Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Papirnato zlato: trgovanje zlatnim čarolijama

Papirnato zlato

Manje upućeni kupci investicijskog zlata nerijetko se iznenade kada stručnjaci za ulaganje u plemenite kovine govore o razlici između fizičkog i “papirnatog” zlata.

“Zar zlato nije naprosto zlato? Kako zlato uopće može biti ‘papirnato’? I kakva je razlika između ‘fizičkog zlata’ i ‘papirnatog zlata’?”, čude se klijenti.

Njihova začuđenost ne treba nikoga iznenaditi. Način funkcioniranja tržišta investicijskog zlata i srebra prilično je složen i u mnogim aspektima vrlo tajanstven, a nerijetko i prilično varljiv.

Stoga ćemo u ovom tekstu otkriti tajne ulaganja u zlato i srebro koje će vam pomoći da se lakše snađete.

Istinski trgovci zlatom nasuprot onih koji to nisu

Kada posjetite bilo kojeg trgovca investicijskim plemenitim kovinama, pozorno pratite kako će vam se obratiti. Postoje dvije vrste trgovaca polugama i kovanicama od zlata i srebra, koji se razlikuju kao nebo i zemlja.

Prva vrsta su trgovci koji, kada vam nešto nude, naglasak stavljaju na fizičku isporuku kupljenih proizvoda. Njihova glavna i najjača ponuda može se opisati s tri riječi: naruči, plati, nosi

Imaju oni u svojoj ponudi mogućnost čuvanja kupljenoga zlata i srebra u sigurnim trezorima, ali to u pravilu nude samo na inzistiranje klijenata koji znaju što rade. U najvećem broju slučajeva, trgovac isporučuje kupcu fizičke primjerke poluga i kovanica bez mnogo rasprave, i time u potpunosti zatvara transakciju. Trgovac i kupac nakon toga više ni na koji način nisu poslovno povezani.

Druga vrsta su brokeri zlatom koje mi u žargonu nazivamo trgovcima zlatnim čarolijama. Oni će vam reći kako oni “doduše” isporučuju fizičko zlato ako vi to želite, ali će vam odmah nakon toga reći kako je za vas “sigurno bolje” da svoje zlato – nakon što ga kupite – ostavite kod njih na čuvanju.

U tom svom nastojanju da zlato ostavite kod njih, trgovci zlatnim čarolijama prilično su agresivni i nerijetko vrlo uvjerljivi.

Čuvanje zlata u vlastitoj je režiji, kažu takvi trgovci, ionako prilična glavobolja. Oni ističu kako s vlastitim zlatom morate paziti da vam ga netko ne ukrade, morate pamtiti gdje ste je pohranili, morate tu pohranu i platiti. Ako zlato ili srebro, pak, kupite i ostavite kod trgovca, imate “riješen problem”. Ne morate brinuti o pohrani i ne trebate strepiti hoće li vam zlato netko ukrasti. Vi ga, “doduše” možete preuzeti kad želite, ali to vam “nije pametno”. To je, po njima, skupo i nepotrebno.

Eto, tako nastaje “papirnato zlato”

Manje upućenom klijentu sve se to čini prilično atraktivno. Nema teškoća pohrane, nema teškoća isporuke. Nema glavobolje.

Klijent, međutim, nije svjestan da svojom kupnjom kod takvog brokera omogućuje stvaranje tzv. “papirnatog zlata” ili “papirnatog srebra”.

Takvi trgovci – mešetari zlatom – naučili su iz iskustva da klijentu gotovo nikada ne padne na pamet tražiti fizičku isporuku poluga ili kovanica koje su jednom već pohranjene kod njih. A ako se klijent odluči za prodaju onog zlata koje ima na pohrani kod trgovca, on neće prije toga zatražiti fizičko preuzimanje. Nego će samo kontaktirati trgovca i reći mu: “Hej, trgovče, prodajem ti natrag dio onoga što imam kod tebe. Ili ti prodajem sve.”

I upravo u tom grmu leži zec.

Zato što takav trgovac zlatom zna da klijent gotovo nikada neće tražiti fizičku isporuku već pohranjenog zlata, on će isto to zlato prodati više puta, različitim klijentima. Tako nastaje “papirnato” zlato.

Evo kako to ide.

Deset puta prodaje se isti kilogram

Klijent Ivan kupi zlatnu polugu mase 1 kilogram s jedinstvenim serijskim brojem A12345. Trgovac nagovori kupca Ivana da kupljenu polugu ne preuzme, nego da je pohrani u trgovčevom trezoru. Trgovac pri tome uopće ne kaže kupcu da zlatne poluge imaju jedinstvene serijske brojeve. To bi, naime, moglo uništiti trgovčevu čaroliju.

Kupac Ivan pristane kupljenu polugu pohraniti kod trgovca, zato jer mu je trgovac polugu prodao po nevjerojatno niskoj cijeni i zato jer je trgovac obećao Ivanu da mu neće zaračunati nikakve troškove pohrane. Klijent Ivan s trgovcem potpiše “ugovor o kupnji i pohrani” koji Ivan neće ni pročitati jer je prekompliciran, ostavi kod trgovca svoje zlato i ode kući sretan i zadovoljan “jer je dobro prošao”.

Nekoliko dana kasnije, trgovcu dođe novi klijent po imenu Marko. I on također kupi zlatnu polugu mase 1 kilogram. Budući da je trgovac gotovo potpuno siguran da Ivan neće doći tako skoro (ako uopće!) po svoju polugu od 1 kilograma koja stoji u pohrani, trgovac ponudi Marku istu tu zlatnu polugu i Marka također nagovori da kupljenu polugu pohrani u trgovčevom trezoru. Trgovac ni njemu ne kaže da zlatne poluge imaju jedinstvene serijske brojeve, pa Marko također potpiše s trgovcem “ugovor o kupnji i pohrani” koji nitko ne čita, i ode kući sretan i zadovoljan.

Uskoro na isti način istu tu zlatnu polugu trgovac proda i klijentima Franji, Luki, Josipu, Stjepanu, Mariji, Anici, Verici i Ružici.

Trgovac je prodao jednu polugu, a zaradio je kao da je prodao njih deset.

Je li to prijevara? Nije. Ali jeste poslovni nemoral

Jednoga dana, klijent Ivan pokuca trgovcu na vrata i kaže: “Trgovče, predomislio sam se. Ja bih svoju polugu od 1 kilograma ipak preuzeo.”

Trgovac ga počne nagovarati: “Nemoj Ivane to činiti. Imat ćeš s njom samo glavobolje. Morat ćeš se brinuti gdje je sakriti i kako je sačuvati od lopova. Moj je trezor siguran.”

Ali Ivan ustrajava. On želi svoju polugu natrag. I konačno, trgovac popusti. Preda mu kupljenu polugu.

Što će sad trgovac? Ako mu dođe Marko ili Franjo ili Anica, što će njima reći? Gdje su njihove zlatne poluge?

Trgovac od novca koji je “zaradio” tako što je prodao devet nepostojećih poluga pođe k istinskom trgovcu zlata i kupi novu, fizičku zlatnu polugu. Preuzme je i spremi ponovno u svoj trezor, umjesto one koju je Ivan odnio sa sobom. Ako se Marko ili Franjo ili Anica pojave i zatraže svoju zlatnu polugu, on će moći reći: “Evo vašeg zlata. Nema brige”.

A što ako dva ili više klijenta dođu po svoje poluge istovremeno? Ha, ništa, trgovac zlatnim čarolijama kupit će još par poluga kod istinskog trgovca zlatom. Ali bez brige, neće klijenti doći i tražiti isporuku zlata. Dugogodišnje iskustvo govori trgovcu zlatnim čarolijama da možda samo svaki deseti klijent dođe po svoje zlato. Velika većina to ne učini nikada.

“Ma, je li to moguće?”, pitat ćete se. “Zar to nije prijevara?”

Na žalost ne. To nije prijevara. Naime, kada kupac koji kod takvog trgovca investicijskim plemenitim kovinama kupuje poluge ili kovanice, on, potpisuje ugovor o “kupnji i pohrani”. U tom ugovoru sitnim su slovima precizno navedeni uvjeti kupnje i pohrane. Taj je ugovor vrlo kompliciran i pisan teškim pravničkim rječnikom. U njemu je sve ovo što govorimo o “papirnatom” zlatu vrlo detaljno opisano.

Naravno, te dugačke ugovore klijent najčešće ne čita. Jer, kada bi ga pročitao i ako bi dobro razumio pravnički žargon kojim je pisan, bilo bi mu kristalno jasno da ne kupuju fizičko, nego papirnato zlato.

Dakle, ne radi se o prijevari, ali se sasvim sigurno radi o zavođenju kupca. A to možda nije nelegalno, ali je sasvim sigurno poslovno nemoralno.

Trgovanje “zlatom” i zlatom

Kada je kupac Ivan kupio i pohranio zlato, on je od trgovca dobio kopiju “ugovora o kupnji i pohrani”. Ivan misli da posjeduje fizičko zlato, ali to zapravo nije istina. Ivan posjeduje papirnato zlato, “ugovor o kupnji i pohrani”, odnosno, obećanje da će mu trgovac zlatnim čarolijama isporučiti zlato ako Ivan to zatraži. A trgovac čarolijama to će moći samo ako mu istinski trgovac zlatom bude mogao nabaviti fizičku zlatnu polugu jednom kada Ivan zaželi svoje zlato preuzeti.

Ako se zbog bilo kojeg razloga dogodi nestašica zlata, kao što se dogodila u jeku pandemije korona virusom, trgovac zlatnim čarolijama Ivanu neće moći isporučiti njegovo zlato, jer to zlato ne postoji. Ono je već prodano, i to mnogo puta iznova i iznova.

I to nije sve. Ivan misli da njegov “ugovor o kupnji i pohrani” koji ima u rukama ima vrijednost fizičkog zlata. Pa ako pronađe još nekog naivnog čovjeka koji isto tako vjeruje u taj ugovor, on mu taj ugovor može prodati kao da je od zlata.

Recimo da se taj naivac zove Zvonko. Ivan ponudi Zvonku da mu proda zlatnu polugu od 1 kilograma, i to tako da Zvonko od Ivana ne kupi stvarnu zlatnu polugu, nego “ugovor o kupnji i pohrani”.

“Evo, vidi”, kaže Ivan Zvonku, “u ugovoru piše da sam vlasnik zlatne poluge od 1 kilograma.  Ovaj ugovor vrijedi na donosioca. Ovaj ugovor vrijedi kao kilogram zlata.” I tako Zvonko kupi od Ivana “papirnato” zlato, odnosno, zlato koje ni ne postoji.

Na taj se način u svijetu danas vrlo često trguje “zlatom”. Čak i u hrvatskoj postoje trgovci zlatnim čarolijama, kojih se zapravo treba čuvati.

Plemenit je istinski trgovac zlatom i srebrom

Tvrtka Tetragram projekt sa svojim brandom “Plemenit”, spada u kategoriju istinskih trgovaca plemenitim kovinama. K nama dolaze trgovci zlatnim čarolijama kada se nađu u nebranom grožđu i svojim klijentima ne mogu isporučiti zlato “pohranjeno” u “njihovim trezorima”.

Tvrtka Tetragram projekt i brand “Plemenit” kupcima uvijek najprije nudi proizvode od investicijskog zlata i srebra s osobnom, fizičkom isporukom. Naša poslovna filozofija jest da je to najpošteniji i najiskreniji poslovni odnos što ga klijentima možemo ponuditi. Tek ako klijent sam izrazi želju da svoje poluge pohrani u našim sigurnim trezorima, mi ćemo to za njega učiniti profesionalno, kvalitetno i diskretno.

Pri tome u našim ugovorima nikada ništa ne piše sitnim slovima. Stvari su uvijek jasne i transparentne.

Primjerice, tvrtka Tetragram projekt nudi pohranu kupljenog investicijskog zlata uz mogućnost pohrane zlatnih poluga s unaprijed zabilježenim jedinstvenim serijskim brojevima. Takav oblik kupnje i pohrane investicijskih plemenitih kovina nazvali smo GEOGRAFIJA, budući da klijent može odabrati pohranu zabilježenih poluga u trezorima zemlje po vlastitom izboru: Njemačke, Švicarske, Austrije, Hrvatske i Slovenije. A budući da su jedinstveni serijski brojevi kupljenih poluga unaprijed definirani i zapisani kao dio ugovora o pohrani, nemoguće je da tvrtka Tetragram projekt manipulira klijentovim polugama i prodaje ih trećim stranama bez kupčeva znanja.

Tetragram kupcima također nudi trgovanje zlatom bez serijskih brojeva. Takav oblik kupnje i pohrane investicijskog zlata i srebra nazvali smo MATEMATIKA. To je najpovoljniji oblik trgovanja plemenitim kovinama, koji jamči da je svaka kupnja zlata 100 posto pokrivena odgovarajućim zlatnim zalihama.

Dakle, ni u kom slučaju tvrtka Tetragram projekt pohranjene poluge ne preprodaje trećim stranama. Tetragram projekt sa svojim brandom “Plemenit” ne bavi se, a niti će se ikada baviti, zlatnim poslovnim čarolijama.

Odaberite
Right Menu IconNazovite