Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Otkup zlata počinje već dok zlato kupujete!

Otkup zlata Otkup zlatnih poluga i zlatnika

Brojni naši klijenti najveću su ulagačku grešku napravili tako što su svoje investicijske zlatne poluge ili investicijske zlatnike kupili negdje drugdje, a ne kod nas.

Kada je došlo vrijeme da svoje zlatne poluge ili zlatnike prodaju, morali su se pomiriti s činjenicom da će otkup zlatnih poluga ili otkup kovanica iz njihovog portfelja biti nepovoljan. Zapravo, morali su se suočiti sa stvarnošću da će otkup zlata biti puno nepovoljniji nego da su zlato kupili kod tvrtke Tetragram, putem web stranica Plemenit.hr.

Naša tvrtka, naime, klijentima koji kupuju kod nas i koji posjeduju certifikat o autentičnosti što ga mi izdajemo, nudi otkup zlata, odnosno, preciznije, otkup zlatnih poluga, te otkup zlatnika, po najpovoljnijoj cijeni na tržištu.

Ako pak zlato nije kupljeno kod nas, nego je nabavljeno kod nekog trećeg trgovca investicijskim plemenitim kovinama, otkup zlata obavljamo po manje povoljnim cijenama. Ta razlika u otkupu zlatnih poluga i otkupu zlatnika jasno je iskazana na našem cjeniku. Naime, uza svaki ponuđeni proizvod navedene su dvije otkupne cijene: otkup zlata po cijeni za klijenta tvrtke Tetragram, te otkup zlata po cijeni koji nisu naši klijenti, nego su zlato kupili drugdje.

Cijena za neklijente uvijek je nepovoljnija nego cijena za klijente.

Zašto postoji razlika u otkupu zlata između klijenta i neklijenta?

Investicijske zlatne poluge i invesicijski zlatnici na tržištu se upotrebljavaju kao svojevrstan novac.

Uzmimo primjer papirnatog novca. Papirnate novčanice idu iz ruke u ruku, mijenjajući vlasnike praktički svakodnevno, čak i više puta na dan. Kada kupujemo ili prodajemo robe ili usluge, ni ne razmišljamo o tome koliko je ruku bilo u doticaju s papirnatim listićem od 10 kuna, 10 eura, 10 maraka ili 10 dinara prije nas. I koliko će ruku biti u doticaju s tim istim listićem nakon što mi svoj novac potrošimo, odnosno, dademo dalje.

Na sličan način na tržištu investicijskog zlata cirkuliraju zlatne poluge i zlatnici. Doduše, investicijsko zlato ne mijenja ruku stotinama puta dnevno kao što to čini papirnati novac. Zlatne poluge i zlatne kovanice vlasnika u pravilu promijene možda jednom ili dva puta godišnje, a možda ni toliko.

Najčešći i najvažniji posrednici u tom transferu zlata iz ruke u ruku jesu trgovci investicijskim zlatom poput Tetragrama i njegovog branda Plemenit. I stoga je u njihovom interesu biti siguran da je zlato što ga otkupljuju doista netaknuto, čisto i izvorno. Jer oni će to zlato kasnije opet ponuditi nekom drugom klijentu na prodaju.

Velika je zato odgovornost trgovaca zlatom poput Tetragrama da otkup zlata obavljaju na takav način da bude pouzdan i siguran, te da otkupljene zlatne poluge i zlatnici budu besprijekornog integriteta. Ta je odgovornost toliko velika da neki manje uspješni i manje ugledni trgovci investicijskim zlatom uopće ne rade posao otkupa zlatnih poluga i zlatnih kovanica, čak i onda kada su ih prodali. Stoga klijenti koji kupuju kod njih, moraju tražiti alternativna mjesta otkupa, u trenutku kada svoje zlato odluče prodati.

Svaka zlatna poluga ili zlatnik što je otkupljuje Tetragram, odnosno, Plemenit prolazi temeljitu provjeru kvalitete i izvornosti. Ta provjera košta, ali ona košta manje ako znamo da je proizvod koji otkupljujemo od klijenta bio kupljen kod nas. Taj proizvod posjeduje provjerljiv serijski broj, a posjeduje i certifikat koji smo mi izdali prilikom prodaje.

Ako pak otkup zlata obavljamo od klijenta kojeg ne poznajemo, pa samim time ne znamo ni podrijetlo zlatne poluge ili zlatnika koji se nude, učinit ćemo mnoštvo dodatnih provjera. Nerijetko takvi proizvodi moraju ići na taljenje, odnosno, trebaju biti pretopljene u nove poluge kako bi se sa 100-postotnom sigurnošću utvrdila njihova kakvoća i čistoća.

Dakle, otkup zlata, odnosno, otkup zlatnih poluga i zlatnika nije nimalo trivijalan posao. I baš zbog svih tih razloga svaki ulagač u plemenite kovine, kada se odlučuje za kupnju investicijskog zlata, treba biti vrlo pažljiv dok odlučuje s kime će poslovno surađivati.

U svakom slučaju, kada se radi o otkupu i cijeni otkupa zlata, trebate imati odgovore na nekoliko važnih pitanja.

Prvo pitanje: otkupljuje li trgovac investicijskim zlatom – investicijsko zlato?

To pitanje možda zvuči smiješno, ali postoje trgovci koji investicijskim zlatom trguju samo u jednom smjeru – od trgovca prema klijentu. Nakon što je polugu ili kovanicu primio u ruke, klijent više nije u središtu trgovčevog interesa. Klijent se u tom slučaju mora snalaziti kako zna i umije kada da jednom u budućnosti bude želio unovčiti svoje zlato.

Tvrtka Tetragram i njezin brand Plemenit specijalizirani su za prodaju investicijskog zlata, ali i za otkup zlatnih poluga i zlatnika. Kod nas svaki klijent može biti miran da će kod nas kupljeno zlato moći ponuditi na otkup, odnosno, prodati po najpovoljnijoj i uvijek javno dostupnoj cijeni.

Drugo pitanje: objavljuje li trgovac javno cijenu otkupa zlatnih poluga i zlatnika?

Postoje trgovci investicijskim zlatom koji će vam, doduše, reći kako oni otkupljuju investicijske zlatne poluge i zlatne kovanice, ali njihove otkupne cijene proizvoda nisu javno objavljene, pa time ni javno dostupne. Cijenu otkupa klijent u tom slučaju saznaje tek kada se odluči za prodaju, kada zatraži ponudu.

Takva otkupna praksa je zavaravajuća i nepoštena. Ona onemogućuje klijentu da usporedi cijene među trgovcima, te dovodi kupca u zabludu.

Tvrtka Tetragram i njezin brand Plemenit javno objavljuju cijene po kojima smo spremni obaviti otkup zlatnih poluga i otkup zlatnika od svih sudionika na tržištu, bez obzira bili oni naši klijenti ili ne. Te cijene ne samo da su javno dostupne, nego se mijenjaju iz minute u minutu ovisno o cjenovnom stanju na svjetskom tržištu plemenitih kovina. Te su cijene transparentne i mogu se usporediti s cijenama svih drugih trgovaca.

U tom smislu, klijent tvrtke Tetragram i Plemenit dobiva vrhunsku prodajnu, ali i potpuno transparentnu otkupnu uslugu.

Treće pitanje: koja je razlika između javno objavljene prodajne i javno obavljene otkupne cijene proizvoda?

Različiti trgovci investicijskim zlatom politici cijena pristupaju na različite načine. Neki trgovci imaju niže prodajne cijene, ali istovremeno imaju i niže otkupne cijene. I obratno, postoje trgovci koji investicijske zlatne poluge prodaju po nešto višim cijenama, ali i nude više otkupne cijene za iste te proizvode.

Naravno, postoji i treća vrsta trgovaca koji investicijsko zlato prodaju po visokim cijenama, a otkup zlata obavljaju po cijenama koje su smiješno niske. Takvih se trgovaca zlatom dakako treba kloniti.

Mudar kupac investicijskog zlata obratit će veliku pozornost na tzv. “spread”, odnosno, razliku između prodajne i otkupne cijene zlatne poluge ili zlatnika kojeg želi kupiti. Što je ta razlika manja, kupovina će biti povoljnija.

Tvrtka Tetragram i njezin brand Plemenit spadaju u kategoriju trgovaca investicijskim zlatom s namanjim “spreadom”, odnosno, s najmanjom razlikom između prodajne i otkupne cijene zlata na tržištu. Tu cjenovnu razliku možemo držati malom zbog izvrsnih i sigurnih kanala dobave, te vrhunske produktivnosti naših stručnjaka.

Četvrto pitanje: je li trgovac uopće spreman prodati ili otkupiti zlato po javno objavljenoj cijeni?

Postoji lukav i prepreden način kako se poneki trgovac investicijskim zlatom dvojbene reputacije bori za klijente. On će, doduše, javno objaviti i prodajnu i otkupnu cijenu investicijskih proizvoda od zlata. No, kada klijent dođe kupiti (ili prodati) to zlato po javno oglašenoj cijeni, on će pronaći mali milijun razloga zašto ta javna cijena “više nije aktualna”.

Trgovac će reći: “Ah, cijena zlata na svjetskom tržišu upravo je naglo skočila. Morat ćemo vam ponudu povisiti za 2 posto.” Ili će reći: “Imali smo problema sa sustavom formiranja cijena, javno objavljene cijene nisu točne.” A postoje i oni koji će na licu mjesta procjenjivati koliko ste zapravo upućeni u kretanje cijena, pa ako primijete da niste, ponudit će vam proizvod “po specijalnoj cijeni”. A to znači, po cijeni koja nije nimalo povoljna za vas.

Tvrtka Tetragram i njezin brand Plemenit svoje cijene objavljuje javno i transparentno. Ali to nije sve. Mi smo spremni ponuditi vam najpovoljniju cijenu prodaje i otkupa koja u tom trenutku može biti postignuta s obzirom na stanje na regionalnom i svjetskom tržištu plemenih kovina.

Zaključak: pazite na svoje dobitke kroz ispravan otkup zlata

Klijent koji se odlučuje za kupnju investicijskog zlata, trebao bi već prilikom kupnje razmišljati o tome gdje će i na koji način svoje zlato jednom u budućnosti prodati. Jer o tome znatno ovisi visina dobitka što će ga ostvariti.

Tetragram i Plemenit predstavljaju mjesto izvrsnog odabira za kupnju invesicijskog zlata upravo zato jer otkup zlatnih poluga, te otkup zlatnika obavljamo za naše klijente po najpovoljnijim cijenama.

To možete provjeriti na našem cjeniku.

Odaberite
Right Menu IconNazovite