Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Otkupne i prodajne provizije za numizmatički vrijedne kovanice

Otkupna provizija za numizmatički vrijedne zlatnike i srebrnjake

Plemenit.hr nudi uslugu posredovanja pri prodaji numizmatički vrijednih zlatnih i srebrnih kovanica. Kovanice od neplemenitih kovina (cink, bakar, čelik…) ne otkupljujemo niti posredujemo u njihovom trgovanju.

Posredovanje obavljamo u slučajevima kada kupac postoji i kada je cijena između kupca i prodavatelja dogovorena. Plemenit.hr prodavateljima kovanica s dodatnom numizmatičkom vrijednošću nudi mogućnost traženja kupaca iz liste naših provjerenih klijenata. Također, vašu kovanicu pod određenim uvjetima možemo privremeno preuzeti, te je ponuditi na aukciji. Više informacija o procesu trgovanja numizmatički vrijednim zlatnicima i srebrnjacima možete pročitati ovdje.

Zlatnike i srebrnjake otkupljujemo u skladu s politikom naše tvrtke, bez obzira imaju li kovanice dodatnu numizmatičku vrijednost ili nemaju. Svaka kovanica prije otkupa podliježe procesu utvrđivanja autentičnosti i izvornosti, koji u većini slučajeva ne naplaćujemo, osim kada je taj proces potrebno obaviti u inozemnim procjeniteljskim kućama, najčešće u Austriji.

Formiranje otkupne cijene kovanice bez poznatog kupca ili aukcije

U slučaju izravnog otkupa, bez poznatog kupca ili provedene aukcije, prodavateljima nudimo otkup po sljedećim cijenama:

Za kovanice koje su navedene u našim standardnim cjenicima za suvremene zlatnike, povijesne zlatnike, srebrnjake i hrvatske kovanice od plemenitih kovina, otkupna cijena je navedena u cjeniku, mijenja se iz minute u minutu ovisno o stanju burzovne cijene na svjetskom tržištu, te se razlikuje ovisno o tome je li kovanica kupljena kod nas (cijena za klijente) ili je kupljena kod drugog brokera investicijskim ili numizmatičkim zlatnicima i srebrnjacima (cijena za neklijente). Dokaz o kupnji kod nas predstavlja certifikat o autentičnosti “Plemenit” koji izdajemo uza svaki naš prodani proizvod.

Za kovanice koje nisu navedene u našim standardnim cjenicima, vrijede sljedeća pravila formiranja otkupnih cijena:

  • Za kovanice za koje je očekivana tržišna cijena jednaka ili niža od burzovne cijene plemenite kovine iz koje je kovanica izrađena, otkupna cijena se formira prema formuli: trenutna burzovna cijena zlata minus 12 posto ili burzovna cijena srebra minus 37 posto.
  • Za kovanice za koje je očekivana tržišna cijena do 15 posto iznad burzovne cijene plemenite kovine iz koje je kovanica izrađena, otkupna cijena se formira prema formuli: trenutna burzovna cijena zlata minus 5 posto ili burzovna cijena srebra minus 30 posto.
  • Za kovanice za koje je očekivana tržišna cijena viša od 15 posto iznad burzovne cijene plemenite kovine iz koje je kovanica izrađena, otkupna cijena se formira na temelju trenutne burzovne cijene kovine zlata ili burzovne cijene srebra minus 25 posto.

Procjenu o tome koja zlatna ili srebrna kovanica spada u koju kategoriju otkupa daju naši numizmatički stručnjaci. Za zlatne medalje koje ne spadaju u kategoriju investicijskog zlata, te na koje se pri prodaji mora zaračunati porez na dodanu vrijednost, prilikom izravnog otkupa cijena se formira na temelju istih postotaka kao pri otkupu srebrnjaka.

Formiranje otkupne cijene kovanice na aukciji ili za poznatog kupca

U slučaju kada se ponuđeni zlatnik ili srebrnjak prodaje putem aukcije, ili ako se kovanica prodaje izravnom pogodbom između kupca i prodavatelja, Plemenit.hr ne odlučuje o prodajnoj cijeni kovanice, nego o tome odlučuju sami sudionici posla.

Plemenit.hr tada samo naplaćuje posredničku proviziju, odnosno, troškove organizacije aukcije, a plaća ih prodavatelj kovanice prema sljedećim pravilima:

  • Za kovanice koje na aukciji ili izravnom pogodbom postignu cijenu koja je jednaka ili niža od burzovne cijene plemenite kovine iz koje je kovanica izrađena, posrednička provizija iznosi 5 posto od ukupne vrijednosti posla plus porez na dodanu vrijednost koji se zaračunava na iznos provizije
  • Za kovanice koje na aukciji ili izravnom pogodbom postignu cijenu koja je do 15 posto iznad burzovne cijene plemenite kovine iz koje je kovanica izrađena, posrednička provizija je 25 posto razlike između postignute cijene i vrijednosti plemenite kovine od koje je kovanica izrađena plus porez na dodanu vrijednost koji se zaračunava na iznos provizije
  • Za kovanice koje na aukciji ili izravnom pogodbom postignu cijenu koja je između 15 i 180 posto iznad burzovne cijene plemenite kovine iz koje je kovanica izrađena, posrednička provizija je 15 posto razlike između postignute cijene i vrijednosti plemenite kovine od koje je kovanica izrađena plus porez na dodanu vrijednost koji se zaračunava na iznos provizije
  • Za kovanice koje na aukciji ili izravnom pogodbom postignu cijenu koja je viša od 180 posto iznad burzovne cijene plemenite kovine iz koje je kovanica izrađena, posrednička provizija je 10 posto razlike između postignute cijene i vrijednosti plemenite kovine od koje je kovanica izrađena plus porez na dodanu vrijednost koji se zaračunava na iznos provizije

Prema našim saznanjima, kada se s kovanicama trguje na sekundarnom tržištu, izravno između dvije fizičke osobe, transakcije ne podliježu plaćanju poreza na dodanu vrijednost, nego se PDV plaća samo na naplaćenu uslugu posredovanja. U slučaju promjene zakona o porezu na dodanu vrijednost ili pak promjene tumačenja tog zakona od strane porezne uprave, Plemenit.hr zadržava pravo naplatiti PDV od kupca kovanice.

Više informacija o organizaciji otkupa i aukcije možete dobiti telefonski u radno vrijeme naše tvrtke na broj 01/236-5857. Upit o tome možete poslati i putem formulara na našim web stranicama.

Odaberite
Right Menu IconNazovite