Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Đuro je podignuo gotovinu iz banke da kupi investicijsko zlato. To je katastrofa. Ne budi kao Đuro.

Marko je dignuo gotovinu za kupnju investicijskog zlata

Đuro je naš kupac. On kupuje investicijsko zlato, zlatne poluge i zlatnike. Đuro želi sačuvati vrijednost svoje ušteđevine i osigurati se od inflacije. I to je vrlo mudro.

Đuro je otišao u banku u kojoj ima otvoren privatni račun i zatražio je isplatu 100 tisuća eura vlastitog novca u gotovini. On sada u vrećici ima hrpu novčanica od po 50, 100 ili 200 eura. On upravo sada ulazi u naš ured, želi kupiti investicijsko zlato i nije svjestan da ga čeka veliko iznenađenje. I golema neugodnost. Mogli bismo čak reći – svojevrsna katastrofa.

Đuro sjedi u našem uredu. Stavio je vrećicu sa 100 tisuća eura gotovine na stol, a naši ljubazni djelatnici upravo mu objašnjavaju kako svoju gotovinu može pretvoriti u investicijsko zlato.

Naša zakonska obveza

“Poštovani gospodine Đuro, vi naravno možete kupiti investicijsko zlato za gotovinu. No, ako želite kupiti investicijske zlatne poluge ili zlatne kovanice u vrijednosti većoj od 1328 eura, mi ćemo morati u razgovoru s vama ustanoviti podrijetlo vašega gotovog novca. Prema zakonu o sprečavanju pranja novca i terorizma, mi smo dužni uvjeriti se da vi niste terorist ili kriminalac koji pere novac. Stoga ćemo vam postaviti nekoliko pitanja. Odgovore na ta pitanja mi ćemo zapisati i čuvati u svojoj arhivi, zajedno s vašim podacima: imenom i prezimenom, adresom, OIB-om. To je naša zakonska obveza.”

“Ako pak za gotovinu želite kupiti investicijsko zlato u vrijednosti većoj od 9954 eura, mi smo vas automatski dužni po zakonu prijaviti Državnom uredu Republike Hrvatske za sprečavanje terorizma i pranja novca. Oni vas mogu kontaktirati i postaviti dodatna pitanja o podrijetlu vašeg novca, kako bi se uvjerili da vi doista niste terorist ili kriminalac koji želi oprati novac.”

Kada je to čuo, Đuri je postalo neugodno. On je izrazio želju da izbjegne te neugodnosti. Uostalom, gotovina koju je donio kako bi kupio investicijsko zlato je sasvim legalna. On ju je stekao na pošten način, prodavši nekretninu za koju je prije 30 godina uzeo kredit. Taj je kredit Đuro otplatio krvavim radom i poštenim plaćanjem poreza.

Naši ljubazni djelatnici objasnili su Đuri kako bi bilo najbolje da on svoju gotovinu odnese natrag u banku, položi je na svoj privatni bankovni račun i potom napravi jednostavan elektronički bankovni transfer sa svojeg računa na naš poslovni račun.

U tom slučaju, naša tvrtka nije dužna provjeravati podrijetlo novca, budući da se smatra kako je to već učinila njegova banka.

Novo neugodno iznenađenje

Tako je i bilo. Đuro je uzeo svoju vrećicu s 100 tisuća eura gotovine i vratio se u banku, gdje ga čekalo novo neugodno iznenađenje. Premda je Đuro svega nekoliko sati ranije podigao taj novac sa svoga računa, njegova bankarica bila je sumnjičava. Ona nije željela samo tako primiti gotovinu. Ona je najprije željela utvrditi podrijetlo tog novca. Potvrda iste te banke da je gotovina bila uredno podignuta s računa nije bila dovoljna.

Nakon mnogo uvjeravanja i natezanja, Đurina bankarica ipak je prihvatila preuzeti novac i položiti ga na račun. Svejedno, bankarica nije željela reći hoće li Đuru prijaviti Državnom uredu Republike Hrvatske za sprečavanje terorizma i pranja novca. A to znači da Đuro strepi hoće li primiti poziv od državnih organa da razjasni podrijetlo svojeg novca.

Ukratko, cijelu ovu neugodnost Đuro je mogao vrlo lako izbjeći. Umjesto da je dizao 100 tisuća eura gotovine, on je od svoje bankarice jednostavno mogao zatražiti da napravi transfer novca s njegova računa na račun naše tvrtke. Ako bi to on učinio radnim danom od ponedjeljka do petka prije 15 sati, mi bismo novac na našem računu imali vidljiv još isti dan. I odmah bismo mu isporučili sve kupljene investicijske zlatne poluge i zlatnike.

Kada kupuješ investicijsko zlato, ne budi kao Đuro. Kupljene zlatne poluge i zlatne kovanice plati bankovnim transferom, a ne u gotovini.

Odaberite
Right Menu IconNazovite