Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Nakon višemjesečne stagnacije, zlato i srebro u tjedan dana doživjeli ozbiljan cjenovni skok

Cijena zlata raste

Svjetsko tržište plemenitih kovina u zadnjih se tjedan dana ozbiljno pokrenulo. U petak, 6. listopada 2023., cijena žutoj plemenitoj kovini dotaknula je najnižu cjenovnu razinu u prethodnih sedam mjeseci. A onda se, zbog izraelsko-palestinske eskalacije sukoba, situacija u potpunosti okrenula. Cijena zlata završila je u petak, 13. listopada na razinama čak 6 posto višim od najnižih protrgovanih cijena tjedan dana ranije. Ako gledamo svjetsku cijenu zlata izraženu u američkim dolarima, ona je u promatranom razdoblju skočila za više od 90 dolara za uncu dosegnuvšu 1.941,50 dolara u trenutku zatvaranja svjetskih burzi početkom vikenda.

Još snažniji skok cijene dogodio se na tržištu srebra. U odnosu na najniže cjenovne razine tjedan dana ranije, cijena srebra skočila je za 9,5 posto zaustavivši se u trenutku zatvaranja burze na 22,84 dolara za uncu. Podsjetimo, u tjednu početkom listopada, cijena se kretala na razinama oko 21 dolara za uncu, pri čemu je dobar dio vremena provela ispod te razine.

Investitori kupuju zlato zbog straha

Analitičari tržišta složni su u ocjeni da je glavni razlog naglog rasta cijene plemenitih kovina nesigurnost, rekli bismo čak i strah, što ga je na globalnim tržistima prouzročio napad palestinske vojne formacije Hamas na područja pod kontrolom Izraela, te posljedične eskalacije sukoba za koju se očekuje da će se dodatno produbiti u danima pred nama kroz napad izraelske vojske na područje Gaze, što može ojačati neizvjesnost na širem području Arabije i Perzije. U takvim okolnostima, mnogi investitori traže sigurnu luku za svoj kapital u zlatu i srebru. Kako je situacija na bliskom istoku daleko od smirivanja, stručnjaci očekuju da će se potražnja, a samim time i rast cijene, nastaviti u idućem tjednu i mjesecu.

Dodatne tenzije na tržištima prouzročene su novim najavama američke administracije da proširi i ojača režim sankcija prema Rusiji kada je riječ o ruskom izvozu sirove nafte. Posljedica novih sankcija odmah se odrazila na naftnom tržištu, gdje se cijena barela približila 90 dolara, odnosno, skočila za gotovo 4 posto u jednom danu.

Stručnjaci tvrde kako bi se rast crnoga zlata mogao preliti i na rast žutog, budući da investitori traže način kako zaštititi svoj kapital od tvrdoglave inflacije.

Američka središnja banka ohrabruje investitore u zlato

Američka središnja banka FED u zadnjih je godinu dana agresivno podizala baznu kamatnu stopu, što je negativno utjecalo na cijenu zlata i srebra. No, stručnjaci procjenjuju da je razdoblje brzog rasta kamatnih stopa završeno, te da će vodstvo FED-a značajno usporiti ili čak zaustaviti svoju agresivnu kamatnu politiku. Takav pristup vodstva američke središnje banke mogao bi dodatno ohrabriti ulagače na investiranje u zlato i srebro, što će posljedično zacijelo prouzročiti cjenovni rast.

Vrijeme stagnacije na tržištu plemenitih kovina je, po svemu sudeći, završeno. U danima koji su pred nama možemo očekivati nastavak dugoročnog cjenovnog trenda zlata i srebra prema magičnih 2.000 američkih dolara za uncu, a potom i više. Taj će rast osobito biti snažan ako se institucionalni investitori odluče ojačati svoje ulagačke portfelje dodatnim količinama plemenitih kovina, procjenjuju stručnjaci.

Investicijsko zlato i srebro možete kupiti telefonskim pozivom na 01/236-5857 u radno vrijeme naše tvrtke, ili slanjem zahtjeva za ponudom putem formulara na našim web stranicama. Kupnju zlatnih poluga, zlatnika, srebrnih poluga i srebrnjaka možete obaviti i putem našeg web shopa Butik Plemenit, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite