Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Cijena zlata na burzama u petak probila psihološku granicu od 60 € za gram

Cijena zlata probila 60 eura za uncu

Svjetske burze plememenitih kovina zabilježile su rekordne cjenovne razine izražene u europskoj valuti na kraju trgovinskog dana i tjedna, u petak 20. listopada 2023. Zlato je probilo psihološku granicu od 60 eura za gram, te se cijena za vikend zaustavila na 60,08 eura ili 1.868,70 eura za uncu.

Samo jednom u povijesti, zlato je doseglo na kraju trgovinskog dana višu cijenu izraženu u eurima od one koja je bila dostignuta jučer.

Bilo je to u utorak, 8. ožujka 2022. godine, točno 12 dana od totalne ruske invazije na Ukrajinu, kada je svijet bio jednako tako šokiran brutalnošću agresije kao što je danas, 600 dana kasnije, iznenađen intenzitetom rata na području Izraela i Palestine. Toga se dana cijena prilikom zatvaranja burzi zaustavila na razini od 60,46 eura za gram ili 1880,60 eura za uncu, što je samo 38 centi za gram više nego ovog vikenda. No, tada cijena zlata nije ušla u vikend na tako visokoj razini, što ukazuje da je ovog puta potražnja stabilnija.

Rekord ispod radara medija

Svjetski mediji – za razliku od vrhunca iz ožujka prošle godine – ovog puta nisu mnogo pisali o atraktivnosti zlata kao sredstva očuvanja osobne imovine. Razlog zašto je rekord prošao uglavnom nezapaženo, odnosno, ispod radara medija, leži u činjenici što je cijena zlata izražena u američkom dolaru još uvijek dosta ispod rekordnih razina u odnosu na prošlogodišnji ožujak. Poznato je da se referentna cijena zlata na svjetskim burzama uvijek formira u dolarima, a da je cijena u eurskoj valuti samo derivat koji se računa primjenom tečajnog odnosa između dolara i eura.

To također pokazuje kako je vrijednost eura u odnosu na zlato značajno niža nego što je bila na početku rata između Rusije i Ukrajine 2022. godine, te da još uvijek postoji priličan prostor za rast. Hoće li se taj rast nastaviti i u tjednu koji je pred nama nije lako reći, posebno zbog činjenice što cijena zlata u eurima raste već drugi tjedan za redom. No, ako se nastavi eskalacija na Bliskom Istoku, nije nerealno očekivati da će potražnja za zlatom biti nastavljena. Zlato je u vremenima nesigurnosti sigurna luka za osobnu imovinu, i tu činjenicu ulagači diljem svijeta ovih dana i te kako uzimaju u obzir.

Kupite investicijsko zlato odmah, pozivom na broj 01/236-5857 ili zatražite ponudu putem formulara na našim web stranicama. Naružbu možete obaviti i u našem web shopu Butik Plemenit, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite