Plemenit

Srebro – atraktivno ulagačko sredstvo

Prodaja srebraProdaja srebra za ulagačke potrebe ostvaruje se putem investicijskih srebrnih poluga i investicijskih srebrnjaka.

Srebro je kroz povijest bilo popularan monetarni metal, koji je najčešće služio srednjem sloju građanstva za male i srednje transakcije dobara i usluga, dok se zlato u pravilu koristilo za trgovanje velikim i skupocjenim predmetima. U nekim svjetskim jezicima riječ za srebro identična je riječi za novac.

Zbog relativne cjenovne dostupnosti u odnosu na zlato, srebro danas predstavlja atraktivno ulagačko sredstvo za ulagače koji žele investirati nekoliko desetaka do nekoliko tisuća eura.

Dvije važne činjenice

Veliki investitori u srebro prilikom kupnje moraju obratiti pozornost na dvije važne činjenice.

1) Prodaja srebra u Europskoj se Uniji oporezuje porezom na dodanu vrijednost (PDV). Stoga je razlika između kupovne i prodajne cijene srebrnih poluga i srebrnjaka u Europi prilično velika, budući da se prilikom otkupa ranije kupljenoga srebra kupcu, naravno, ne vraća plaćeni porez.

2) Cijena srebra po gramu je znatno niža nego što je cijena iste količine zlata. Zbog toga veliki ulagači, koji odluče kupiti investicijsko srebro u vrijednosti od nekoliko desetaka ili čak stotina tisuća eura mogu imati logističkih problema sa skladištenjem. Za razliku od srebra, takvi se problemi sa zlatom počinju javljati tek kod ulaganja od milijuna eura ili više.

Načini kupnje većih količina srebra

Investitori koji vjeruju u srebro i odluče ga kupiti u velikim količinama, u pravilu se snalaze na dva načina. Prvi jest da veće količine investicijskog srebra kupuju na ime i za račun tvrtke koja je u sustavu poreza na dodanu vrijednost. Na taj način je porez, dakako, moguće odbiti. Drugi način legalnog izbjegavanja plaćanja PDV-a jest kupnja srebra u fizičkom obliku koje je pohranjeno u dobro čuvanom bescarinskom skladištu. Obično se za takve investicije koriste bescarinska skladišta u Švicarskoj ili na Dalekom Istoku (Singapur, Hong Kong).

Plemenit može vam pomoći sugestijom i savjetom vezanim uz kupnju srebra. Bez obzira jeste li mali, srednji ili veliki investitor u plemenite kovine, za vas ćemo pronaći najpovoljnije i najsigurnije rješenje ulaganja. Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i raspitajte se o mogućnostima ulaganja u srebro.