Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

“Konturna kravata”: Prvi hrvatski zlatnik i srebrnjak s nominalom u eurima

Zlatnik i srebrnjak Konturna kravata pod staklenim zvonom

Neobičan i vrlo atraktivan komplet zlatnika i srebrnjaka koji se međusobno dopunjuju i zajedno čine cjelovit numizmatički proizvod uskoro će biti pušten u prodaju. Hrvatska narodna banka i Hrvatska kovnica novca lansiraju zlatnik Konturna kravata – prvi hrvatski zlatnik i srebrnjak s nominalnom vrijednošću u eurima, novoj hrvatskoj valuti.

Zlatnik Konturna kravata mase 1 unce

Zlatnik i srebrnjak konturna kravataZlatnik Konturna kravata nije iskovan u okrugloj formi kao uobičajeni zlatnik, nego je proizveden gotovo kao omanja zlatna poluga u formi kravate, popularnog muškog odjevnog predmeta čije podrijetlo seže iz hrvatskih krajeva u drugoj polovici 17. stoljeća.

No, unatoč tome što je neobičnog oblika, ovaj se proizvod smatra novčarskim proizvodom, koji na sebi sadrži sve elemente numizmatičko-optjecajnog zlatnika.

Nominala zlatnika je 100 eura, ima utisnutu godinu izdanja 2023., a Republika Hrvatska je navedena kao zemlja izdavateljica.

S prednje strane zlatnika ispisani su podaci o kovanici (godina izdanja, nominala, zemlja izdavateljica), a sa stražnje strane utisnut je motiv starinske kravate s kvadratima, heraldičkim simbolom hrvatskog grba.

Zlatnik je izrađen od zlata čistoće 99,99 posto, te je iskovan u masi od točno jedne unce čistog zlata, odnosno, 31,103 grama.

Srebrnjak Konturna kravata mase 2 unce

Zlatnik i srebrnjak Konturna kravataSrebrnjak Konturna kravata ima okruglu formu poput uobičajene kovanice, a u središtu sadrži prazan prostor u koju se skladno može smjestiti zlatnik Konturna kravata. I srebrnjak također sadrži sve elemente uobičajenog numizmatičko-optjecajnog srebrnjaka.

S prednje strane srebrnjaka prikazani su likovi hrvatskih vojnika iz 17. stoljeća koji nose kravatu kao znak prepoznavanja. Stražnja strana srebrnjaka oblikovana je u muško odijelo koje se skladno nadopunjava sa zlatnikom u središtu, oblikovanom u formi kravate.

Nominalna vrijednost ovog srebrnjaka je 6 eura, godina izdanja je također 2023. godina, a na srebrnjaku je utisnuto ime Republike Hrvatske kao države izdavateljice.

Srebrnjak Konturna kravata izrađen je od srebra čistoće 99,99 posto, te je iskovan u masi od točno dvije unce čistog srebra, odnosno, 62,207 grama.

Komplet u originalnoj kutiji

Zlatnik i srebrnjak Konturna kravata u originalnoj poklon kutijiKomplet zlatnika i srebrnjaka “Konturna kravata” izrađen je u svega 500 primjeraka, a predviđen rok isporuke je sredina svibnja 2023. godine.

Ovo izdanje kao jedinstvenu cjelinu dizajnirao je hrvatski likovni umjetnik Nikola Vudrag. Komplet se isporučuje u originalnoj poklon kutiji koju je dizajnirao Design Bureau Izvorka Jurić.

Tvrtka Tetragram Plemenit d.o.o je za svoje kupce osigurala ukupno pet od 500 primjeraka.

Ako ste zainteresirani za kupnju ovog jedinstvenog numizmatičkog izdanja Hrvatske narodne banke i Hrvatskog novčarskog zavoda, kontaktirajte nas telefonski na broj 01/236-5857 ili putem kontakt formulara.

Osnovni podaci o kompletu zlatnika i srebrnjaka

U nastavku objavljujemo osnovne podatke o novom numizmatičkom kompletu Republike Hrvatske.

Nazov prozvoda: Komplet zlatnika i srebrnjaka “Konturna kravata”

Izdavač: Hrvatska narodna banka i Hrvatska kovnica novca

Nominalna vrijednost: Zlatnik 100 eura, srebrnjak 6 eura

Mjere zlatnika: 46,90 mm x 19,90 mm

Ukupna masa zlatnika i čistoća zlata: 31,103 grama (1 unca) 99,99%

Promjer srebrnjaka: 60 mm

Ukupna masa srebrnjaka i čistoća srebra: 62,207 grama (2 unce), 99,99%

Autor dizajna: Nikola Vudrag, bacc.art

Godina izdanja: 2023.

Cijena kompleta: 4.166,10 €

Prednarudžbe za kupnju ovog kompleta zlatnika i srebrnjaka primamo do dana kada komplet bude raspoloživ za isporuku, odnosno, do sredine svibnja 2023. godine.

Za kupnju ovog kompleta, kontaktirajte nas telefonski na broj 01/236-5857 ili putem kontakt formulara.

Odaberite
Right Menu IconNazovite