do jedne unce (otprilike 31 gram).

*********************

Ako i nakon što ste pročitali sve ove savjete još uvijek niste sigurni koje poluge i kovanice uvrstiti u svoj portfelj plemenitih kovina, kontaktirajte nas i mi ćemo vam pomoći. Naše dugogodišnje iskustvo jamstvo je da ćete od nas dobiti stručnu i kvalitetnu preporuku. Obratite nam se s povjerenjem.

Odaberite
Right Menu IconNazovite