Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Spot cijena zlata na svjetskom tržištu spustila se ispod 60 eura za gram. Što možemo očekivati dalje?

Povijesne cijene plemenitih kovina

Nakon snažnog cjenovnog skoka plemenitih kovina koji se dogodio prvih dana prosinca, kada su cijene zlata i srebra više puta zaredom premašile povijesne rekorde, tržište se ponešto stabiliziralo. Cijena žute plemenite kovine u petak neposredno prije zatvaranja svjetskih burzi za vikend spustila se ispod 60 eura za gram i time se vratila na prosječne razine iz prethodnog mjeseca.

Analitičari koji nisu očekivali ovako dramatičan cjenovni rast, sada se pitaju – što nas na tržištu plemenitih kovina čeka u idućih mjesec ili dva dana?

Siječanj je mjesec rasta cijene zlata

Gledajući sezonalno, u zadnjih pedesetak godina, cijena zlata u prosincu i siječnju u pravilu je bila u uzlaznome trendu. Štoviše, upravo je siječanj statistički gledano jedan od dva mjeseca u godini u razdoblju između 1975. i 2022. godine kada je cijena najviše rasla. Osim siječnja, tradicionalno atraktivan mjesec za cjenovni rast žute plemenite kovine je rujan.

Ipak, sezonalnost cijene zlata nije uvijek dosljedna, što pokazuje ovogodišnji rujan. Zlato se naime, 1. rujna ove godine na svjetskim burzama prodavalo po cijeni od 57,83 eura za gram, da bi njegova cijena na kraju istog mjeseca pala na 56,28 eura za gram, što je cjenovna korekcija od 2,7 posto.

Istovremeno, ovogodišnji se siječanj pokazao kao dobar predstavnik svoje vrste. Cijena zlata na samome početku ove godine, 2. siječnja 2023., na svjetskim je tržištima bila na razini od 55,11 eura za gram, da bi na kraju istog mjeseca dosegnula 57,07 eura, što je bio rast od čak 3,6 posto.

Korekcija cijene zlata nakon vrhunca

Uobičajeno je da cijene bilo koje robe, pa tako i plemenitih kovina, nakon naglog rasta, doživi korekciju. Što je rast dramatičniji, u pravilu je i korekcija veća. Takvo ponašanje tržišta na nagle cjenovne skokove je sasvim uobičajeno i predvidljivo. Stoga možemo reći da je najnoviji povratak cijene zlata na razine ispod 60 eura predstavlja dobar temelj za nastavak dugoročnog uzlaznog trenda. Moguće je da će tržište testirati najnižu cijenu zlata od 58 eura iz sredine studenog. Ukoliko se zlato zadrži iznad te cjenovne razine, nije nerealno očekivati da će zlato u siječnju dosegnuti nove povijesne vrhunce.

Ako se odlučite iskoristiti najnoviju cjenovnu korekciju i dodati novu količinu investicijskih zlatnih i srebrnih poluga u svoj ulagački portfelj, to možete učiniti pozivom na broj 01/236-5857 ili online putem web shopa Butik Plemenit.

Odaberite
Right Menu IconNazovite