Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Nastavlja se zabrinutost oko likvidnosti bankarskog sektora, cijena zlata raste

Zabrinutost u bankarskom sektoru, cijena zlata raste

Premda se početkom tjedna činilo da će zabrinutost oko solventnosti bankarskog sektora prouzročene propašću Banke Silicijske doline (Silicon Valley Bank) te još dvije manje banke (Silvergate i Signature) u Sjedinjenim Državama brzo prestati, neizvjesnost na svjetskim burzama kada je riječ o financijskim institucijama i dalje se nastavlja.

Pad cijene bankarskih dionica

Nakon jučerašnjeg snažnog rasta vrijednosti dionica banaka, te povratka njihove cijene na razine od prije početka bankarske krize, današnje kretanje cijena ponovno ukazuje kako je bankarski sektor pod stresom. Dionice američka središnjice banke Credit Suisse samo je u srijedu, 15. ožujka nakratko izgubila čak četvrtinu svoje vrijednosti, te je zbog toga prekinuto trgovanje tom dionicom. Dioničke gubitke su doživjele i druge središnjice banaka u Sjedinjenim Državama, poput Société Genéralé kojoj je cijena dionica pala u 24 sata za 14 posto, a u tjedan dana preko 20 posto. Gubitnice na burzama bile su i vodeće američke i europske banke poput BNP Paribas, Unicredit, Citigroup, JP Morgan, Bank of America i Wells Fargo.

Istovremeno, cijena zlata u zadnjih tjedan dana strelovito je rasla, s razine od 1719 eura za uncu (31,1 gram) sve do 1825 eura za uncu koliko je iznosila u trenutku pisanja ovog teksta. Također, ulagači svoj novac sve više prebacuju u kvalitetne obveznice.

Sve to govori u prilog tezi kako se trenutno na globalnom financijskom tržištu osjeća golema neizvjesnost. Premda brojni analitičari smatraju kako je riječ o “slijeganju prašine” prouzročene stresom nastalim zbog nesolventnosti tri srednje američke banke, zapravo trenutno nitko sa sigurnošću ne može tvrditi kako će se najnovija događanja odvijati, te hoće li još koja veća ili manja banka u bližoj budućnosti doživjeti sudbinu banaka čija je propast pokrenula trenutnu krizu.

Zlato, za razliku od novca, nema rizik treće strane

Parkiranje svojeg novca u fizičko investicijsko zlato u tom smislu ima prednost koja dolazi kao posljedica činjenice da vlasnik ne izlaže svoju imovinu tzv. riziku treće strane. Riječ je o riziku u koji stavljamo svoj novac kada ga povjeravamo na čuvanje institucijama kao što su banke, fondovi, kreditne zadruge, udjeli u trgovačkim društvima, budući da su one poslovni entiteti, te su poput svakog biznisa podložne rastu i jačanju ako im je poslovno vođenje dobro, ali i padu, slabljenju, pa čak i propasti ukoliko njihovo čelništvo ne donosi dobre poslovne odluke. Rizik treće strane jest rizik koji nastaje za našu imovinu kada se moramo pouzdati u treću osobu ili entitet za njihovo očuvanje i rast.

Ulaganje u fizičko investicijsko zlato pohranjeno u vlastitoj režiji ne sadrži rizik treće strane. To je ulaganje doduše podložno rastu ili padu cijene zlata, ali ne i riziku da bismo svoju imovinu mogli izgubiti zbog lošeg ponašanja treće osobe.

U tom smislu, jedini rizik koji imamo prilikom ulaganja fizičko investicijsko zlato jest normalni, uobičajeni tržišni rizik, te osobni rizik pohrane koji u potpunosti sami možemo kontrolirati.

Ako ste zainteresirani za ulaganje u investicijsko zlato, kontaktirajte nas odmah telefonski na broj 01/236-5857 i savjetujte se s našim stručnjacima.

Odaberite
Right Menu IconNazovite