Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

12 mjesta na kojima investicijsko zlato ne bi trebalo kupovati

12 mjesta gdje ne bi trebalo kupovati investicijsko zlato

“Gdje kupiti investicijsko zlato?” jedno je od najčešćih pitanja o zlatu što ga korisnici interneta upisuju u Google kako bi pronašli odgovor. Iz perspektive pojedinca koji nastoji saznati više informacija o toj vrsti ulaganja, spomenuto se pitanje sasvim prirodno nameće. Osoba koja relativno malo zna o tržištu zlata želi se orijentirati, želi saznati što sve na tržištu postoji, tko su dobri, a tko loši igrači.

Mi, pak, koji smo uronjeni u tržište plemenitih kovina, koji s njime živimo svaki dan, predlažemo jedno drugo, možda čak i važnije pitanje: “Gdje investicijsko zlato NE BI trebalo kupovati?” To je pitanje važno iz vrlo jednostavnog razloga. Kada budete znali koja mjesta za kupnju treba izbjegavati, bit će vam mnogo lakše odabrati ona ispravna.

Evo naše liste mjesta koja bi prilikom kupovine investicijskog zlata svakako trebalo zaobići.

1/ Mafija

Ti opasni momci vole zlato. A jer se bave mutnim poslovima, uplate i isplate za svoje usluge ne obavljaju preko bankovnog računa. Za brze transakcije koriste kraljevsku gotovinu, a za dugoročnu pohranu carsko zlato. Ponekad, dakako, imaju potrebu konvertirati jedno u drugo, pa stoga svoje “cigle” od žute kovine ponude na prodaju dobrim prijateljima. Mudar ulagač ne želi kupovati zlato od tih momaka. Dapače, sasvim je prikladno ne imati nikakva posla s njima. Osim ako niste dio ekipe. A niste, u to smo uvjereni.

2/ Poslovna banka

Premda neki tvrde da funkcioniraju kao momci iz prethodnog pasusa, iz pouzdanih izvora znamo da banke baš ne vole zlato. Većina banaka smatra da je investicijsko zlato – zlatne poluge i zlatne kovanice – neželjena konkurencija njihovim standardnim proizvodima: kreditima, zajmovima, vrijednosnim papirima, fondovima, kreditnim karticama, bankarskim naknadama i slično. Stoga većina banaka u svojoj ponudi nema investicijsko zlato, a i one banke koje ga imaju, svojim ga klijentima ne nude s velikim entuzijazmom. A ni cijene im nisu bog zna kako povoljne. Dapače, moglo bi se čak reći da na prodaji zlata dobro deru svoje klijente.

3/ Indijska nevjesta

Stanovnici Indije predstavljaju jedan od najznačajnijih generatora rasta cijene zlata na svjetskom tržištu, tvrde brojni analitičari. A u samome središtu te goleme potražnje nalazi se – indijska nevjesta. Tisućljetna indijska tradicija zahtijeva, naime, da djevojčin miraz mora sadržavati zlato. Zapravo, mnogo, mnogo zlata. Bez zlata, za indijsku je nevjestu nemoguće naći dobroga ženika. Možda će neki reći kako se radi o zastarjelom poticaju za sklapanje braka, no bilo kako bilo – jedno je sigurno: od indijske nevjeste ne možete očekivati da vam zlato proda. Da ga od vas kupi, možda, ali proda – nikako.

4/ Kineski političar

Nešto se čudno događa u Kini. Kinezi će vam rado i bez puno komplikacija proizvesti i iz Kine izvesti sve što poželite, od igle do lokomotive. Uključujući i stranačke zastavice hrvatskih političkih stranaka i Pelješki most. Ali zlato? Zlato ne. Kinezi su diljem vlastite zemlje otvorili rekordan broj zlatnih rudnika, a navodno ih i dalje bjesomučno grade kao da su skrenuli. A ipak, Kina je istovremeno već godinama jedan od najvećih svjetskih uvoznika zlata. Dakle, nije im dovoljno njihovo domaće zlato, nego ga još moraju i uzimati drugima. Što će im toliko zlata? Za pozlaćivanje toaleta? Sumnjamo. Navodno je Kineska narodna banka najveći kupac zlata, ali to nitko sa sigurnošću ne zna, jer tu informaciju kineski političari skrivaju k’o zmija noge.  Zaključak: od Kineza ne računajte kupovati zlatne poluge.

5/ Elvira Nabiulina

Vladimir Putin ima zbilja dobar ukus, pa na čelo Ruske narodne banke nije stavio suhonjavog muškarca poput Borisa Vujčića ili, nedajbože Rohatinskog, nego je za tu poziciju odabrao ljepuškastu damu po imenu Elvira. A ta se ženica doslovno raspametila, pa je u svega nekoliko godina ušestostručila ruske zlatne rezerve. No, njezino grozničavo kupovanje zlata nije zaustavljeno. Očekuje se da će Elvira šoping nastaviti u godinama koje su pred nama. Osim ako se ne zarati, pa će se ruski novac preusmjeriti u oružje, što će za ruske zlatne rezerve svejedno biti  blagotvorno, jer znamo da u doba rata cijena zlata nezadrživo raste. Ukratko, ako mislite da će vam Elvira biti spremna prodati koju zlatnu polugu, grdno se varate.

6/ Oglasnik

U zadnjih nekoliko godina, domaći oglasnici na internetu postali su prilično velik market za zlatne poluge i zlatne kovanice. Ponuda je prilično široka, ali je i kvaliteta ponuđenog u najmanju ruku često dvojbena. Ako ste stručnjak, možete naći kvalitetne primjerke, ali ako stručnjak niste (ili još gore, ako mislite da jeste, a niste) lako vam se može dogoditi da kupite “mačka u vreći”. A ni cijene nisu bog zna kako atraktivne. U svakom slučaju, ako se u investiranje u zlato upuštate prvi put ili ako ste prekaljeni ulagač ali želite biti sigurni u besprijekornu izvornost kupljenog, puno je bolje zlato kupiti kod uglednog brokera, koji će vam ponuditi jamstvo, certifikat i fiskalizirani račun. I još jednom, usporedite cijene i brzo ćete ustanoviti kako su one iz oglasnika patetično slične onima iz našeg cjenika.

7/ Automat za zlatne poluge

U Hrvatskoj ih nema, ali u inozemstvu čovjek može naletjeti na “bankomate” koji umjesto papirnatih novčanica iz sebe izbacuju zlatne poluge. Obično se iznenada pojave pred vama na aerodromima, na graničnim prijelazima i u šoping centrima. Ubacite svoju kreditnu ili debitnu karticu, na ekranu odaberete proizvod i za tren ste siromašniji za zlatnu polugu. Kažemo “siromašniji”, a ne “bogatiji” zato jer su cijene zlatnih poluga u takvim “bankomatima” bezobrazno visoke. Za cijenu jedne poluge iz bankomata ponekad možete dobiti skoro dvije takve iste poluge kod nas. Preporuka: izbjegavajte automate za zlatne poluge u širokom luku.

8/ Tapkaroši

Naši stariji građani sjećaju se vremena kada dolare, franke, funte i tadašnje marke (jer eura još nije bilo) nismo mogli kupovati u bankama i mjenjačnicama. Mlađoj generaciji zacijelo je nepojmljivo da se nekada strana valuta kupovala isključivo od sumnjivih tipova na ulicama i trgovima – nazivali smo ih “tapkarošima” – koji bi pristupali prolaznicima i s pola usta govorili: “Devize, devize!”. Na sreću, tapkaroša devizama više nema, ali njihovu tradiciju nastavili su “tapkaroši” zlatnim polugama koji vas uznemiravaju telefonskim pozivima, povlače vas za rukav i nagovaraju da kupite nešto iz njihove dvojbene ponude. Obećavaju vam brda i doline, govore da će za tjedan dana cijena grama zlata “sigurno” skočiti na milijun dolara, bla, bla, bla. Prije je takvih tapkaroša je bilo mnogo više, no polako izumiru. Ljudi su prozreli njihove laži. Zlato definitivno ima svoju čvrstu ulogu u svakom ulagačkom portfelju. Ali jedna od tih uloga nije da se obogatimo preko noći. Ako to želite, možda je bolje kupiti bitcoin (mada vam ni u tom slučaju prekonoćno bogaćenje nije zajamčeno).

9/ Trgovac lomljenim zlatom

Otkupljivači lomljenog zlata bave se plemenitim kovinama, pa je logično pomisliti da bi se mogli uspješno baviti i trgovanjem zlatnim polugama i zlatnicima, zar ne? Krivo. Male trgovinice koje su u mnogim mjestima diljem Hrvatske i regije iznikle kao gljive poslije kiše ponekad doduše imaju u ponudi i zlatne poluge i zlatnike. No, uvjeti pod kojima prodaju investicijsko zlato često su vrlo nepovoljni. Ili je cijena polugama i kovanicama frapantno visoka, ili se na isporuku mora čekati stoljećima. Ili oboje. Zato je najbolje investicijsko zlato kupovati kod trgovaca koji su specijalizirani za kupoprodaju investicijskih plemenitih kovina, i koji se NE bave otkupom lom-zlata.

10/ Zlatarna

Slično kao i kod trgovaca lomljenim zlatom, čovjek bi očekivao da bi trgovine koje u svojoj ponudi imaju zlatni nakit mogle biti dobro mjesto kupnje investicijskog zlata. No, zanimljivo je da ponuda investicijskog zlata u malim zlatarskim radnjama, ali i u velikim lancima zlatarni diljem regije neodoljivo podsjeća na ponudu koju imaju trgovci lomljenim zlatom. A to je: ili visoke cijene ili dugi rokovi isporuke. Ili kombinacija obje te grozote. Dakle, valja opet istaknuti: zlatarne nisu dobro mjesto kupnje zlatnih poluga i zlatnika, baš kao što to nisu ni trgovci loma.

11/ Švicarska

Možda ćete se iznenaditi što smo Švicarsku stavili na ovu neslavnu listu, jer pobogu zar ta mala alpska državica nije sinonim za zlato? Protiv tog argumenta doista se nije lako boriti, ali pokušat ćemo. Švicarska je super za kupnju zlata ako imate milijardu eura i više. Ali isplati li se odlaziti u Švicarsku kako biste kupili zlato za par stotina, par tisuća ili par milijuna eura? Ni govora! Cijene zlatnih poluga i zlatnika kod uglednih trgovaca zlatom u regiji sasvim su na razini cijena koje nude Švicarci. A i kvaliteta je identična. Uostalom, manje-više sve poluge koje mi imamo u našem asortimanu proizveli su upravo nadničari u Švicarskoj, i potom su ih dostavili nama. I još nešto: ako baš inzistirate na tome da švicarsko zlato želite čuvati u Švicarskoj, to također možete obaviti preko nas. Sigurno i diskretno. Zaključak: ne trebate putovati u Švicarsku kako bi kupnja zlata funkcionirala kao švicarski sat.

12/ Naša konkurencija

“Zbilja? Zar ste vi jedini dobar broker investicijskim zlatom u širem susjedstvu?”, možda se pitate. Bit ćemo lažno skromni pa ćemo reći da nismo. Dakako da na regionalnom tržištu ima još poštenih tvrtki poput naše, koji će vam investicijsko zlato prodati i isporučiti jednako tako dobro kao i mi. Ali brate ima i nekih koji zbilja ne zaslužuju zvati se konkurencijom. A što je najgore, postoji pravilo koje kaže: ako o konkurenciji govorite loše, najvjerojatnije sami spadate u kategoriju smeća. O tome smo pisali u jednom drugom tekstu.  Stoga nećemo dalje, osobito ne o imenima. Umjesto toga, predlažemo sljedeće: ako ste novajlija u kupnji zlata i odlučili ste obogatiti svoj portfelj investicijskim zlatom, razdijelite svoj predviđeni novčani proračun za zlato na nekoliko dijelova. Svaki dio iskoristite za kupnju istog investicijskog zlata kod različitog regionalnog trgovca, pa onda vidite. Ovog puta bez lažne skromnosti predviđamo sljedeće: brzo ćete ustanoviti da dobar dio naše konkurencije nije baš idealno mjesto za kupnju investicijskog zlata.

Odaberite
Right Menu IconNazovite