Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Ako kupujete nekretninu, ovo morate znati

Ulaganje u zlato ili ulaganje u nekretnine

Nekretnine su u našim krajevima jedan od najpopularnijih oblika ulaganja. Većina građana živi u stanu ili kući koja je u njihovu vlasništvu. Uz to, mnogi osim svoje vlastite stambene jedinice posjeduju najmanje još jednu nekretninu, a ponekad i više njih, koje im služe za iznajmljivanje ili za povremeni boravak.

Nerijetko se, pak, nekretnine znaju držati i prazne. Stan ili kuća koja se samo ponekad ili čak nikada ne koristi služi tek kao sredstvo “parkiranja” novca na duže staze.

Nepoznata investicija

Kupujete li nekretninu samo kako biste zaštitili svoja sredstva od propadanja?

Zaustavite se na kratko i razmislite: možda bi bilo bolje svoj novac uložiti u nešto što ima dokazanu tisućljetnu tradiciju: investiranje u fizičko zlato. U zlato koje možete držati u ruci.

Zlato nekoliko prednosti nad ulaganjem u nekretnine.

Zlato je kompaktno

Za razliku od nekretnine koja zauzima golem prostor, zlatne poluge i zlatnici kao sredstvo ulaganja dolaze u vrlo malenom “pakiranju”. Stotine tisuća eura, kada se pretvore u zlato, mogu se smjestiti u omanju toaletnu torbicu, u kutiju za cipele, u teglu za cvijeće. Zlato je, dakle, kompaktan čuvar vrijednosti, odnosno, zauzima izuzetno malo prostora.

Zlato je prenosivo

Baš zbog toga što se kupnjom zlata velika novčana vrijednost može “spakirati” u malom prostoru, žuta plemenita kovina lako je prenosiva s mjesta na mjesto. Tu karakteristiku nekretnine ne posjeduju. Njih ne možete uzeti u ruku i prenijeti na sigurno. Sa zlatom je to sasvim moguće.

Zlato je standardno

Postoje velike nekretnine i male nekretnine. Postoje dobre nekretnine i loše nekretnine. Postoje nekretnine u vrhunskom stanju, ali i potpuno zapuštene nekretnine koje treba obnoviti. Investicijsko zlato je, nasuprot tome, uvijek isto – standardne mase, kakvoće i vrijednosti. Kada kupujete investicijsku zlatnu polugu ili investicijski zlatnik kod uglednog brokera plemenitim kovinama, možete biti sigurni da ono što dobivate upravo ono što želite kupiti.

Zlato je likvidno

Proces pretvaranja nekretnine u gotov novac može biti prilično dugotrajan i mukotrpan proces. To je posebno velik problem u slučajevima kada nam gotovina treba odmah. Nasuprot tome, investicijsko je zlato moguće prodati praktički isti dan kada u rukama želimo imati likvidna sredstva. Pretvaranje zlata u gotov novac jednako tako je brzo i jednostavno kao pretvaranje jedne valute u drugu, recimo, eura u kune ili švicarske franke u bosanske marke.

Zlato je diskretno

Sasvim je u redu da se svojim nekretninama možemo pohvaliti pred drugima. One ponekad predstavljaju statusni simbol, ali i simbol bogatstva. No, ponekad nije loše svoje bogatstvo držati diskretno, tako da za njega nitko ne zna. Ni vaši prijatelji, ali ni vaši neprijatelji. Zlato bez teškoća možemo držati daleko od očiju javnosti. A to ponekad i te kako ima smisla.

Do sada smo govorili o prednostima koje ulaganje u zlato ima u odnosu na ulaganje u nekretnine. No, zlato ima i neke sličnosti s nekretninama. Ovo su tri najvažnije:

I zlato i nekretnine imaju dugu tradiciju

Ulaganje u plemenite kovine, baš kao i ulaganje u stanove i kuće, ima tradiciju dugu mnoga stoljeća. Upravo zbog toga možemo biti sigurni da će se vrijednost zlata i vrijednost nekretnina u budućnosti svakako održati stabilnima, a realno je očekivati da će čak i rasti.

I zlato i nekretnine imaju prepoznatljivu vrijednost

Vrijednost zlata poznata je ljudima na svim meridijanima i paralelama. Gdjegod dođete sa zlatnom polugom ili zlatnom kovanicom u rukama, bit ćete prepoznati i cijenjeni. Slično vrijedi i s nekretninama. Ako posjedujete stan ili kuću bilo gdje u svijetu, smatrat ćete se dobro stojećim ili čak bogatim pojedincem.

Zlatu cijena raste zajedno s nekretninama

Razlozi zbog kojih rastu cijene nekretnine isti su kao i razlozi zbog kojih cijene plemenitih kovina idu naviše. Najčešći razlog za to jest upumpavanje velike količine novog novca u svjetsku ekonomiju. A kada se papirnati novac stvara ni iz čega, rastu cijene imovini koju nije moguće proizvesti bez truda i napora. A ta imovina koju je nemoguće stvoriti “samo tako” su i zlato i nekretnine.

Zaključak: ako kupujete nekretninu…

Ako kupujete svoju prvu nekretninu, u kojoj želite živjeti, naravno da u tom slučaju nećete imati dvojbu: kuća ili zlato. No, ako nekretninu kupujete kao sredstvo ulaganja novca za budućnost, tada bi situacija mogla biti drugačija. Razmislite nije li možda u tom slučaju bolje kupiti zlato, i jednostavno čekati da žutoj plemenitoj kovini vrijednost kroz godine polako ali sigurno raste. Zlato ne treba održavanje, ne treba brigu i skrb. Zlato je zahvalno gdjegod ga stavite.

Ulaganje u zlato doista je izvrsna alternativa ulaganju u drugu, treću, četvrtu (i svaku dodatnu) nekretninu.

Jesmo li vas uvjerili? Kontaktirajte naše stručnjake i oni će vam pomoći u vašoj odluci.

Odaberite
Right Menu IconNazovite