Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Otkup zlatnih i srebrnih kovanica

Otkup zlatnih i srebrnih kovanica

Zlatne i srebrne kovanice proizvodi su od plemenitih kovina s osobnošću. Motivi prikazani na kovanicama daju im ljepotu i prepoznatljivost. Ponekad čak i najistrošeniji primjerci – s motivom koji se jedva razaznaje – imaju vrijednost  znatno iznad vrijednosti plemenite kovine što je u sebi sadrže. Stoga ni jednu kovanicu od zlata ili srebra ne bismo trebali nuditi običnim otkupljivačima plemenitih kovina prije nego što je ne provjeri stručnjak za investicijske zlatne i srebrne kovanice ili pak numizmatički poznavalac.

Mnogi vrijedni primjerci investicijskih i numizatičkih kovanica od plemenitih kovina bivaju uništeni upravo zbog nepažnje i neznanja njihovih vlasnika.

Vrste zlatnih i srebrnih kovanica

Putem internetskih stranica Zlatnici.com možete zatražiti besplatnu procjenu zlatnika ili srebrnjaka iz svoje privatne kolekcije. A ako se potom odlučite za prodaju, Plemenit če vam ponuditi najbolju cijenu za vašu kovanicu.

Postoje tri vrste kovanica od plementih kovina.

1) Povijesne kovanice

Povijesne kovanice s istaknutom nominalnom vrijednošću (primjerice, 20 franaka, 8 florina, 10 dolara, 100 dinara)  kovane su od strane nacionalnih banaka pojedinih zemalja i korištene kao službeno sredstvo plaćanja. Takve su kovanice u pravilu bile kovane u višemilijunskim nakladama, i zbog toga često nemaju znatnu numizmatičku vrijednost. No, poneka izdanja povijesnih zlatnika i srebrnjaka ne postoje u velikom broju primjeraka, zbog čega su tražena na numiznatičkom tržištu. Takve kovanice na aukcijama uspijevaju postići znatno više cijene nego što vrijedi zlato ili srebro od kojega su izrađene. Stoga, ako posjedujete neki stari zlatnik ili srebrnjak koji želite prodati, posavjetujte se s numizmatičkim stručnjakom kako pod lomljeno zlato ne biste prodali neki vrhunski numizmatički primjerak.

2) Suvremene kovanice

Suvremene zlatne i srebrne kovanice,odnosno,  kovanice koje se još i danas proizvode svake godine u znatnim nakladama u pravilu nemaju dodatnu numizmatičku vrijednost, a njima se trguje isključivo kao prikladnim sredstvom za ulaganje u plemenite kovine. I te kovanice također na sebi u pravilu imaju utisnutu nominalnu vrijednost (primjerice, 100 eura, 50 dolara, 25 juana), no one se nikada ne koriste kao službeno sredstvo plaćanja budući da je vrijednost plemenite kovine od koje su napravljene uvijek višestruko veća od nominale. Ni takve kovanice ne bi trebalo prodavati kod otkupljivača lomljenog zlata i srebra, budući da u specijaliziranim trgovinama investicijskih plemenitih kovina mogu postići zamjetno višu cijenu otkupa.

3) Privatna izdanja

Kovanice koje nisu službeno izdanje pojedine države, nego su privatna izdanja bez istaknute nominalne vrijednosti u stručnim se krugovima ne nazivaju kovanice, nego medalje. Takva izdanja, uz rijetke izuzetke, ne postižu visoke vrijednosti na numizmatičkom tržištu, ali imaju legitimnu ulogu na tržištu investicijskih plemenitih kovina. U Europskoj se Uniji na takva izdanja plaća porez na dodanu vrijednost, zbog čega je i cijena koja se može postići prilikom otkupa nešto niža nego u slučajevima povijesnih i suvremenih državnih izdanja s istaknutom nominalom.

Bez obzira posjedujete li povijesno, suvremeno ili privatno izdanje zlatnika ili srebrnjaka, obratite nam se s povjerenjem. Plemenit će vam ponuditi iznimno konkurentnu cijenu za vaše kovanice od plemenitih kovina. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski. Opišite ukratko svoj primjerak i zatražite ponudu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite