Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Mi ne otkupljujemo lomljeno zlato, ali ako ga želite prodati ovo će vas sigurno zanimati

Lom zlato - Lomljeno zlato - otkup

Naša tvrtka nikada se nije bavila, a niti se danas bavi otkupom lomljenog zlata. Mi smo specijalizirani isključivo za trgovanje investicijskim zlatom. Stoga, ako želite prodati svoj nakit, medicinsko (stomatološko) zlato ili industrijsko zlato (primjerice, iz računala i elektroničkih uređaja), nalazite se na krivoj adresi. Za tu vrstu transakcije morat ćete potražiti nekog drugog. Zlatne poluge i zlatnike, međutim, rado ćemo otkupiti od vas. U nastavku možete pročitati kako.

Naša je tvrtka snažno uključena u lokalno i regionalno tržište zlatom. Mi znamo situaciju na tom tržištu, sve njegove izazove i zamke. Zbog toga osobama koje namjeravaju prodavati svoje zlato možemo dati nekoliko dobrih savjeta. Te savjete nudimo kao objektivan i nepristrani promatrač. Mi na tržištu lomljenog zlata ne sudjelujemo, pa nemamo interesa uljepšavati stvarnost ili prešućivati informacije. Naša je želja pomoći svakome tko se nađe u nuždi (pa mora prodavati svoje zlato) da iz te transakcije izvuče maksimum. Podijelite s drugima ovaj tekst na Facebooku, Twitteru, Linkedinu ili putem e-maila, jer on zacijelo može pomoći mnogima.

Ne prodajte investicijsko zlato pod lom!

Prije nego što nastavimo, valja naglasiti: nije svako vaše zlato – lom zlato. Ako posjedujete zlatne poluge ili zlatnike, ti se proizvodi ne smatraju lomljenim zlatom, nego investicijskim zlatom. Mi ćemo vaše investicisko zlato rado otkupiti od vas. Zatražite ponudu putem kontakt formulara. Pri tome ćemo vam ponuditi cijenu koja je znatno viša od otkupne cijene lom zlata.

Investicijsko zlato uobičajeno je sredstvo ulaganja, odnosno, čuvanja vrijednosti osobne imovine. Investicijskim zlatom može se legalno i slobodno trgovati na ulagačkome tržištu bez plaćanja poreza.

Ako investicijsko zlato prodate pod lom zlato, bit ćete na velikom gubitku. Takva transakcija prodavatelju može učiniti ozbiljnu financijsku štetu. Otkupne cijene za investicijsko zlato znatno su više nego otkupne cijene za lomljeno zlato. Razlog za to leži u činjenici što se zlatne poluge i zlatnici mogu ponovno plasirati na ulagačkom tržištu nakon detaljnog pregleda, te nakon što se utvrdi izvornost, autentičnost i integritet svake pojedine otkupljene poluge ili kovanice.

Lomljeno zlato se brutalno uništava

To s lomljenim zlatom nije slučaj. Svako otkupljeno lom zlato obavezno se, po zakonu, mora uništiti rastapanjem. Nakon što se rastopi u pećima pod visokom temperaturom, od tako dobivenog zlata mogu se proizvesti novi proizvodi. To može biti novi nakit, ali i zlatne poluge i zlatnici. No, bitno je naglasiti: tvrtke koje se bave otkupom lomljenog zlata dužne su svaki otkupljeni primjerak uništiti rastapanjem i potom pretvoriti u sirovinu. Nije dopušteno da se otkupljeno zlato ponovno prodaje nerastopljeno.

Dakle, kada prodajete svoju ogrlicu, prsten, narukvicu ili naušnicu od zlata tvrtki koja se bavi otkupom lom zlata, ne možete očekivati da  ćete za bilo koji od tih ukrasnih predmeta dobiti iznos koji bi možda rado željeli dobiti jer se možda radi o umjetnički lijepom predmetu ili pak predmetu koji za vas ima sentimentalnu vrijednost. Otkupljivači lom zlata su brutalni jer su po zakonu dužni biti brutalni. Ništa što dođe u njihove ruke ne smije ostati u stanju u kakvom su ga primili. Jer ako ostane, zakon je prekršen, a prijete im i značajne kazne.

A sada dolazimo do pitanja cijene. Kako otkupljivači lomljenog zlata formiraju otkupnu cijenu za lom? Odgovor na to pitanje na žalost ne donosi dobre vijesti. Otkupne cijene lomljenog zlata u pravilu su i 30 posto niže od standardne burzovne cijene zlata na svjetskim tržištima. Ako je, primjerice, cijena grama zlata u nekom trenutku 50 eura za gram, nije neuobičajeno da otkupljivači lom zlata klijentima nude  35 eura po gramu ili čak manje.

Trenutna cijena čistog zlata (99,99 posto) na svjetskom tržištu iznosi 71.032,44 eura za kilogram. Prikazana cijena se mijenja iz minute u minutu, baš kako se mijenja cijena zlata na svjetskim burzama. Datum, sat minuta i sekunda formiranja prikazane cijene je 19.07.2024 17:19:05. Dođite ponovno na ovu stranicu za nekoliko minuta i vidjet ćete da se cijena promijenila. Vikendom svjetske burze ne rade, pa se tada ni cijena ne mijenja.

Lom zlato u pravilu nije čisto zlato

Dodatni problem u vrednovanju lom zlata stvara činjenica da se nakit obično izrađuje od legure (slitine) zlata i nekog drugog neplemenitog metala, recimo bakra, pri čemu odnos količine zlata i bakra može biti vrlo nepovoljan. Vrlo se često na zlatnom nakitu pojavljuje oznaka 585, koja označava da je nakit izrađen od 58,5 posto zlata, dok je ostatak od 41,5 posto neki drugi, neplemeniti metal koji je bezvrijedan. A to znači: ako imate ogrlicu mase 10 grama s oznakom “585”, ona u sebi sadrži samo 5,85 grama čistog zlata, dok se ostalo ne računa. Količina čistog zlata što ga ogrlica sadrži predstavlja osnovu za formiranje otkupne cijene, a ne ukupna masa ogrlice. To može razočarati osobu koja nudi ogrlicu za otkup, jer u tom slučaju ona dobiva manje novca nego što je očekivala.

Postoji nakit koji je izrađen od legura s još manje zlata. Oznaka “400” ukazuje da je zlatni proizvod izrađen od samo 40 posto zlata, dok ostatak mase nema vrijednost. A postoji i nakit koji je izrađen od zlata veće čistoće, primjerice oznaka “750” utvrđuje da se radi o nakitu koji sadrži 75 posto zlata i 25 posto ostalog, dok oznaka “925” utvrđuje da je riječ o proizvodu s 92,5 posto čistog zlata i 7,5 posto ostalog.

Što je veći postotak zlata u proizvodu, otkupljivač bi vam po gramu trebao dati više novca.

Država od proizvođača nakita (zlatara) zahtijeva da na svaki proizvedeni primjerak utisne oznaku čistoće zlata. Ta je odredba na snazi gotovo cijelo jedno stoljeće, tako da bi manje-više sav nakit koji posjedujete trebao imati tu oznaku. Ona je obično vrlo sitna, i treba je gledati s povećalom. Ako nakit tu oznaku nema, postoje realni izgledi da uopće nije izrađen od plemenite kovine.

Ne brzajte s prodajom

Napokon ste odlučili da vaše obiteljsko zlato mora ići u prodaju? Možda to odlučujete nerado, ali ako već jeste odlučili srdačno vas molimo – pokušajte barem malo usporiti proces. Nemojte otići do najbližeg kioska za otkup lom zlata i tamo predati ono što imate. Jer ako to učinite, šanse da ćete loše proći i da nećete dobiti ni približno onoliko novca koliko biste mogli – prilično su velike.

Umjesto toga, predlažemo da učinite sljedeće.

1/ Razdvojite investicijsko zlato od lom zlata

Uzmite si malo vremena i dobro promotrite svoje zlato. Imate li među ogrlicama, narukvicama i naušnicama nečega što bi moglo biti investicijsko zlato? Zlatne pločice, zlatnike? Nije neuobičajeno da se, primjerice, dukati ugrađuju u zlatne okvire koji potom služe kao nakit. Ako se takav primjerak dukata može bez oštećenja izvaditi iz okvira i ponuditi odvojeno na prodaju, moguće je da biste mogli dobiti više novca. No, ako je na dukat, primjerice, zavaren držač za lančić, takvom zlatniku najvjerojatnije više nema spasa. On se mora prodati pod lom zlato.

2/ Provjerite oznaku čistoće zlata

Sljedeća stvar koju svakako trebate učiniti jest – promotriti sitne utisnute oznake. Uzmite povećalo i pronađite gdje bi se na lančiću mogla pronaći oznaka čistoće zlata: “400”, “585”, “750”, “925”? Ako imate nakit različite čistoće, odvojite svaku vrstu u zasebnu hrpu. Nemojte svoje zlato različite čistoće nositi otkupljivaču na istoj gomili, jer ako tako učinite, on će znati da ne razlikujete vrijednosti različitih proizvoda. U tom bi vam slučaju mogao ponuditi za čišće zlato manje novca, jer je stiglo u istom paketu s manje čistim zlatom. Napominjemo da se i na nekim zlatnicima također pojavljuju utisnute oznake čistoće zlata, stoga je dobro i njih provjeriti.

3/ Raspitajte se za cijenu na više mjesta

Razlike u ponudi od mjesta do mjesta otkupa lom zlata mogu biti vrlo značajne. Stoga svoje zlato nemojte prodati na otkupnom mjestu do kojeg vam je najlakše doći. Umjesto toga, protegnite noge, prošećite i raspitajte se na više mjesta. To bi moglo biti blagotvorno i za vaše zdravlje i za vaš novčanik. Prije nego što uopće pođete u šetnju, upoznajte se s mogućim mjestima otkupa putem interneta. Googlajte, i potom nazovite telefonski nekoliko različitih tvrtki za otkup lom zlata. A ako imate investicijsko zlato koje želite prodati – zlatnu polugu ili zlatnik- njih nemojte prodavati pod lom. Potražite tvrtku poput naše koja je specijalizirana za trgovinu investicijskim zlatom i od njih (nas) zatražite ponudu. Ustanovit ćete da će biti mnogo bolja za vas.

4/ Dobro razmislite

Svoje zlato ponudite na prodaju samo ako baš morate. Velik broj analitičara smatra kako će cijena zlata rasti u razdoblju od idućih nekoliko mjeseci ili godina. Stoga je bolje pričekati s prodajom, jer biste uskoro za istu količinu zlata mogli dobiti više novca. Naravno, ako zlato prodajete iz nužde, onda čekanja nema. No, u tom slučaju pažljivo slijedite korake koje smo naveli u ovom tekstu.

===========

I konačno, predlažemo da razmislite o još jednoj važnoj stvari. Ako ste ikada u prošlosti kupovali zlatni nakit prvenstveno kao sredstvo očuvanja vrijednosti svoje imovine, a ne nužno kao sredstvo isticanja osobne ljepote – možda bi bilo mudro promijeniti taktiku. Na kupnju zlatnog nakida država naplaćuje 25 posto poreza na dodanu vrijednost. Taj se porez kupcu nikada ne vraća, a osobito ne ako on taj nakit jednom proda kao lom zlato.

Međutim, kupnja investicijskog zlata – zlatnih poluga i zlatnika – oslobođena je plaćanja PDV-a. I zbog toga je razlika između kupovne i prodajne cijene proizvoda od investicijskog zlata puno, puno manja.

Dakle, ako želite štedjeti u zlatu, kupnja zlatnog nakita nije dobar odabir. Umjesto toga, štedjeti u zlatu treba kupnjom investicijskih zlatnih poluga i zlatnika. A mi smo za to vodeći stručnjaci u regiji. Kontaktirajte nas i zatražite savjet.

Odaberite
Right Menu IconNazovite