Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Austrougarski zlatnici

Skupina popularnih investicijskih zlatnika na području južne i jugoistočne Europe jesu austrougarski zlatnici od 10 kruna, 20 kruna i 100 kruna, ali i zlatnici dvostrukih nominala 4 florina i 10 franaka, te 8 florina i 20 franaka.

Neke od tih zlatnika bečka kovnica Münze Österreich proizvodi još i danas u milijunskim nakladama, premda se na tim novokovanim zlatnicima nalazi utisnuta 1892. ili 1915. kao godina izdanja.

Ti se austrijski zlatnici u suvremeno doba koriste kao zlatne kovanice za očuvanje osobne likvidne imovine, budući da nemaju dodatnu numizmatičku vrijednost iznad cijene zlata od kojega su izrađene.

Austrougarski zlatnici koji na sebi imaju navedenu neku drugu godinu izdanja, a ne 1892. ili 1915., u pravilu su doista kovani u 19. i početkom 20. stoljeća u danas nepostojećoj Austro-Ugarskoj Monarhiji. No, premda se ti zlatnici više ne proizvode, oni su u svoje vrijeme kovani u golemim nakladama, zbog čega nisu rijetki, pa po toj osnovi također nemaju dodatnu numizmatičku vrijednost. Stoga ih ulagači i kupci u svojem portfelju plemenitih kovina drže baš kao i svaki drugi investicijski bulion.

Prodaja zlata u formi investicijskih zlatnih kovanica i poluga

Austrougarski zlatnici predstavljaju popularan način očuvanja vrijednosti imovine u našim krajevima, ali i diljem Europe. Ako razmišljate o kupnji zlata putem austrougarskih zlatnika, nećete pogriješiti! Njihova prepoznatljivost, atraktivnost, te povijesna zanimljivost čine ih izvrsnim sredstvom ulaganja u plemenite kovine.

Prodaja zlata Plemenit vrši se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Zatražite ponudu za kupnju austrougarskih zlatnika, ali i drugih investicijskih zlatnika i zlatnih poluga. Višegodišnje iskustvo u trgovanju investicijskim zlatom jamči vam sigurnu i diskretnu uslugu. Svaki kupac zlatnih kovanica ili poluga dobiva certifikat Plemenit kojim se jamči izvornost i kontrolirano podrijetlo proizvoda, te sljedivost od dobavljača do trgovine. Kada kupujete zlatne poluge ili kovanice, obratite nam se s povjerenjem.

Austrijski zlatnici – opis i svojstva

Skupina austrijskih zlatnika koji se još i danas proizvode u bečkoj kovnici Münze Österreich sastoji se od desetak različitih izdanja. Tu prije svega uvrštavamo jednostruki i četverostruki zlatni dukat Franc Ios. Suvremeni primjerci dukata imaju ispisanu 1915. kao godinu izdanja, što naravno ne znači da su tada doista i proizvedeni. Zlatni dukati koji imaju ispisanu neku drugu godinu izdanja, a ne 1915., u pravilu su doista kovani i pušteni u optjecaj te godine.

Osim zlatnih dukata Franc Ios, u bečkoj se kovnici Münze Österreich kuju još i sljedeći austrougarski zlatnici:

  • Zlatnik od 10 kruna, mase 3,39 grama i čiste mase zlata 3,05 grama
  • Zlatnik od 20 kruna, mase 6,77 grama i čiste mase zlata 6,09 grama
  • Zlatnik od 100 kruna, mase 33,9 grama i čiste mase zlata 30,48 grama
  • Zlatnik dualne nominale 4 florina i 10 franaka, mase 3,23 grama i čiste mase zlata 2,90 grama
  • Zlatnik dualne nominale 8 florina i 20 franaka, mase 6,46 grama i čiste mase zlata 5,81 grama

Svi navedeni zlatnici na sebi imaju navedenu 1892. kao godinu izdanja, dakle, svi zlatnici s navedenom godinom zapravo su suvremeni investicijski zlatnici koji se proizvode još i danas, zbog čega nemaju dodatnu numizmatičku vrijednost. Zlatnici na kojima je navedena neka druga godina izdanja doista jesu proizvedeni te godine, odnosno, iskovani su u doba Austro-Ugarske Monarhije.

Naručite austrijske zlatnike

U središnjem uredu Plemenit možete kupiti i preuzeti austrijske zlatnike različitih veličina. Ukoliko pak posjedujete zlatnike koje želite ponuditi na prodaju, Plemenit jamči najbolju cijenu otkupa investicijske numizmatike. Raspitajte se o cijenama i zatražite ponudu klikom na link. Obratite nam se s povjerenjem. Svoje klijente poslužujemo u skladu s visokim europskim standardima.

Kontaktirajte nas već danas putem e-maila ili telefonski. Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći prilikom odabira investicijskoga zlata u formi zlatnih poluga i kovanica. Prodaja zlata obavlja uz izdavanje certifikata o autentičnosti Plemenit.

Odaberite
Right Menu IconNazovite