Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

6 načela protiv panike pri investiranju u zlato. Četvrto je posebno važno!

6 načela protiv panike u investiranju u zlato

Neizvjesnost što je ovih dana osjećamo zbog svjetskog gospodarstva i našeg mjesta u njemu gotovo je neizdrživa. Hoće li nam novac na bankovnom računu zbog nelikvidnosti banaka ostati zamrznut? Hoće li cijena zlata koja je već ionako naglo skočila u zadnjih nekoliko dana dodatno rasti? Postoji li uopće pametan način kako zaštititi svoj novac od pobješnjele inflacije? Kako će svijet izgledati i koliko će naša imovina vrijediti za mjesec dana, šest mjeseci, godinu, dvije?

Sve su to pitanja koja se vrte ovih dana u mislima mnogih ljudi.

Dodatnu nesigurnost svojim izjavama potpaljuju “stručnjaci” i “influenceri” na internetu koji zbog svojeg osobnog probitka neumjerenim izjavama o budućnosti potpaljuju osjećaj bespomoćnosti.

Kristalna kugla ne postoji

Bez obzira jesu li neki od tih “glasnika apokalipse” u pravu a neki ne, ili su pak svi potpuno u krivu, jedno je sigurno: nitko od nas nema kristalnu kuglu iz koje bi mogao precizno doznati što nas zapravo čeka u danima koji su pred nama.

Svatko tko kaže da zna što će se u budućnosti događati, i to još potkrijepi točnim datumima kada će se to dogoditi, gotovo sasvim sigurno ne govori istinu. A svatko tko nekritički slijedi savjete takvih “konzultanata”, dovodi se u opasnost da bude razočaran i opljačkan.

Znači li to onda da ne trebamo činiti ništa?

Ni govora! U trenucima velikih kriza kakvu upravo proživljavamo, život vođen čvrstim i provjerenim načelima najbolje je jamstvo dugoročnog prosperiteta.

Koja su to načela?

1/ Troši manje nego što zarađuješ

Nije lako živjeti unutar svojih mogućnosti, posebno dok su nam plaće male, a cijene potrepština sve veće. Ispravna načela često nije lako slijediti, jer zahtijevaju suzdržanost i disciplinu. I upravo u tome je njihova snaga. Jer ako trošimo više nego zarađujemo, matematički možemo izračunati našu propast. I obrnuto, ako je naša potrošnja manja od zarade, matematički možemo izračunati naše bogatstvo. To je nepobitna činjenica koju nitko sa zrncem zdravog razuma ne može poreći.

2/ Ulaži pomalo, a ne sve odjednom

Postoji još jedna istina kada je riječ o ulaganju, a koja je matematički provjerljiva. A ta istina kaže: kada ulažeš, ulaži pomalo, redovito, jednake svote u dužem vremenskom razdoblju, a ne sve odjednom. Matematički izračun jasno pokazuje kako nam, primjerice, redovita kupnja zlata u vrijednosti od primjerice 100 eura ili 1000 eura svakog prvog dana u mjesecu u razdoblju od nekoliko godina potencijalno može donijeti više dobitka nego ako bismo cjelokupan iznos novca koji želimo uložiti u zlato potrošili na kupnju prvog dana. Ta ulagačka mudrost poznata je pod nazivom “zakon usrednjavanja troška”.

3/ Ulaži u ono što poznaješ

Premda ima višetisućljetnu tradiciju, čuvanje osobne imovine u zlatu nakon drugog svjetskog rata prestalo je biti tako često kao u godinama prije rata. Međutim, u 21. stoljeću se interes za zlato među ulagačima ponovno vraća u modu. Inflacija i globalna financijska nesigurnost motori su povećanog interesa za kupnju žute plemenite kovine. No, budući da je cijela poslijeratna generacija izgubila iskustvo ulaganja u zlato, još je mnogo toga što svatko od nas treba i može naučiti kako bi bio siguran u svojem zlatnom ulaganju. Jer, ulaganje u ono što poznaješ jedan je od preduvjeta ulagačkog uspjeha. Zlato je vrijedno bliskog prijateljstva.

4/ Uvijek imaj barem malo zlata

Drevna ulagačka mudrost kaže: čak i u najboljim vremenima dobro je u svom ulagačkom portfelju imati barem pet posto zlata. A kada su vremena nesigurna ili opasna, taj iznos mirne savjesti možemo povećati na 30 posto. Je li mudro sav svoj novac odjednom pretvoriti u zlato? To ovisi od pojedinca do pojedinca, ali u najvećem broju slučajeva – nije. Ako slijedite načela ulaganja, znat ćete da je ulaganje malo-pomalo, bez panike, najbolji način očuvanja i uvećanja osobne imovine.

5/ Panika je tvoj najveći neprijatelj

Nagla i potpuna promjena financijske pozicije iz jedne ulagačke klase (primjerice gotovina) u drugu ulagačku klasu (primjerice zlato), predstavlja znak panike. A panika u ulaganju jedan je od najvećih neprijatelja dobitku. Panika nas čini slijepima na opasnost, ona nas dovodi u situaciju da bezglavo jurimo za nečim što nam se čini dobitak, a zapravo je najčešće privid. Panika može prouzročiti da činimo stvari zbog kojih ćemo se kasnije dugoročno kajati. Paniku treba izbjegavati u širokom luku. Ulagati u bilo što, pa i u zlato, treba činiti hladne glave, s punom sviješću o posljedicama.

6/ Bogatstvo se ne gradi preko noći

Želite se obogatiti jednom transakcijom? Razmislite još jednom. Želja za bogaćenjem preko noći gotovo je siguran put prema financijskoj propasti. Bogatstvo se gradi upornim, svakodnevnim radom. Ne postoji ulaganje, pa čak ni ulaganje u zlato, koje će vas obogatiti u jednome danu. A svatko tko vas uvjerava u suprotno, nije vaš financijski prijatelj.

====

Uvijek kada ispravna načela vode naš život, dugoročno ćemo napredovati i prosperirati. Kratkoročne prepreke i zastoji neće utjecati na našu budućnost. Ulaganje u zlato na tome nam putu može jako puno pomoći.

Ako trebate pomoć ili podršku pri ulaganju u zlato, kontaktirajte naše stručnjake. Postavite pitanje koje vas muči, doznajte više. Nazovite nas na broj telefona 01/236-5857 ili nas kontaktirajte putem formulara na našim web stranicama.

Odaberite
Right Menu IconNazovite