Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Zašto banka nije dobro mjesto za kupnju investicijskog zlata

Zašto banke nisu dobro mjesto za kupnju investicijskog zlata

Banke su ugledne financijske institucije kojima milijuni ljudi poklanjaju povjerenje. Samo rijetki među našim građanima nemaju u nekoj od banaka svoj račun, a na računu novac. Čak i oni koji su u dugovima i blokadama imaju mogućnost koristiti osnovne bankarske usluge putem takozvanih “zaštićenih” računa.

Ako želite kupiti investicijsko zlato, kliknite ovdje.

Bankarstvo se smatra sustavom od posebnog državnog interesa, čija je stabilnost preduvjet za stabilnost cjelokupnog gospodarstva i društva. Zbog toga je poslovanje banaka detaljno zakonski regulirano, s mnoštvom državnih tijela i institucija koje ih nadgledaju.

U velikoj većini poslovnih banaka u Hrvatskoj investicijsko zlato nije moguće kupiti. Zlato kao investicijska klasa predstavlja oblik ulaganja koji bankama u pravilu nije zanimljiv. Banke svojim klijentima zapravo ne žele preporučivati kupnju investicijskog zlata, jer od trgovanja zlatnim polugama i zlatnicima one imaju puno manje koristi nego što ga imaju od prodaje uobičajenih bankarskih usluga: kredita, zajmova, udjela u fondovima, kreditnih kartica itd.

Kupnja zlata u kao u Švicarskoj

Jedna od institucija koje nadgledaju poslovne banke jest i Hrvatska narodna banka. Ako Hrvatska narodna banka primijeti da neka poslovna banka preuzima prevelike rizike u poslovanju, sankcije mogu biti vrlo oštre.

Da bi se neka institucija mogla nazvati bankom, ona mora ispunjavati brojne zakonski definirane kriterije. Jedan od tih kriterija je i da je podložna kontroli Hrvatske narodne banke kao središnje bankarske institucije u našoj zemlji. Osim toga, banka mora posjedovati veliku količinu kapitala koji se mjeri u milijunima eura. Bez tog kapitala banka ne može biti banka, i zbog toga u svom nazivu ni ne smije nositi naziv banke.

Banke se najčešće ne bave prodajom investicijskim zlatom i zbog toga što to zahtijeva značajan logistički napor. Zlato treba transportirati, čuvati i skrbiti o njemu, treba detaljno pratiti svjetsko i regionalno tržište kako bi se brzo reagiralo na promjene. Banke na to nisu naviknule. One posluju s papirnatim uslugama koje u pravilu počinju i završavaju potpisom ugovora s klijentom. One također posluju s elektroničkim uslugama s računala na računalo, kao što su usluge internet i mobilnog bankarstva, te usluge korištenja kreditnih kartica.

Kupnja i prodaja fizičkog zlata predstavlja oblik financijskog poslovanja koji svakako ima mjesto u investicijskom portfelju svakog mudrog ulagača, ali bankama zlato ne odgovara jer je izvan njihovih standardnih tokova poslovanja.

Što se tiče pohrane investicijskog zlata u bankarskim osobnim sefovima, to je u redu, ali ima i boljih rješenja.

Mnogi ulagači nisu sretni što ih njihove poslovne banke ne mogu adekvatno pratiti kada je riječ o ulaganju u investicijsko zlato. Zbog toga su tvrtke poput naše u zadnjih nekoliko godina stekle golemu popularnost i velik broj klijenata. Plemenit.hr izvrsno spaja znanje i uslužnost financijske institucije poput kvalitetne banke s okretnošću i agilnošću koja je potrebna za uspjeh na tržištu investicijskih plemenitih kovina.

Iskustvo naših stručnjaka stjecano upravo najprije u bankarskom sektoru omogućuju nam da danas stvaramo tržište investicijskim zlatom na osnovi širokih kompetencija. Kada nas kontaktirate ili dođete u naš ured, osjećat ćete se kao da ste u uredu najuglednije švicarske butik banke: poštovani, cijenjeni i dobro usluženi.

Odaberite
Right Menu IconNazovite