Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Dobitna kombinacija: ulaganje u zlato i kriptovalute

Dobitna kombinacija - ulaganje u zlato i u kriptovalute

Odmah na početku treba reći: ulaganje u kriptovalute poput bitcoina ili ethereuma nije za osobe slabih živaca. Nagli skokovi i padovi njihove cijene podsjećaju na vožnju vlakićem smrti. No, kada se u ulagački miks s kriptovalutama uključi zlato kao provjeren investicijski temelj, tada ulaganje u tako stvorenu kombinaciju predstavlja za živce mnogo manje izazovnu investicijsku poziciju.

Takav pristup ulaganju sve više prepoznaju ulagači koji su bili spremni puno riskirati ulaganjem u kriptovalute. Nakon što im se rizik isplatio, te su se zahvaljujući svojem ulaganju znatno obogatili, mnogi od njih dio svojeg portfelja kriptovaluta preusmjeravaju upravo u investicijsko zlato. Na taj način oni svoje bogatstvo mudro raspoređuju i u elektronički svijet bitcoina, ethereuma i drugih kriptovaluta, ali i u opipljive, fizičke i tisućljećima dokazane vrijednosti plemenitih kovina.

Sve do prije petnaestak godina, zlato i srebro smatrali su se investicijskim sredstvom iznadprosječne volatilnosti. To znači da su ulagači smatrali kako cijena plemenitim kovinama u pravilu zna mnogo brže skočiti, ali i pasti u jedinici vremena (recimo jedan dan, jedan tjedan, jedan mjesec ili jedna godina) nego cijena nekim drugim ulagačkim sredstvima poput obveznica, dionica ili nekretnina.

Plemenite kovine stabilne, kriptovalute energične

No, to se mišljenje u međuvremenu znatno promijenilo. Svijet je postao puno nesigurnije mjesto nego prije samo jednog ili dva desetljeća. Ono što se nekada smatralo stabilnom imovinom, a to je gotov novac u banci, danas ne izgleda ni približno sigurnim. A kada govorimo o dionicama i državnim obveznicama, situacija je još nepovoljnija. Nasuprot njima, cijena plemenitih kovina izgleda prilično mirno i staloženo. Može se reći da su srebro, te osobito zlato, postali mjera cjenovne stabilnosti u vremenima rapidnih i radikalnih promjena u ulagačkom svijetu.

Zbog toga je portfelj ulaganja u zlato i u kriptovalute jedan od potencijalno najsigurnijih, ali istovremeno i najdobitnijih portfelja koje je moguće osmisliti. Plemenite kovine vaš portfelj čine relativno mirnim i sigurnom, dok mu kriptovalute daju moćan začin energičnosti i potencijalno golemog rasta.

Dakle, ako je ulagačka kombinacija zlata i kriptovaluta potencijalno uspješan miks za budućnost vaše imovine, je li moguće reći koji je najbolji omjer tih dviju okosnica? Je li bolji portfelj u kojem je 20 posto njegove ukupne vrijednosti zlato a 80 posto kriptovalute, ili je bolji portfelj u kojem su plemenite kovine zastupljene s 80 posto, a 20 posto bitcoin, ethereum i drugi? Ili je pak bolje držati njihov omjer 50 prema 50?

Rizik koji smo spremni prihvatiti

Odgovor na ta pitanja relativno je lagan. U svijetu ulaganja uvijek se sve u konačnici svodi na spremnost pojedinog investitora na rizik. Ako nemate želudac za velike cjenovne šokove (bilo oni u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru), tada je dobro u svojem portfelju imati više zlata, a manje kriptovaluta. I obrnuto, ako ste spremni prihvatiti rizik – a njega obično radije prihvaćaju mlađi ljudi – nije na odmet imati u svom investicijskom portfelju više kriptovaluta a manje zlata i drugih plemenitih kovina.

I to je zapravo sve što trebate znati o ovoj mudroj ulagačkoj kombinaciji.

Ono što je osobito zanimljivo u portfelju zlata i srebra s bitcoinomi drugim kriptovalutama jest da razinu rizika što ste ga spremni prihvatiti možete vrlo jednostavno prilagođavati ovisno o tome kako ste u nekom trenutku raspoloženi. Pa ako recimo danas smatrate da biste bili spremni prihvatiti veći rizik, samo prodate dio zlata iz portfelja i kupite za taj iznos odgovarajuću količinu kriptovaluta. I obrnuto, ako sutra odlučite da želite smanjiti rizik svojeg portfelja, iz njega prodajom uklonite dio vrijednosti kriptovaluta i nadodate ga plemenitim kovinama.

Budući da su i zlato i kriptovalute vrlo likvidno sredstvo na tržištu, te promjene u portfelju možete činiti brzo i lako.

Odaberite
Right Menu IconNazovite