Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Mi vam nikada nismo rekli da će zlato rasti osam posto godišnje. Evo zašto

Pearl in shell

Mediji su u zadnje vrijeme počesto objavljivali tekstove, u pravilu plaćene, o predviđenom rastu cijene zlata od osam posto godišnje. U vremenima visoke inflacije i mikroskopskih kamata na štednju, te su tvrdnje djelovale primamljivo. Ako bismo na uloženo dobili spomenuti godišnji povrat, u vremenima neizvijesnosti bio bi to golem ulagački uspjeh.

Ta se obećanja nisu obistinila.

Zlato je izrazito emocionalna ulagačka kategorija. Sa zlatnom polugom koju držimo u ruci i ćutimo njezinu iznenađujuću težinu, javljaju se osjećaji koje je teško usporediti. Osjećaji sigurnosti, moći, slave, pohlepe… I upravo je zbog tih osjećaja zlato kroz mnoga tisućljeća bilo predmetom intriga, sukoba, ratova, izdaja, prijevara… Kao i svaki alat, i zlato kao ulagačko sredstvo može biti iskorišteno za dobro, ali i za zlo. Upravo ta emocionalna energija zlata predstavlja dvosjekli mač. Nedobronamjerni igrači mogu je iskoristiti kako bi vas navukli na pogrešne ulagačke odluke.

Naša se tvrtka takvim manipulacijama ne bavi.

Zlato kao investicijska klasa ima važno mjesto u portfelju svakog ulagača, zajedno s dionicama, obveznicama, nekretninama, umjetninama i gotovim novcem. Kako posložiti dobitan miks svih tih spomenutih mogućnosti ulaganja pitanje je na koje odgovor u konačnici ne može dati nitko, osim vas samih. Svaki pojedinac trebao bi skupiti informacije iz različitih izvora, suočiti ih i testirati sa svojim vlastitim životnim vrijednostima, i tek kada se one s osobnim vrijednostima podudaraju, mudro je donijeti odluku.

Alternativa takvom pristupu jest vjerovati obećanjima svakog tko se pojavi iza ugla. Osobito kada ta obećanja zvuče prelijepo.

Obećanje o godišnjem dobitku od osam posto je lažno iz više razloga, no jedno je najvažnije: na slobodnom tržištu, gdje se cijena formira na temelju ponude i potražnje, nitko ne može biti tako precizno siguran u budućnost. Cijene na tržištu rastu, cijene na tržištu padaju. To je neumitna istina. Mi možemo prepoznavati trendove, možemo ih pokušati prognozirati. No, obećati da će cijena zlatu rasti osam posto godišnje u najboljem je slučaju obmanjujuće, a u najgorem – prijevarno.

Znači li to, međutim, da istinu ne možemo znati? I da je besmisleno uopće govoriti o ulaganju u zlato, ili čak o ulaganju općenito?

Mnogi će reći da nije moguće nikome vjerovati. Jedino što od ljudi možemo očekivati jest neprekidan niz razočaranja? Ta logika sadrži fatalnu slabost. Ako se samo jedan jedini put dogodi da povjerenje koje ste nekome poklonili ne završi u katastrofi nego u uspjehu, cinična teorija pada u vodu.

Stoga, ponovimo još jednom. Zlato ima svoje mjesto u portfelju svakog mudrog ulagača. Velika većina ulagača, njih više od 90 posto u Hrvatskoj, u svom portfelju nema ni miligram zlata. Cijena zlatu rast će i padati baš kao što će rasti i padati cijena svakoj drugoj ulagačkoj klasi.

Zlato ima neka ulagačka svojstva bez premca. Zlato je diskretno. Zlato je osobno. Ono se dokazalo kao odličan prijenosnik vrijednosti osobne imovine kroz duga vremenska razdoblja, za djecu, unuke, praunuke. Ono se također dokazalo i kao neprikosnoveno sredstvo očuvanja imovine u vremenima izrazito teških kriza – gospodarskih, društvenih, ali i osobnih. Rat može uništiti svu vašu imovinu, ali dobro sakriveno zlato sačuvat će vrijednost. Rastava braka može vas koštati svega, ali dobro sakriveno zlato ne može vam nitko oduzeti.

Zlato ima i svojih nedostataka. Ono je najemocionalnija investicijska kategorija. Svaki lukav trgovac može zaigrati na tu emociju, i nagovoriti vas da zlato kupite čak i kada to nije u vašem najboljem interesu.

Mi na svaki način nastojimo izbjeći udaranje u strune zlatne emocije. Kratkoročno, to može predstavljati poslovni izazov. Dugoročno, to je jedini ispravan pristup.

Odaberite
Right Menu IconNazovite