Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Novi rat, nova neizvjesnost, novi šokovi na tržištu zlata

Što rat u Izraelu znači za cijenu zlata

Tržište zlata prilikom zatvaranja svjetskih burzi prošlog tjedna u petak bilo je mirno kao more u bonaci. Među trgovcima žutom plemenitom kovinom vladala je fjaka, nakon što je devet dana zaredom cijena zlatu padala, a kupaca je bilo malo.

Čini se da su se ulagači uljuljkali u osjećaj kako “ne može valjda izbiti još jedan rat koji je po značaju važan poput rusko-ukrajinskog”. Međutim, kada se svijet probudio u subotu, 7. listopada 2023., mnogi su bili iznenađeni. Toga je dana, naime, započeo novi izraelsko-palestinski sukob koji se po žestini može mjeriti s najžešćim vojnim okršajima na tom području od drugog svjetskog rata. Mnogi analitičari tvrde kako su prva dva dana sukoba tek uvertira u mnogo oštriju vojnu eskalaciju, oko koje će se svijet podijeliti možda i više nego što se podijelio zbog rata u Ukrajini.

Oštar skok potražnje za zlatom

Globalna neizvjesnost na brojnim tržištima prouzročena novim značajnim ratom pokazala se rano ujutro u ponedjeljak, kada su prve burze na dalekom istoku započele s radom. Cijena zlata koja je prošlog tjedna završila na razini od oko 1730 eura za uncu (31.103 grama) u prvim minutama trgovanja skočila je na 1755 eura, te je nastavila rasti.

Cijena zlata skače kada neizvjesnost na tržištima raste. A mi danas upravo živimo u vremenima nevjerojatne neizvjesnosti. Mirna vremena na burzama plemenitih kovina u posljednjih nekoliko tjedana pokazala su se kao zatišje pred buru.

Oni koji su se uljuljkali u mirnoću, sada će reagirati naglo i emotivno. A oni koji su bili dovoljno mudri da jačaju svoju poziciju u trenutku kada cijena zlata nije bila na vrhuncu, sada će trljati ruke.

Iznenađenje koje nas je dočekalo u subotu, 7. listopada ujutro, još je jedan dokaz kako je dugoročan pogled na ulaganje u plemenite kovine jedini ispravan. Neka neugodna iznenađenja – kojima ćemo zacijelo sve više biti svjedoci u budućnosti – neka budu neugodna samo za druge, a ne i za vas.

Odaberite
Right Menu IconNazovite