Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Američka središnja banka FED opet povisila kamatne stope. Zlato zadržalo cijenu

Američka središnja banka FED povisila kamatne stope. Cijena zlata

Konvencionalna mudrost govori da se cijena zlata korigira naniže ako kamatne stope na američki dolar rastu. Logika iza takvog stava jest da investitori sa slobodnim likvidnim sredstvima u okolnostima visokih kamatnih stopa radije svoj novac ulažu u sigurne ulagačke instrumente poput novčanih fondova, koji imaju predviljiv kamatni prinos, nego u investicijske kategorije poput dionica i zlata, čija cijena raste ili pada isključivo pod utjecajem sila ponude i potražnje, dakle, tržišnih zakona.

No, nakon što je američka središnja banka FED u zadnja 24 sata ponovno povisila kamatne stope za 0.25 posto i time dosegnula razinu od ukupno 5 posto, cijena zlata nije se značajno promijenila. Doduše, nakon naglog cjenovnog rasta zlata od početka bankarske krize, u zadnja tri dana došlo je do cjenovne korekcije naniže. S razina od preko 60 eura za gram, cijena zlata u jednom se trenutku spustila ispod 58 eura za gram.

Dobar znak za dugoročnu cijenu zlata

Taj razvoj događaja bio je očekivan, budući da je cijena zlatu u razdoblju globalne tržišne neizvjesnosti u zadnjem kratkoročnom razdoblju ipak malo prebrzo skočila. Može se reći kako je korekcija cijene zlata sa 60 eura na 58 eura za gram u zadnja dva dana između ostalog i svojevrsna reakcija ulagača na prilično čvrsta predviđanja da će američka banka FED povisiti kamatne stope. Ipak, sada kada se porast kamatnih stopa dogodio, ulagači nisu reagirali, niti su dodatno odustali od kupovine žute plemenite kovine. A to je dobar znak.

Još je uvijek, čini se, previše nesigurnosti i neizvjesnosti u globalnoj ekonomiji za ukus većine ulagača. Zbog toga se mnogi odlučuju upravo za kupnju investicijskog zlata, kao sigurne luke za svoju imovinu. Mnogi investitori, naime, smatraju kako je američka središnja banka FED pri kraju s ciklusom dizanja kamatnih stopa, te da će do kraja ove godine trend stalnog kamatnog uvećanja biti preokrenut.

Sada kada je Hrvatskoj nacionalna valuta postala euro, može se reći da zlato polako postaje “druga valuta” u kojoj smo uobičajili štedjeti.

Ako želite osigurati svoju likvidnu imovinu kupnjom investicijskog zlata, kontaktirajte naše vrhunske stručnjake na broj 01/236-5857 u radno vrijeme naše tvrtke, od ponedjeljka do petka 9-17 sati, i neobavezno se posavjetujte o mogućnostima ulaganja u plemenite kovine.

Odaberite
Right Menu IconNazovite