Plemenit

Investicijsko zlato i druge vrste ulaganja: usporedba

Investicijsko zlato i drugi oblici ulaganja

Investicijsko zlato ima nekoliko izvrsnih ulagačkih svojstava koje nema ni jedan drugi oblik investiranja. Zbog toga je primjereno i za prokušane ulagače, ali i ulagače početnike. Manje iskusni ulagači, međutim, često ne znaju mnogo o investicijskom zlatu, pa čak ni to da investicijsko zlato kao ulagačka mogućnost uopće postoji. Stoga možemo očekivati da će se informacija o njegovim svojstvima prije ili kasnije proširiti populacijom. Tada će zlato će zacijelo postati uobičajena imovina u mnogim ulagačkim portfeljima i velikih i malih investitora.

Kako bismo bolje razumjeli jedinstvena ulagačka svojstva što ga posjeduje investicijsko zlato, usporedit ćemo ih sa svojstima drugih, poznatijih ulagačkih oblika. Kroz tu usporedbu, postat će jasni sve prednosti i nedostaci svakog od navedenih načina investiranja.

Investicijsko zlato i nekretnine

Ulagač početnik sa znatnijom financijskom imovinom, u našim se krajevima vrlo često odlučuje za investiranje u nekretnine. Prema dostupnim podacima, više od 85 posto hrvatskih građana ima barem jednu nekretninu u svojem posjedu.

Ulaganje u nekretnine ima smisla posebno u regionalnim uvjetima, zbog toga što državne vlasti još uvijek nisu uvele nekretninski porez. No, to ne znači da taj porez prije ili kasnije neće biti uveden, osobito stoga što je porez na nekretnine uobičajeni porez u zemljama Europske unije, ali i šire.

U tom smislu, ulaganje u investicijsko zlato zacijelo će dobiti prednost pred ulaganjem u nekretnine. Zakonodavne smjernice Europske unije, naime, izričito zahtijevaju od zemalja članica da investicijsko zlato mora biti oslobođeno od poreza na dodanu vrijednost.

Osim poreznih, ulaganje u investicijsko zlato ima i dodatnu praktičnu prednost. Nekretnine su relativno slabo likvidna imovina, za koju je potrebno dosta truda da bi bila pretvorena u papirnati novac. Nasuprot tome, investicijsko zlato može se lako, brzo i jednostavno prodati po tržišnoj cijeni koja se formira na svjetskim burzama svakih nekoliko minuta.

Također, za razliku od plemenitih kovina, koje je lako diskretno pohraniti i prenijeti izvan dosega socijalnih nemira i sukoba, nekretnine nije moguće nikamo ponijeti sa sobom. To ih čini ranjivim ulagačkim sredstvom, podložnim uništenju, što su mnogi naši građani iskusili tijekom ratnih razaranja od prije nekoliko desetljeća. Investicijsko zlato i u tom pogledu ima značajnu prednost.

Na kraju, treba napomenuti kako su cijene nekretnina u proteklim desetljećima, uz određene oscilacije, bile u uzlaznoj putanji. No, cijena zlata u istom promatranom periodu rasla je brže.

Investicijsko zlato i novčana štednja

Veliki broj naših građana, osim u nekretnine, svoj novac često i rado pohranjuje u bankama, u domaćoj, a još češće u inozemnoj valuti. Mnogi smatraju kako je štednja na računu u banci jedan od najsigurnijih oblika očuvanja vlastite likvidne imovine. Stoga ne treba čuditi podatak da su ukupni depoziti građana u hrvatskim bankama presegnuli 200 milijardi kuna. Tu još treba dodati iznose štednje koji domaći štediše drže u stranim bankama, a za što ne postoje precizni podaci.

Zanimljivo je da većina tih novčanih sredstava nije oročena. Razlog je sasvim logičan. Banke, naime, na svaku, pa i oročenu štednju nude smiješno male kamate. Građani očito procjenjuju da se štednju ne isplati vezivati, nego ju je bolje imati odmah na raspolaganju.

Ulaganje u investicijsko zlato također ne donosi kamatu. No, kupnjom zlata omogućujete da vašem ulaganju raste cijena izražena u papirnatoj valuti.

Primjerice, vrijednost eura – jedne od vodećih svjetskih valuta u kojoj štedi većina hrvatskih građana – u zadnjih je dvadeset godina izgubila čak 40 posto svoje vrijednosti! Ono što ste prije dva desetljeća trebali platiti 100 eura, danas košta prosječno 140 eura. Istovremeno, cijena investicijskog zlata porasla je više od gotovo osam puta. To zapravo znači da je prosječna godišnja tržišna “kamata” na ulaganje u investicijsko zlato u spomenutom razdoblju bila veća od 10 posto!

Kada se zbroji pad vrijednosti eura u zadnjih dvadeset godina i rast cijene zlata u istom razdoblju, zaključujemo da su ulagači u zlato profitirali mnogostruko više nego ulagači u papirnati novac.

Investicijsko zlato i dionice

Dionice i udjeli u tvrtkama, odnosno, kompanijama smatraju se ulagačkim sredstvom znatnoga rizika, ali i potencijalno značajnog povrata na investiciju.

Zbog njihove potencijalne rizičnosti, mnogi stručnjaci ističu kako je mudro svoj novac u dionice ulagati raspršeno. To znači da ne kupujemo jednu, dvije ili tri dionice, nego u svom portfelju posjedujemo veći broj dionica. U slučaju ako jedna od njih na tržištu snažno izgubi na vrijednosti, pretpostavka je da to neće znatno narušiti vrijednost našeg portfelja zato jer je vjerojatnost da sve dionice iz portfelja istovremeno izgube vrijednost vrlo mala.

Zbog toga i postoje tzv. indeks fondovi, odnosno, fondovi strukturirani tako da u sebi zadrže veliki broj kvalitetnih dionica i udjela. Kada kupujete udjel u indeks fondu, tim udjelom zapravo stječete vlasništvo nad djelićem svih dionica koje se u tom fondu nalaze.

Mnogi indeks fondovi zasnivaju se na vodećim burzovnim indeksima. Jedan od njih je i popularni američki Dow Jones. Sličan indeks postoji i u Njemačkoj, a naziva se DAX. Budući da naši građani u velikoj mjeri gravitiraju njemačkoj ekonomiji, usporedit ćemo rast njemačkog DAX dioničkog indeksa u zadnjih dvadeset godina s rastom cijene investicijskog zlata.

Vrijednost DAX indexa u 2000. godini kretao se na razini od oko 6800 bodova. Danas je on dostigao iznos od 11.000 do 12.000 bodova, ako ne uzmemo u obzir kratkotrajan ovogodišnji pad ispod 9000 u jeku prvog vala korona epidemije. To znači da je vrijednost jednog od najrizičnijih, i potencijalno najprofitnijih ulaganja na svijetu, u dvadeset godina porasla za oko 60 posto.

Istom vremenskom razmaku investicijsko zlato ostvarilo je cjenovni rast od 800 posto!

Investicijsko zlato i obveznice

Ulaganje u državne i privatne obveznice u zadnjih je nekoliko desetljeća bilo jedno od najatraktivnijih ulaganja. U našim krajevima, međutim, privatni pojedinci relativno malo poznaju tu ulagačku kategoriju. Ona je zacijelo puno manje poznata od, primjerice, ulaganja u nekretnine, dionice ili gotov novac, ali svakako je poznatija nego ulaganje u investicijsko zlato.

Povrat na ulaganje u obveznice zahtijeva razdoblje sigurnosti i vjere da će entiteti čije obveznice posjedujemo imati sposobnost povrata sredstava u dužem vremenskom razdoblju. Izdavatelji obveznica kojima možemo vjerovati jesu stabilne velike kompanije ili države. Zbog toga, primjerice, njemačke ili švicarske obveznice imaju vrlo visoku reputaciju među ulagačima. Za Njemačku i Švicarsku, naime, smatra se da će biti u stanju servisirati svoje obveznice bez ikakvih teškoća.

No, jesu li te pretpostavke točne? Upravo se nalazimo u okolnostima značajne krize povjerenja, prouzročene između ostalog i epidemijom korona virusa. Nemiri i prosvjedi diljem Europe potaknuti oštrim mjerama protiv širenja epidemije ugrožavaju stabilnost mnogih država, pa tako i onih najstabilnijih.

Cijena investicijskog zlata, istovremeno, od početka izbijanja epidemije raste strelovito. Poznato je da u doba neizvjesnosti i nesigurnosti cijena zlata u pravilu značajno raste.

Ipak, uspoređujemo li sentiment što ga tržište ima prema kvalitetnim obveznicama u odnosu na sentiment što ga ima prema zlatu, mogli bismo reći da su oba prilično slična. Stoga bi možda mudar ulagač trebao razmisliti i ravnomjerno rasporediti sredstva unutar svojeg porftelja n a obje ulagačke kategorije.

Investicijsko zlato kao umjetnine i starine

Od svih ulagačkih oblika, ulaganje u umjetnine i starine vjerojatno je najmanje poznato u općoj populaciji. Za tu vrstu investiranja potrebno je dosta znanja i vještina, oštro oko i malo posebne vrste sreće.

Kad govorimo o umjetninama i starinama, ne govorimo samo o umjetničkim djelima renomiranih slikara i kipara. Tu spadaju i antikni namještaj, knjige, te drugi vrijedni predmeti iz povijesti, poput oldtimer automobila.

Teško je procjenjivati povrat na uloženo pri kupnji starina i umjetnina. Sposobnost rasta njihove cijene laiku je vrlo teško predvidljiva.

No, kada govorimo o starinama i umjetninama iz konteksta investiranja u plemenite kovine, svakako treba spomenuti ulaganje u povijesne zlatne i srebrne kovanice.

Riječ je o kovanicama koje su u proteklim stoljećima bile sredstvo razmjene roba i usluga. Izdavali su ih u pravilu suverene države, koje su jamčile njihovu kakvoću i standardnu čistoću plemenite kovine od koje su bile izrađene. U drugoj polovici dvadesetog stoljeća njihovu je funkciju na tržištu preuzeo papirnati, te zatim i digitalni novac.

No, zlatnici i srebrnjaci iz starih vremena nisu izgubili na vrijednosti. Dapače, mnoge od tih kovanica postale su numizmatički iznimno vrijedne i tražene.

Kod tih zlatnih i srebrnih kovničkih izdanja dogodio se efekt akumulacije vrijednosti. Pojedine kovanice od plemenitih poskupjele su ne samo zato jer je porasla cijena plemenite kovine od koje su izrađene. Već bi samo taj cjenovni porast opravdao investiciju.

Pojedine kovanice od zlata i srebra poskupjele su i zato jer im je porasla numizmatička vrijednost.

I upravo ta dvostruka kombinacija cjenovnoga rasta čini ih posebno atraktivnima za ljubitelje ulaganja u umjetnine i starine.

Povijesne zlatne kovanice predstavljaju investicijsko zlato posebne kategorije.

Zaključak: zašto razmatrati ulaganje u zlato?

Kao što smo u ovom tekstu jasno pokazali, postoje mnogi razlozi zašto bi prekaljeni investitor u različite ulagačke forme trebao razmisliti o uvrštavanju investicijskog zlata u svoj portfelj.

Također je jasno da investicijsko zlato ima veliku atraktivnost i za one koji se tek okušavaju u ulaganju.

No, znači li to da prednosti što ih nudi ulaganje u plemenite kovine opravdavaju nagle promjene u ulagačkom portfelju? Znači li to da svaki ulagač doslovno preko noći treba rasprodati većinu ili čak sva svoja postojeća ulagačka sredstva – nekretnine, dionice, obveznice, umjetnine i gotovinu – i umjesto svega toga odabrati isključivo investicijsko zlato?

Mudar ulagač će hladne glave, pažljivo strukturirati svoj portfelj tako da u njega uključi različite vrste ulagačkih sredstava. Mudar će investitor u svoj porftelj uključiti sva ulagačka sredstva za koje smatra i osjeća da mu mogu biti od koristi.

Investicijsko zlato jedan je od važnih, i do sada još nedovoljno otkrivenih oblika ulaganja. Od ulaganja u zlato vaš će porftelj sasvim sigurno dugoročno imati značajne koristi.

Možda će vas zanimati i ovo:

Nestašica zlata i korona virus: hoće li se ponoviti?

Zlato i korona virus

Korona virus bacio je tržište investicijskih plemenitih kovina u gotovo potpuni kaos. Još u prosincu prošle, 2019. godine, cijene zlata bile su prilično mirne, kretajući se između 42 i 43 eura za gram. Tada još nitko nije mogao naslućivati što nas čeka.

Da se događa nešto vrlo neobično moglo se naslutiti već u drugoj polovici veljače ove, 2020. godine. S oko 42 eura za gram, cijena zlata na svjetskom je tržištu skočila je na gotovo 50 eura, što je bilo povećanje od 18 posto u svega dva mjeseca! Glasine o kineskom virusu koji bi mogao zaprijetiti čovječanstvu počele su se širiti s kontinenta na kontinent brzinom svjetlosti.

Sredinom ožujka, cijena zlata je službeno krahirala, vrativši se na razine iz prosinca, no to nije bio kraj iznenađenjima. Istovremeno s dramatičnim padom cijene dogodio se neobičan fenomen kojega se čak i najdugovječniji poznavatelji tržišta ne mogu prisjetiti iz osobnog iskustva.

Naime, dok je cijena zlatu u ožujku naglo padala, bilo je sve teže doći do novih zaliha. Kovnice nisu isporučivale niti zlatne poluge niti zlatne kovanice, a distributeri su samo prodavali neprodane proizvode što su ih imali u svojim trezorima od ranije. Jednom kad su zalihe bile prodane, distributeri nisu više imali što prodavati krajnjim kupcima.

Plemenit klijentima uvijek na raspolaganju

Tržište investicijskih plemenitih kovina se u tom trenutku gotovo u potpunosti zamrznulo.

Bio je to značajan trenutak i za regionalno tržište investicijskih plemenitih kovina. Naime, upravo tada jasno se pokazalo tko među igračima tržištu mulja, a tko se doista može nositi s teretom krize i unatoč svim teškoćama nastaviti primati narudžbe i isporučivati naručenu robu.

Tvrtka Tetragram projekt, zajedno s našim brandom “Plemenit”, položila je ispit zrelosti.

Kao jedna od rijetkih tvrtki koja se bavi trgovinom investicijskih plemenitih kovina ne samo u našim krajevima nego i šire, tvrtka Tetragram projekt nije imala ni jedan jedini dan zastoja u radu. Čak i dok je cijela Hrvatska stala, a promet među hrvatskim općinama i gradovima bio žestoko ograničen, mi smo i dalje uspijevali primati narudžbe, dobavljati robu i pripremati isporuke svima koji su to željeli.

Istina jeste da je na vrhuncu krize ponuda investicijskog zlata bila vrlo ograničena. U jednom trenutku, nigdje u bližoj Europi nije se mogao nabaviti ni jedan drugi investicijski proizvod od zlata osim jednostrukih i četvorostrukih dukata. Nije bilo moguće nabaviti zlatne poluge ni jedne veličine i ni jednog proizvođača. Suvremeni investicijski zlatnici su također nakratko u potpunosti nestali s tržišta, a o povijesnim zlatnicima i da ne govorimo.

Usred krize, ponuda bogatija nego u Europi

No, čak i u tom trenutku, naša je tvrtka sve dobavljive proizvode uspjela nabaviti, dopremiti u Hrvatsku i u konačnici dostaviti klijentima koji su ih kupili. A zahvaljujući našim zalihama investicijskih proizvoda, naša paleta ponuđenih zlatnika i poluga bila je ponekad i bogatija nego u vodećim europskim središtima za kupnju zlata.

Tijekom tog razdoblja, naravno, slijedili smo i poštivali sva epidemiološka pravila i upute službenih državnih organa.

To, međutim, nije bio slučaj s velikim brojem konkurenata za trgovanje investicijskim plemenitim kovinama.

Većina tvrtki toga profila naprosto se zatvorila za narudžbe i prestala je primati zahtjeve za kupnju.

Glavni razlog zašto je nama uspjelo ono što mnogim drugima nije leži u činjenici što smo kroz mnoge godine našeg postojanja razvili čvrst i pouzdan odnos povjerenja s velikim brojem dobavljača investicijskog zlata diljem Europe. Ti izvrsni odnosi omogućili su nam da nastavimo poslovati, primati narudžbe i isporučivati robu i onda kada drugi to nisu mogli.

Na sreću, vrhunac krize vezane uz nemogućnost nabavke novih proizvoda nije trajao dugo, tek nekoliko dana.

Svjetsko i regionalno tržište zlata polako se normalizira

Prva faza normalizacije naružbi investicijskih proizvoda od zlata počeo se događati nakon što je cijena zlata na svjetskom tržištu drugi put u godini znatno skočila. Od sredine ožujka cijena je manje-više postojano rasla sve do sredine svibnja, dostigavši u jednom trenutku gotovo 52 eura za gram. Bio je to vrtoglav skok, koji je nadišao onaj s početka godine. U spomenuta dva mjeseca, od ožujka do svibnja, cijena zlata porasla je za više od 20 posto.

Što je cijena sve više kretala uzlaznom putanjom,  rasla je i dobavljivost pojedinih proizvoda. Na tržištu su se najprije pojavila dva svjetski iznimno popularna investicijska zlatnika – australski Klokan i austrijski Bečki filharmoniker. Gotovo istovremeno kad i u Zürichu, Münchenu i Beču, ti su proizvodi bili dostupni i našim klijentima u Zagrebu.

Potom se dobavljivost popravila i za zlatne poluge od 100 grama i 250 grama. Bilo je očito da su se kovnice usredotočile na proizvodnju samo onih investicijskih proizvoda od zlata za kojima je potražnja bila najveća. Ti su proizvodi bili prvi dostupni za narudžbu.

Napominjemo da ni u jednom trenutku naša tvrtka nije primala narudžbe za proizvode koji nisu bili na lageru kod kovnice, odnosno, koji nisu bili spremni za isporuku u Hrvatsku. Dakle, nije bilo govora da bi naša kompanija na tržištu nudila proizvode koji su još bili u procesu proizvodnje ili, još nepovoljnije, tek u planu da budu proizvedeni.

Zbog toga čak i na vrhuncu krize ni jedan naš klijent koji je naručio proizvod nije čekao na isporuku duže od sedam radnih dana. Istina jeste da zbog ograničenog kretanja unutar Hrvatske neki naši klijenti nisu bili u mogućnosti preuzeti svoje proizvode. No poluge i kovanice koje su bile naručene bile su u roku od najviše sedam dana dostupne klijentu na mjestima za isporuku diljem Hrvatske, prema dogovoru.

Kupci biraju poluge svih proizvođača

Kada su mjere ograničenja kretanja bile ublažene, a potom i ukinute, naši su klijenti jednostavno došli po njih i preuzeli ih. Osim, dakako, ako se nisu odlučili za pohranu kupljenih proizvoda u našim sigurnim trezorima u Hrvatskoj i u drugim zemljama po izboru (Švicarska, Austrija, Njemačka, Slovenija).

To, međutim, nije bio slučaj s velikim brojem naših konkurenata. Neki od njih, naime, primali su novčane predujmove za nabavku investicijskih proizvoda od zlata s predviđenim rokom isporuke od tri ili više tjedana. Tako niska razina usluge trgovanja investicijskih plemenitih kovina tvrtki Tetragram projekt potpuno je stran i neprihvatljiv.

Od početka lipnja ove godine započela je druga faza normalizacije tržišta investicijskih plemenitih kovina. Očito je da je tržište polako našlo svoj cjenovni ekvilibrij, a cijena zlatu se ponešto stabilizirala na razinama malo ispod 50 eura za gram. Za narudžbu je sada raspoloživa puno šira paleta proizvoda.

Zlatne poluge svih masa, od 1 grama do 1 kilograma, bez teškoća se mogu naručiti i isporučiti u kratkom roku, najčešće odmah po uplati. Kupci sada, doduše, više ne pitaju iz koje ugledne kovnice proizvod dolazi. Bez obzira je li iskovana poluga Heareusova, Argorova, PAMP-ova, Valcambijeva, Degussina, dolazi li iz kovnice Münze Österreich ili bilo koje druge kovnice s certifikatom “Good Delivery”, klijent je prihvaća.

Stanje sa srebrom još uvijek nije dobro

Zbog poremećaja na tržištu koje još zapravo traje, dobavljivost poluga svakog od navedenih proizvođača još nije u potpunosti uspostavljena. Nekada se na tržištu mogu nabaviti poluge jednoga branda, drugi put nekog drugog. No, to i nije problem za tržište i kupce, budući da se uvijek radi o uglednim i jednakovrijednim proizvodima, sa svim odgovarajućim certifikatima.

Također se proširila paleta dostupnih investicijskih zlatnih kovanica. Za narudžnu su raspoloživi Bečki filharmoničari, Krugerrandi, Američki orlovi i bizoni, Australski klokani, Kanadski javorovi listovi

Ipak, tržište povijesnih zlatnika još se nije vratilo na stanje s početka godine, odnosno, na stanje prije izbijanja virusne epidemije. Čini se da vlasnici povijesnih izdanja ne žele nuditi svoje kolekcije na prodaju, jer smatraju da bi u budućnosti mogli za njih dobiti puno više novca nego danas.

Pažljivom čitatelju ovih redaka možda neće promaknuti kako do sada nismo spominjali investicijsko srebro. To nismo učinili s dobrim razlogom. Naime, tržište srebrnih poluga i srebrnjaka u puno je gorem stanju od tržišta zlatnih poluga i zlatnika. Investicijsko srebro trenutno je još uvijek gotovo potpuno nedobavljivo.

Povremeno se na tržištu pojave ograničene količine pojedinih proizvoda, ali one se brzo rasprodaju. Zbog toga su se i otkupne cijene srebrnih poluga, te otkupne cijene srebrnjaka znatno povećale: na regionalnom tržištu taj je rast bio čak 20 posto.

Kada će se situacija na tržištu investicijskog srebra normalizirati barem do razine stanja na tržištu investicijskog zlata, teško je reći. Naši su stručnjaci u tom pogledu prilično pesimistični. Ako je suditi po trenutnim mogućnostima nabavke, realno je očekivati da se srebrne poluge i srebrnjaci u količinama u kojima to žele naši klijenti neće moći naručivati i isporučivati još tjednima, ako ne i mjesecima.

Stoga, ako ste zainteresirani za kupnju srebra, a na našim stranicama primijetite da postoji ograničena ponuda pojedinog proizvoda – ne oklijevajte! Krenite odmah u nabavku, jer možda već sutra tih proizvoda neće biti na stanju.

Hoće li se ova situacija ponoviti?

Među stručnjacima, ali i među prosječnim građanima, postavlja se pitanje – može li se ova situacija na tržištu plemenitih kovina prouzročena korona virusom opet ponoviti u budućnosti? Je li moguće da ćemo ponovno, ako izbije novi val zaraze, ponovno doživjeti nestašicu investicijskoga zlata i nemogućnost uobičajenih narudžbi?

Odgovor na to pitanje nije previše složen. Svaka izvanredna, neočekivana situacija koja ugrožava gospodarsku aktivnost ili socijalnu ravnotežu može dramatično povećati potražnju za plemenitim kovinama. Zlato i srebro predstavljaju siguran zaklon za kapital u turbulentnim vremenima.

Ekonomski ili društveni poremećaji ne moraju biti prouzročeni samo širenjem virusne zaraze. Upravo smo u Hrvatskoj u jeku epidemije korona virusom imali priliku svjedočiti da jedna nevolja ne mora doći sama. Dok je cijela Hrvatska bila zaustavljena kako bi se usporilo prenošenje infekcije covida-19, glavni grad Zagreb doživio je prilično razoran potres, koji je prouzročio višemilijunsku štetu.

Među oštećenim zagrebačkim građevinama zacijelo su bile i stambene jedinice koje su pojedinci kupovali i obnavljali kao investicijski ulog, a ne za svoje osobne stambene potrebe. Potres je dramatično obezvrijedio sve te nekretnine. Pojedinci su u samo nekoliko sekundi ostali bez svega.

Ulog u zlato i srebro, nasuprot tome, ostaje netaknut poremećajima u društvu i ekonomiji. Dapače, njegova vrijednost – kao što smo mogli svjedočiti – u turbulentnim vremenima raste. Zbog toga su plemenite kovine izvrsno sredstvo osiguranja od takvih neočekivanih situacija.

Sve što smo doživjeli u nekoliko prvih mjeseci ove, 2020. godine još jednom potvrđuje kako je od iznimne važnosti barem dio svoje ušteđevine parkirati u investicijsko zlato i srebro. Jer ako to ne učinimo danas, možda već sutra zbog nestašice na globalnom tržištu nećemo za to više imati prilike.

Možda će vas zanimati i ovo:

Naši stručnjaci za investicijske kovine stoje vam na usluzi

Tetragram projekt i Plemenit: naši stručnjaci

Svaku dobru kompaniju čine dobri ljudi. Tetragram projekt i Plemenit stvoreni su od pojedinaca besprijekorne poslovne etike. Ekipa vrhunskih stručnjaka okupljena je kako bi vaša kupnja investicijskih plemenitih kovina bila jednostavna, sigurna i diskretna.

Na naše iskustvo do sada se oslonilo gotovo stotinu tisuća malih i velikih klijenata. Za veliko povjerenje koje smo stekli na tržištu, postavši najveći broker investicijskim zlatom u regiji, postoje odlični razlozi.

Naš stručni tim podijelili smo u četiri globalna, te dva regionalna odjela:

  1. Odjel kontrole kakvoće kovina
  2. Odjel praćenja tržišta
  3. Odjel financijskih i poreznih transakcija
  4. Odjel za sigurnost i isporuku
  5. Regionalni odjel za Dalmaciju (sa sjedištem u Splitu)
  6. Regionalni odjel za Slavoniju (sa sjedištem u Osijeku)

Ti su odjeli međusobno blisko povezani, a u svakom od njih rade vrhunski stručnjaci iz pojedinog područja, sposobnih odgovoriti na svako pitanje i suočiti se sa svakim poslovnim izazovom što ga donosi trgovanje plemenitim kovinama.

1. Odjel kontrole kakvoće kovina

Jedan od najvažnijih ciljeva poslovanja naše tvrtke jest osiguravanje potpunog povjerenja klijenata u izvornost i autentičnost proizvoda koje nudimo na tržištu. Zbog toga naši stručnjaci iz Odjela kontrole kakvoće kovina poduzimaju brojne mjere kako bismo u optjecaj puštali samo 100 posto provjerene poluge i kovanice od plemenitih kovina.

Prva, te jedna od najvažnijih mjera jest praćenje sljedivosti prilikom dobave i transporta investicijskog zlata i investicijskog srebra od kovnice (proizvođača, odnosno, dobavljača) do krajnjega kupca. Svaka zlatna poluga, srebrna poluga, zlatnik ili srebrnjak neprekidno su pod kontrolom ovlaštenih agenata koji jamče integritet lanca dobave. To, naravno, uključuje i sudjelovanje našeg Odjela za sigurnost i isporuku, koji brine da je proizvod sigurno i diskretno dostavljen iz naših trezora u različitim dijelovima Hrvatske i regije do krajnjega kupca.

Nadalje, Odjel kontrole kakvoće kovina obavlja dodatne provjere izvornosti i autentičnosti proizvoda odgovarajućim elektroničkim uređajima za utvrđivanje čistoće zlata i srebra. Mi smo prva i trenutno jedina kompanija u regiji koja posjeduje vrhunske uređaje za detekciju krivotvorina, koja nam omogućuje da izdajemo certifikate autentičnosti koje priznaju državne institucije i u inozemstvu. Na taj način osiguravamo miran san ne samo svojim klijentima, nego i nama samima.

2. Odjel praćenja tržišta

Najčešće pitanje što ga postavljaju naši klijenti jest: koja su naša očekivanja s obzirom na kratkoročno i dugoročno kretanje cijena plemenitih kovina. A da bismo na to i slična pitanja mogli dati informirane odgovore, stručnjaci iz Tetragramova Odjela za praćenje globalnog tržišta neprekidno analiziraju stanje, primjećuju promjene, traže prilike i otkrivaju opasnosti.

Svjetsko tržište plemenitih kovina jedno je od najkompleksnijih, ali i najmanje transparentnih tržišta uopće. Zbog toga su naši stručnjaci istovremeno odlično informirani o trenutnoj situaciji i dobro potkovani povijesnim znanjem. To im daje mogućnost da mogu kompetentno predvidjeti budućnost i dati dobar savjet svakom klijentu s obzirom na svaku njegovu željenu transakciju.

Osim globalnoga, Tetragramov Odjel praćena tržišta drži na oku i stranje na regionalnom i lokalnom tržištu. Zbog toga je ponuda na stranicama Plemenit.hr i Tetragram.hr prilagođena upravo potrebama klijenata iz našeg područja. To također znači da poznajemo sve specifičnosti našeg tržišta u usporedbi s udaljenim tržištima. Na savjet naših stručnjaka svakako se možete osloniti.

3. Odjel financijskih i poreznih transakcija

Industrija investicijskog zlata i investicijskog srebra specifična je i po tome što u njoj često vrijede drugačija financijska i porezna pravila. Ta su pravila drugačija upravo zato jer većina država svijeta prepoznaje investicijske plemenite kovine kao posebnu kategoriju, s pravom odvojenu od svih drugih.

Ta posebnost ogleda se u nekoliko aspekata. Prije svega, u gotovo svim zemljama investicijsko zlato porezno se tretira drugačije od ostale robe. Nadalje, investicijske plemenite kovine podliježu dodatnoj pozornosti državnih organa s obzirom na zaštitu od terorizma i pranja novca. Tetragramovi stručnjaci iz Odjela financijskih i poreznih transakcija znaju sve pojedinosti vezane uz zahtjeve državnih organa, ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire, oko transakcija s investicijskim plemenitim kovinama.

Odjel financijskih i poreznih transakcija skrbi da Tetragram projekt i Plemenit.hr svoje poslovne aktivnosti uvijek imaju striktno usklađene sa zakonskim propisima. Ali ne samo to, naši stručnjaci iz odjela savjetuju Tegragramove klijente o tome kako obaviti privatne transakcije investicijskim zlatom i investicijskim srebrom na legalan i diskretan način, iz porezne i pravne perspektive samoga klijenta. Kada dobijete savjet od naših stručnjaka iz Odjela financijskih i poreznih transakcija, možete biti sigurni da je to savjet na koji se možete osloniti mirne savjesti.

4. Odjel za sigurnost i isporuku

Zlato i srebro predstavljaju očigledan sigurnosni rizik kojim se stručno i kompetentno bavi Tetragramov tim Odjela za sigurnost i isporuku. U tom odjelu rade prekaljeni stručnjaci za sigurnost, koji su svoje iskustvo i čvrstinu stjecali ne samo kroz vrhunsku teorijsku obuku, nego i kroz brojna životna iskustva, koja uključuju i ona stečena u Domovinskom ratu.

Naši stručnjaci za sigurnost i isporuku prije svakog fizičkog prenošenja plemenitih kovina s jedne lokacije na drugu obavljaju procjene rizika, razvijaju sigurnosne scenarije i osiguravaju da se transport obavlja distribuirano, s više različitih lokacija, i diskretno. Na taj način dramatično se smanjuju sigurnosni rizici koji postoje u ovome poslu.

Naši klijenti mogu osjetiti sigurnost i povjerenje koje smo dugoročnim, ozbiljnim pristupom izgradili na području sigurne isporuke investicijskih plemenitih kovina.

5. Regionalni odjel za Dalmaciju

Split je regionalno središte za distribuciju proizvoda od zlata i srebra tvrtke Tetragram projekt i brenda Plemenit.hr za područje Dalmacije. U njemu rade stručnjaci koji poznaju stanje na tom tržištu, a obučeni su da kompetentno i stručno usluže klijente iz tog područja. Regionalni centar u Splitu najstariji je, te iznimno uspješan regionalni odjel u Hrvatskoj.

6. Regionalni odjel za Slavoniju

Nakon Splita, svoj regionalni centar za distribuciju dobila je i Slavonija. Njegovo sjedište je u Osijeku, te se u kratkom vremenu profilirao kao jedan od vodećih mjesta za kupnju investicijskog zlata i investicijskog srebra u Hrvatskoj. Njemu gravitiraju ne samo građani Slavonije nego i građani sjevernog djela Srbije, sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine, te čak i građani iz južne Mađarske.

====

Tetragramovi stručnjaci već gotovo cijelo jedno desetljeće dokazano pomažu u razvoju tržišta investicijskih plemenitih kovina u Hrvatskoj i regiji. Ta pomoć dodatno je osnažena formiranjem šest odjela, koji nude vrhunsku uslugu trgovanja zlatnim polugama, srebrnim polugama, te zlatnicima i srebrnjacima besprijekorne kakvoće.

Ako se odlučite zlato i srebro kupiti kod nas, bit će to jedna od najboljih odluka vašega života.

Možda će vas zanimati i ovo:

Zlatna poluga 1 gram

Zlatna poluga 1 gram, Heraeus Zlatne poluge od 1 grama najmanje su investicijske poluge od zlata koje se proizvode i nude na tržištu. Prodaja zlata i zlatnih poluga Plemenit obavlja se u središnjem uredu u Zagrebu.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 1 gram
Čista masa zlata: 1 gram (0.032 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  506,23 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  505,22 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  503,95 kn

Otkupna cijena za klijente: 397,63 kn
Otkupna cijena za neklijente: 377,98 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Zatražite ponudu klikom na link. Prilikom kupnje, zatražite certifikat s jamstvom kakvoće proizvoda.

Više >>

Zlatna poluga 2 grama

zlatna-poluga-2-grama-2Specifična izdanja na tržištu plemenitih kovina dolaze u formi zlatne poluge od 2 grama. Prodaja zlatnih poluga i investicijskoga zlata s robnom markom Plemenit obavlja se u središnjem uredu u Zagrebu.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 2 g
Čista masa zlata: 2 g (0,064 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  944,96 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  943,07 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  940,72 kn

Otkupna cijena za klijente: 757,83 kn
Otkupna cijena za neklijente: 733,50 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Zatražite neobvezujuću ponudu klikom na link i doznajte više o uvjetima prodaje zlata i srebra, a također i o mogućnostima plaćanja, te isporuci u druge krajeve regije. Prilikom kupnje, ne zaboravite zatražiti certifikat Plemenit koji jamči kakvoću proizvoda.

Zlatne poluge od 2 grama imaju sličnu namjenu kao i druge poluge manjih veličina: poluge od 1 grama, 5 grama i 10 grama. Obično se kupuju kao prigodni poklon, te kao pomoćno investicijsko sredstvo. Budući da u odnosu na veće poluge imaju relativno malu vrijednost, ponekad se koriste i kao sredstvo razmjene za proizvode i usluge u slučajevima kriznih situacija. Također, u investicijskom portfelju koriste se kao sredstvo za očuvanje i oslobađanje manje količine likvidnih sredstava.

Više >>

Zlatna poluga 5 grama

Zlatna poluga 5 grama, HeraeusBudući da površinom nisu veće od prosječne poštanske marke, zlatne poluge od 5 grama spadaju u kategoriju malih, priručnih investicijskih proizvoda od zlata.

Stoga se njihovo skladištenje može obaviti jednostavno i diskretno čak i u krugu vlastita doma. U slučaju kupnje po načelu GEOGRAFIJA ili MATEMATIKA, skladištenje se obavlja u trezorima tvrtke Tetragram projekt.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 5 g
Čista masa zlata: 5 g (0,16 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  2.102,74 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  2.098,54 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  2.093,29 kn

Otkupna cijena za klijente: 1.889,90 kn
Otkupna cijena za neklijente: 1.852,48 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Želite li kupiti jednu ili više zlatnih poluga od 5 grama? Prodaja zlata i investicijskih zlatnih poluga robne marke Plemenit obavlja se u središnjem uredu u Zagrebu. Zatražite ponudu klikom na link i doznajte više o uvjetima prodaje zlata i srebra, o načinima plaćanja, te o mogućnostima isporuke u Hrvatsku i druge krajeve regije.

Svakako prilikom kupnje zlatne ili srebrne poluge, zlatnika ili srebrnjaka zatražite certifikat Plemenit koji garantira izvornost kupljenoga proizvoda.

Više >>

Zlatna poluga 10 grama

Zlatna poluga 10 grama, HeraeusZlatne poluge od 10 grama predstavljaju najveće male investicijske proizvode od žute plemenite kovine, te predstavljaju dobar odabir za širi krug kupaca.

Vrijednost zlata u količini od 10 grama smatra se gornjom granicom mjere malih ulaganja. Stoga 10-gramske zlatne poluge mogu biti atraktivne za širi krug kupaca s različitim ulagačkim strategijama.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 10 g
Čista masa zlata: 10 g (0,321 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  4.017,05 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  4.009,01 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  3.998,99 kn

Otkupna cijena za klijente: 3.797,59 kn
Otkupna cijena za neklijente: 3.721,80 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Razmišljate li o kupnji zlatnih poluga? Prodaja zlata, odnosno, prodaja investicijskih zlatnih poluga i kovanica robne marke Plemenit te njihovo preuzimanje nalazi se u Zagrebu. Ponudu za kupnju investicijskih plemenitih kovina možete zatražiti putem interneta klikom na link.

Doznajte više o uvjetima prodaje zlata i srebra, te saznajte proces i načine plaćanja. Zatražite informaciju o mogućnostima isporuke u druge djelove Hrvatske i u zemlje regije. U zemljama Europske Unije prilikom prodaje investicijskog zlata ne naplaćuje se porez na dodanu vrijednost, što je u skladu s europkim poreznim direktivama. Prodaja zlata Plemenit zajamčeno je u skladu s europskim standardima. Svaki kupac dobiva certifikat Plemenit koji potvrđuje izvornost i čistoću zlata u skladu s proizvođačkom specifikacijom.

Više >>

Zlatna poluga 20 grama

Zlatna poluga 20 grama, HeraeusNa donjoj granici prema srednje velikim investicijskim proizvodima od zlata, zlatne poluge od 20 grama predstavljaju odličan odabir za veliki broj kupaca plemenitih kovina.

Za male investitore, ali i za ulagače sa značajnim zlatnim portfeljem, ove će zlatne poluge dobro povezati želju za kvalitetom i potrebu za sigurnošću.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 20 g
Masa čistog zlata: 20 g (0,643 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  7.982,53 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  7.966,56 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  7.946,65 kn

Otkupna cijena za klijente: 7.578,32 kn
Otkupna cijena za neklijente: 7.419,27 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Prodaja zlatnih poluga i zlatnih kovanica koje se u Europskoj Uniji smatraju investicijskim zlatom obavlja se u Zagrebu. Robna marka Plemenit jamči vam sigurnost, pouzdanost, kakvoću, diskretnu isporuku, te iznimno konkurentnu cijenu.

Zahvaljujući našem iskustvu, prodaja zlata vrši se u skladu s europskim i svjetskim standardima. Zatražite certifikat Plemenit kojim se jamči da su poluge i kovanice koje nudimo besprijekorne. Naše poluge u svakom trenutku možete unovčiti kod nas ili kod drugih trgovaca plemenitim kovinama. Ponudu za kupnju zlatnih poluga zatražite putem interneta klikom na link.

Više >>

Zlatna poluga 1 unca

Zlatna poluga 1 unca, HeraeusTradicionalna težinska mjera za plemenite kovine iskorištena je kao osnovica za izradu zlatne poluge od 1 unce. Preračunata u grame, jedna unca zlata ili srebra jednaka je masi od 31,1035 grama (zaokruženo na četvrtu decimalu).

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 1 unca
Čista masa zlata: 1 unca (31,103 g)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  12.055,82 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  12.031,71 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  12.001,63 kn

Otkupna cijena za klijente: 11.704,30 kn
Otkupna cijena za neklijente: 11.620,10 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Premda ne spada u mjere metričkog sustava, unca je kroz mnoga stoljeća pa sve do današnjih dana opstala kao službena mjerna jedinica za plemenite kovine na burzama diljem svijeta. Zbog toga gotovo svi proizvođači investicijskoga zlata u svojoj ponudi imaju zlatne poluge od 1 unce. Poneki proizvođači investicijskoga zlata također kuju i poluge čija masa predstavlja višekratnik te tradicionalne jedinične mjere.

Kupujete zlatnu polugu mase jedne unce? Obratite nam se s povjerenjem. Prodaja zlata, odnosno, prodaja investicijskih zlatnih poluga i kovanica robne marke Plemenit te njihovo preuzimanje nalazi se u Zagrebu. Ponudu za kupnju investicijskih plemenitih kovina možete zatražiti putem interneta klikom na link.

Više >>

Zlatna poluga Combibar

Zlatne poluge Combibar predstavljaju izvrstan odabir za sve ulagače kojima je praktičnost na prvome mjestu. Combibar poluge sastoje se od malih poluga mase jednog grama spojenih u jednu veliku polugu. Svaku polugicu od 1 grama moguće je odvojiti od ostatka proizvoda, čime se omogućuje plaćanje u zlatu putem malih apoena.

combibar-20x1-gramFinoća zlata: 99,99 % (24 karata)

Prodajna cijena zlatnih poluga Combibar

20 x 1 gram: 8.445,63 kn
50 x 1 gram: 20.164,92 kn
100 x 1 gram: 39.367,98 kn

Otkupna cijena za klijente:

20 x 1 gram: 7.578,32 kn
50 x 1 gram: 18.718,47 kn
100 x 1 gram: 37.395,76 kn

Otkupna cijena za neklijente:

20 x 1 gram: 7.494,12 kn
50 x 1 gram: 18.524,80 kn
100 x 1 gram: 37.049,59 kn

Za kupnju više komada zlatnih poluga po nižoj cijeni, posjetite web stranicu Tetragram.hr.

Osobito je atraktivna zlatna poluga veličine 5 grama, budući da je kovana u obliku zvijezde, te predstavlja izvrstan poklon u mnogim prigodama.

Poluge su pakirane u pakung veličine kreditne kartice, što predstavlja dodatnu pogodnost za nošenje u novčaniku ili u džepu.

Više >>

Zlatna poluga 50 grama

Zlatna poluga 50 grama, HeraeusMeđu najtraženije zlatne poluge na domaćem i regionalnom tržištu zacijelo spadaju zlatne poluge od 50 grama. Odnos veličine i cijene kod tih je zlatnih poluga dobro izbalansiran, zbog čega ih rado kupuju veliki i mali ulagači.

Finoća zlata: 99,99 %
Ukupna masa: 50 g
Čista masa zlata: 50 g (1,60 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  19.438,38 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  19.399,50 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  19.351,00 kn

Otkupna cijena za klijente: 18.777,41 kn
Otkupna cijena za neklijente: 18.693,20 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Zlatne poluge od 50 grama spadaju u kategoriju srednje velikih zlatnih poluga, zajedno s polugama od 20 grama, jedne unce i 100 grama.

Kupujete zlatne poluge? Prodaja zlata u investicijskim polugama i kovanicama obavlja se u Zagrebu. Isporuka se također, ovisno o količini, može izvršiti i u drugim dijelovima Hrvatske i regije. Robna marka Plemenit jamči vam sigurnost, pouzdanost, kakvoću, diskretnu isporuku, te iznimno konkurentnu cijenu.

Više >>

Zlatna poluga 100 grama

Zlatna poluga 100 grama, HeraeusZlatne poluge od 100 grama spadaju u kategoriju prijelaznih investicijskih proizvoda prema velikim polugama. Proizvođači investicijskoga zlata zlatne poluge od 100 grama proizvode i tehnikom kovanja, ali i tehnikom lijevanja.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 100 g
Čista masa zlata: 100 g (3.215 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  38.437,09 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  38.360,21 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  38.264,31 kn

Otkupna cijena za klijente: 37.274,13 kn
Otkupna cijena za neklijente: 37.077,65 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Kovanje predstavlja tehniku formiranja poluge na način da se na već formiranoj i ohlađenoj zlatnoj polugi koja na sebi nema nikakvih natpisa utiskuje tekst, te odgovarajući sigurnosni elementi. Nasuprot tome, lijevanje je tehnika kojom se rastopljeno zlato ulijeva u kalupe koji na sebi sadrže odgovarajuće oznake i natpise. Zlato se potom hladi i vadi iz kalupa, nakon čega formirana zlatna poluga na sebi ima odgovarajuće razlikovne elemente.

Prodaja zlata u obliku investicijskih poluga i kovanica obavlja se u Zagrebu. Prodaja zlatnih poluga također se putem interneta vrši i u drugim dijelovima Hrvatske i regije. Robna marka Plemenit jamči vam pouzdanost, kvalitetu, siguran i diskretan poslovni odnos, te iznimno konkurentnu cijenu.

Više >>

Zlatna poluga 250 grama

Zlatna poluga 250 grama, HeraeusPremda su dio skupine poluga koje iz perspektive velikog broja kupaca možemo uvrstiti u kategoriju većih investicijskih proizvoda od zlata, zlatne poluge od 250 grama i dalje su izgledom i mjerama prilično kompaktne i praktične.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 250 g
Čista masa zlata: 250 g (8,037 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Redovna cijena FIZIKA:  95.209,13 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  95.018,71 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  94.781,16 kn

Otkupna cijena za klijente: 92.624,23 kn
Otkupna cijena za neklijente: 92.280,87 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Upravo se u primjeru zlatnih poluga od 250 grama može jasno uočiti izvrsno svojstvo žute plemenite kovine da na malome prostoru može pohraniti zamjetna količina kristalizirane imovine. A što je osobito važno, imovina pohranjena u zlato iznimno je likvidna i dostupna: u slučaju prijeke potrebe moguće ju je lagano prenositi s kraja na kraj svijeta.

Ako kupujete zlatne poluge od 250 grama, ali i investicijske plemenite kovine drugih veličina, Plemenit je pravo mjesto za kupnju. Prodaja zlata i investicijskih zlatnih poluga pod robnom markom Plemenit obavlja se u središnjem uredu u Zagrebu. Zatražite ponudu klikom na link i doznajte više o uvjetima prodaje zlata i srebra, o načinima plaćanja, te o mogućnostima isporuke u Hrvatskoj i druge krajeve regije.

Više >>

Zlatna poluga 500 grama

Zlatna poluga 500 grama, HeraeusZlatne poluge mase 500 grama spadaju u red najvećih komercijalnih investicijskih proizvoda od zlata. Zahvaljujući izvrsnom odnosu mase i cijene čistog zlata što ga sadrže, zlatne poluge od 500 grama imaju kompetitivna tržišna svojstva, i to osobito za srednje i velike ulagače.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 500 g
Čista masa zlata: 500 g (16,075 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  189.115,18 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  188.736,95 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  188.265,11 kn

Otkupna cijena za klijente: 184.686,58 kn
Otkupna cijena za neklijente: 184.189,78 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Prodaja zlata u zlatnim polugama ulagačima nudi mogućnost stvaranja kvalitetne imovinske osnove. Temelj investicijskog portfelja od nekoliko desetaka ili nekoliko stotina tisuća eura obično su upravo zlatne poluge od pola kilograma i kilogram.

Među velike zlatne poluge uvrštavamo još i poluge od 250 grama i 1000 grama, te polugu granične veličine od 100 grama.

Plemenit u svojoj ponudi ima investicijske zlatne poluge koje možete pogledati, naručiti i kupiti u našem središnjem uredu u Zagrebu. Prodaja zlata robne marke Plemenit obavlja se transparentno, sigurno i pouzdano. Diskrecija za sve naše klijente je na europskoj razini, što osigurava zaštitu privatnosti i visoku kakvoću usluge.

Više >>

Zlatna poluga 1000 grama

Zlatna poluga 1000 grama, HeraeusProdaja zlata najveće mase na regionalnom se tržištu obavlja u formi zlatnih poluga od jednog kilograma. Kilogramske zlatne poluge predstavljaju najraskošniju kupnju za srednje i velike investitore. Izvrstan odnos mase i vrijednosti čini ovu polugu atraktivnim investicijskim proizvodom.

Finoća zlata: 99,99 %
Ukupna masa: 1000 g
Čista masa zlata: 1000 g (32,15 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  377.302,27 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  376.547,66 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  375.606,29 kn

Otkupna cijena za klijente: 369.362,31 kn
Otkupna cijena za neklijente: 368.381,42 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Zlatne poluge od 1000 grama u rukama kupca bude osjećaj moći, sigurnosti i povjerenja. Ne postoji kovina čija je specifična masa veća, a ljepota sjaja izazovnija.

Investicijske zlatne i srebrne poluge različitih veličina možete naručiti i preuzeti u središnjem uredu Plemenit u Zagrebu. Prodaja zlata obavlja se transparentno, sigurno i pouzdano. Privatnost i diskrecija dio su naše višegodišnje tradicije.

Više >>

Zlatni dukat Franc Ios

Nedvojbeno najpopularniji investicijski zlatnik u regiji južne i jugoistočne Europe, zlatni dukat Franc Ios (Franjo Josip) ima dugu povijest i bogatu tradiciju. Zlatni dukat Franc Ios nerijetko se poklanja u svečanim prigodama: u povodu krštenja, potvrde, vjenčanja, obljetnica… U Slavoniji su dukati dio tradicije ukrašavanja narodnih nošnji. Zbog svega toga, zlatni dukat Franc Ios predstavlja izvrstan medij za očuvanje vrijednosti osobne imovine: lako je prepoznatljiv i jednostavno se može pretvoriti u likvidnu valutu.

cetverostruki-dukat2500x1100

Četvorostruki dukat Franc Ios

Ukupna masa: 13,96 g
Masa čistog zlata: 13,76 g (0,4424 oz)
Finoća zlata: 98,6 %
Mjere: 39,6 mm x 0,75 mm

Proizvođač: Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  5.549,80 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  5.538,70 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  5.524,86 kn

Otkupna cijena za klijente: 5.119,58 kn
Otkupna cijena za neklijente: 5.085,90 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Jednostruki dukat Franc Ios

 

Jednostruki dukat Franc Ios

Ukupna masa: 3,49 g
Masa čistog zlata: 3,44 g (0,1106 oz)
Finoća zlata: 98,6 %
Mjere: 20 mm x 0,75 mm

Proizvođač: Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA: 1.395,89 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  1.393,09 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  1.389,61 kn

Otkupna cijena za klijente: 1.279,89 kn
Otkupna cijena za neklijente: 1.271,47 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 09:52:03

Želite li kupiti zlatni dukat Franc Ios? Prodaja i otkup zlata u formi investicijskih zlatnika i zlatnih poluga obavlja se u središnjem uredu Plemenit u Zagrebu. Zlatnici se mogu kupiti, ali i prodati po vrlo konkurentnim cijenama koje su u skladu s cijenama na svjetskome tržištu.

Više >>