Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Gdje kupiti investicijsko zlato: razlika između dobrog trgovca plemenitim kovinama i lošeg

Dobar i loš trgovac - zlato i srebro

Na tržištu postoje dobri trgovci koji se bave investicijskim zlatom i srebrom. Ali postoje i loši. Ponekad čak vrlo loši.

Kako biste znali prepoznati razliku, za vas smo pripremili popis onih stvari koje čine lošeg trgovca plemenitim kovinama. Nakon što ovo pročitate, jasno ćete znati prepoznati razliku. Veliku razliku.

Loš trgovac vas povlači za rukav i nagovara vas na kupnju

Investicijsko zlato i srebro posebna je vrsta robe. Ona je poput novca, vrlo čvrstog i postojanog novca. Zlato i srebro kroz mnoga tisućljeća dokazala su svoju vrijednost. Njima nije potrebna agresivna reklama.

A čovjeka koji misli da mu zlato i srebro ne treba u životu zapravo nije dobro nagovarati da ga kupuje. Jer, ako ga nastojite nagovoriti, on će plemenite kovine kupiti iz krivog razloga.

Loš trgovac povlači vas za rukav i nagovara da kupite zlato. Ne zato jer loš trgovac smatra da je to dobro za vas. On to radi zato jer je to dobro za njega. On živi od provizije na prodano.

Loš trgovac ističe da će cijena zlata i srebra “vrlo uskoro sigurno porasti”

Najbolji način da nagovorimo nekog da kupi brašno jest da mu kažemo kako će cijena brašnu uskoro porasti. To što se cijena brašnu ne mijenja baš puno, osim u iznimnim okolnostima, nije važno.

Iznimne okolnosti se, doduše, događaju, ali ne često. I nitko na svijetu ne može znati kada će se iznimna okolnost dogoditi. Nitko nije mogao unaprijed, prije godinu dan, znati da će širenje korona virusa svijetom prouzročiti veliki skok cijene zlata, i veliki pad cijene nafte. Kratkoročan rast ili pad cijene bilo čega ne može se predvidjeti.

Mogu se prepoznati mjesečni ili godišnji trendovi rasta ili pada cijene (koji su, uzgred, danas za zlato i srebro vrlo povoljni). Ali kakva će cijena zlata biti sutra to nitko ne može znati. A posebno ne loš trgovac.

Loš trgovac preporučuje da ne tražite isporuku svojeg zlata što ste ga kupili

Želite li ići na Havaje na ljetovanje? Zamislite turističku agenciju koja bi vam rekla: pogledajte ove slike iz kataloga i platite nam puni iznos za putovanje. Ali nemojte ići na Havaje. Slike iz kataloga su prekrasne, one su sasvim dovoljne.

Zvuči apsurdno, ali u svijetu trgovanja investicijskim zlatom i srebrom nerijetko se baš tako trguje. Loš trgovac naglašava važnost kupnje zlata bez isporuke.

Loš trgovac tvrdi kako je najbolje da svoje zlato ostavite “na čuvanju” kod njega

Loš trgovac investicijskim zlatom i srebrom lukavo navlači naivnoga kupca da kupljene proizvode ostavi kod njega “na čuvanju”. Postoje okolnosti i situacije u kojima je kupljeno zlato i srebro dobro ostaviti kod nekoga na čuvanju. Ali to gotovo nikada nije dobro za kupca koji zlato ili srebro kupuje prvi put. To nije dobro za kupca koji nema iskustva.

Kupci koji nemaju iskustva sa zlatom i srebrom trebali bi inzistirati na fizičkoj isporuci i preuzimanju. Tek kada se bolje upoznaju s plemenitim kovinama, i kada počnu razumijevati kako funkcionira tržište investicijskim zlatom i srebrom, trebali bi početi razmišljati o pohrani negdje daleko od sebe.

Ukratko, loš trgovac vas uvjerava da zna što je bolje za vas nego vi sami

Nasuprot lošem, dobar trgovac ne tvrdi da zna što je najbolje za vas. Dobar trgovac vam samo opisuje mogućnosti.

Dobar trgovac kaže: “Ako želite isporuku fizičkog zlata, to možete odmah po uplati.” Ili kaže: “Trenutno nemamo na zalihi proizvode koje tražite, ali nam dolaze za dva dana.” Ili kaže: “Razmislite, bez obaveze, o pohrani kupljenih poluga kod nas. Ovo su uvjeti.”

Dobar trgovac ostavlja vam prostor da razmišljate svojom glavom i donosite neovisne odluke.

Loš trgovac ima duge rokove isporuke fizičkog zlata i srebra

Čak i loši trgovci na kraju popuste pred pritiskom kupca, ako ovaj traži isporuku kupljenoga zlata i srebra. Loš trgovac, naime, zna da je nemoguće ljetovanje na Havajima prodavati isključivo preko lijepih fotografija.

Loš trgovac, međutim, u pravilu ima jako dugačko vrijeme isporuke kupljenih poluga i kovanica od plemenitih kovina. Nekad je to tjedan dana, nekada dva tjedna, a nekad i mnogo duže.

Generalno pravilo glasi: što je trgovac bolji, vrijeme isporuke fizičkog zlata i srebra je kraće. A najbolji su trgovci koji vam kupljeno zlato i srebro mogu isporučiti odmah čim svoj novac stavite pred njih na stol.

Loš trgovac javno objavljuje lažne cijene

Jedan od načina kako loš trgovac navlači naivnoga kupca da kod njega kupi zlato i srebro jeste da javno objavljuje cijene proizvoda koje nisu istinite, nego su lažno prikazane kao niže od onih po kojima ih zapravo možete kupiti.

Je li to uopće moguće? Zar to nije protuzakonito? E pa na tržištu zlata i srebra jeste moguće.

Naime, cijene zlata i srebra se neprekidno mijenjaju, iz minute u minutu. Zbog toga se iz minute u minutu mijenjaju i cijene poluga i kovanica iz trgovčeve ponude. Loš trgovac javno objavi lažno nisku cijenu za neki proizvod, a onda kad zatražite kupnju tog proizvoda po toj cijeni, kaže: “Ah, upravo se cijena na tržištu promijenila, morat ćemo vam je povisiti za nekoliko eura.”

Ako želite izbjeći da vas loš trgovac poteže za nos, inzistirajte na tome da vam investicijski proizvod proda po cijeni koja je javno objavljena u njegovu cjeniku, bez ikakvih “iznenadnih” promjena.

Loš trgovac ružno govori o svojim konkurentima

Jedna od važnih karakteristika kako prepoznati lošeg trgovca jest – da loše govori o konkurenciji.

Ne samo u regiji, nego i u svijetu ne postoji baš mnogo trgovaca plemenitim kovinama. Riječ je o uskom području rada, gdje svatko svakoga poznaje. A plemenite kovine su vrlo osjetljiva roba.

Dobar trgovac zlatom i srebrom zna da je za njegov opstanak na tržištu jako ovisan o tome koliko on sam dobro i pošteno radi. Ali dobar trgovac zna i da mu je opstanak ovisan o tome i koliko dobro i pošteno radi njegova konkurencija. Jer, ako kupci izgube povjerenje u cijelo tržište zlata i srebra, doći će u pitanje i opstanak onih koji rade dobro i pošteno.

Naravno, to ne znači da tržište plemenitih kovina treba biti zaštićeno od kritike. Dapače. No, kupci bi trebali biti oni koji će kritiku upućivati. I mediji. Dakle, neovisni arbitri. Stoga, ako čujete da neki trgovac zlatom i srebrom ružno govori o svojem konkurentu, možete s velikom sigurnošću znati da se ne radi o trgovcu u kojeg bi trebali imati jako puno povjerenja.

******

I na kraju, zar ne bi bilo korisno da odmah objavimo i imena onih trgovaca zlatom i srebrom u blizini za koje smatramo da slijede loša pravila navedena u ovom tekstu?

Da, možda bi bilo korisno, ali ne bi bilo mudro. Jer, ako bismo to učinili, prekršili bismo jedno od pravila koji se odnosi na loše trgovce, i svrstali bismo se među njih.

A to ne želimo.

Umjesto toga, pozivamo vas: dok tražite dobrog i pouzdanog trgovca investicijskim zlatom i srebrom, provjerite svakog igrača na tržištu. Otkrijte slijedi li dobra ili loša pravila. Ako slijedi loša, izbjegavajte ga. A ako se pak drži pravila dobrih trgovaca, kupite zlato i srebro kod njega.

Mi nismo jedini dobri trgovci zlatom i srebrom u regiji. Dobrih trgovaca ima još. I zato predlažemo da pažljivo birate. Jer ako odaberete dobro, pomoći ćete dobrim trgovcima da opstanu i napreduju, a lošima da nestanu s tržišta.

Hvala vam.

Odaberite
Right Menu IconNazovite