Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Novi hrvatski numizmatički zlatnik i srebrnjak: Inovacije Fausta Vrančića, 1 unca (31,103g)

Zlatnik Inovacije Fausta Vrančića, 1 unca, Hrvatska, 2023

Web shopHrvatska narodna banka u optjecaj je pustila dva prigodna izdanja s istim motivom, zlatnik i srebrnjak, oba posvećena inovacijama Fausta Vrančića, hrvatskog izumitelja, inženjera i jezikoslovca, rođenog u Šibeniku sredinom 16. stoljeća. Riječ je o prvom izdanju iz serije kovanica od plemenitih metala koja će biti posvećena hrvatskim inovatorima.

Posjetite web shop i kupite ovo izdanje.

Zlatnik Inovacije Fausta Vrančića, 1 unca, 31.103 grama, Hrvatska, 2023Povjesničari smatraju kako je Faust Vrančić jedan od najznačajnijih Hrvata svih vremena, zahvaljujući činjenici da je njegov oštar intelekt stvorio mnoge praktične inženjerske koncepte poput padobrana, turbine sa zamašnjakom i visećeg mosta.

Zlatnik i srebrnjak pod nazivom “Inovacije Fausta Vrančića” na licu kovanice (avers) prikazuju Vrančićev crtež poznat pod nazivom “Homo volans” ili “Leteći čovjek”, odnosno, skicu čovjeka s konceptom otvorena padobrana. Kružno oko središnjeg motiva ispisani su podaci o državi izdavateljici kovanica, “Republika Hrvatska”, zajedno s nominalom i 2023. kao godinom izdanja. Zlatnik ima nominalnu vrijednost od 100 eura, a srebrnjak od 4 eura.

Zlatnik Inovacije Fausta Vrančića, 1 unca, 31.103 grama, Hrvatska, 2023Naličje (revers) zlatnika i srebrnjaka sadrži prikaz mlina-vjetrenjače u Vrančićevoj viziji, koja je zabilježena u njegovoj ostavštini kao crtež pod nazivom “Mlin u okruglom tornju” iz knjige izuma i tehničkih rješenja “Machinae Novae” ili “Novi strojevi”. Lijevo od središnjeg motiva polukružno je ispisano ime spomenute knjige na latinskom jeziku, a desno ime i prezime izumitelja.

Naziv proizvoda: Zlatnik i srebrnjak “Inovacije Fausta Vrančića”

Ukupna masa pojedine kovanice: 1 unca zlata, odnosno, srebra (31.103 grama)
Čistoća kovine: 99,99 posto (zlato i srebro)
Promjer zlatnika: 32 mm
Promjer srebrnjaka: 38,61 mm
Ukupna naklada zlatnika: 300 primjeraka
Ukupna naklada srebrnjaka: 15.000 primjeraka
Kakvoća otkova: visoki kovnički sjaj
Izdavač: Hrvatska narodna banka
Proizvođač: Hrvatski novčarski zavod
Država izdanja: Hrvatska

Cijena zlatnika: 0,00 €

Cijena srebrnjaka: 52,95 €

Kupite odmah u web shopu!

Srebrnjak Inovacije Fausta Vrančića, 1 unca, 31.103 grama, Hrvatska, 2023Zlatnik i srebrnjak dolaze u odvojenim ukrasnim kutijama zajedno s certifikatom o autentičnosti potpisanim od strane guvernera Hrvatske narodne banke. Kupac po želji može kupiti svaku kovanicu zasebno, ili pak zajedno kao komplet.

Ako želite kupiti jednu ili više ovih kovanica, kontaktirajte nas na broj telefona 01/236-5857 ili putem formulara na našim web stranicama i zatražite ponudu. Kupnju možete obaviti i u našem web shopu Butik Plemenit, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite