Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Zlato nikad skuplje: analitičari nisu očekivali ovako nagli rast cijene žute plemenite kovine

Cijena zlata raste

Rekordne cijene zlata dostignute početkom prosinca iznenadile su brojne ulagače, ali i analitičare tržišta plemenitih kovina. Malo tko je još sredinom studenog očekivao da će zlatni cjenovni rekordi opet biti višestruko oboreni. Mnogi investitori su, naime, nakon cjenovnih skokova što ih je zlato doživjelo u tjednima prije najnovijeg rekordnog rasta, krivo procijenili kako je vrijeme da se klade na pad cijene žute plemenite kovine.

Cijena zlata je u petak, 1. prosinca u trenutku zatvaranja svjetskih burzi zlata za vikend dosegnula najvišu cijenu u povijesti. Unca zlata se, tako, tijekom subote i nedjelje – kada burze ne rade – zaustavila na nikad prije dohvaćenoj razini od 1902 eura ili 2072 dolara za uncu (31,103 grama).

A onda se u ponedjeljak 4. prosinca dogodilo novo iznenađenje. Odmah prilikom otvaranja burzi, cijena zlata doživjela je dramatičan skok, dosegnuvši novi povijesni rekord od 1958 eura ili 2132 dolara za uncu. Praktički sve svjetske valute toga su se trenutka pokazale kao manje vrijedne u odnosu na žutu plemenitu kovinu.

Kriva procjena ulagača

Analitičari tržišta ova dva povijesno rekordna skoka cijene zlata u kratkom vremenu tumače na dva različita načina. Skok cijene u petak doista je bio iznenađenje, a analitičari tvrde kako je vjerojatno riječ o reakciji tržišta na poruke koje je Jerome Powel, guverner američke središnje banke FED, odaslao javnosti, vezano uz kretanje referentnih kamatnih stopa na američki dolar. Naime, izgleda da je masa ulagača procijenila kako restriktivnoj monetarnoj politici američke središnje banke došao kraj, da će američke monetarne vlasti uskoro početi smanjivati kamatnu stopu, te da sada polako ponovno ulazimo u novu fazu povećanja novčane mase u optjecaju, odnosno, tiskanja novca.

Nagli vrhunac što ga je cijena zlata doživjela u ponedjeljak, pak, čini se da je prouzročena isključivo tehničkim razlozima. Naime, ulagači koji su se tijekom prethodnoga tjedna kladili na cjenovni pad zlata, bili su uhvaćeni na “krivoj nozi”. Stoga su odmah prvoga radnog dana novog poslovnog tjedna požurili na azijske burze (koje se otvaraju prve) kako bi kupili zlato i time pokrili marginu gubitka zbog krive oklade. A da je taj skok bio prouzročen baš zbog krive procjene ulagača koji su vjerovali u cjenovni pad zlata pokazuje i činjenica da je vratoloman rast cijene ubrzo zaustavljen, te da je u vrlo kratkom vremenu potom cijena zlata doživjela značajnu korekciju.

Analitičari očekuju da bi se cijena zlata do kraja ovog tjedna mogla stabilizirati na razinama koje su bile uobičajene sredinom studenog.

Inače, zlato već neko vrijeme ima srednjoročni uzlazni trend, koji je započeo rasplamsavanjem rata u Izraelu, a nastavlja se tržišnim špekulacijama oko budućih poteza američke središnje banke FED i njezine monetarne politike u 2024. godini.

Odaberite
Right Menu IconNazovite