Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Prodano! Zlatnik Senjski misal od 4000 eura

Numizmatički i povijesno vrijedan Zlatnik 5 kuna Senjski misal

Zlatnik izdan u povodu 500. obljetnice tiskanja Senjskog misala, a koji je bio ponuđen na prodaju iz privatne numizmatičke kolekcije, uspješno je prodan. Ovaj je zlatnik iskovan i pušten u optjecaj 1994. godine u svega 200 primjeraka, te se više ne može kupiti na primarnom tržištu. Zbog toga ovaj zlatnik danas ima znatnu numizmatičku i povijesnu vrijednost, koja se reflektira u njegovoj cijeni.

Izdavatelj ove kovanice je Narodna banka Hrvatske (današnja Hrvatska narodna banka), a dizan zlatnika je identičan dizajnu prigodne kovanice nominale 5 kuna od neplemenite kovine, te je po promjeru identična običnoj kunskoj kovanici od 5 kuna koju svi dobro poznajemo i svakodnevno koristimo za kupnju u trgovinama.

Opis zlatne kovanice

Zlatnik 5 kuna senjski misal u prigodnoj kutijiMotiv na licu (aversu) ovog zlatnika u središtu ima ispisanu brojku 5 položenu na ukratni, matirani kvadrat. Lijevo i desno od kvadrata ispisan je naziv valute (kuna) latiničnim i glagoljskim pismom. Kružno uz rub kovanice ispisan je naziv države izdavateljice, Republika Hrvatska, također dva puta, u gornjem dijelu latinicom, a u donjem dijelu glagoljicom. Grb Republike Hrvatske utisnut je iznad znamenke nominale (5), a ispod se nalazi prikazan grb grada Senja.

Naličje (revers) zlatnika u središtu prikazuje stilizirano glagoljično slovo “S” na kojem je ispisana godina tiskanja Senjskog misala 1494. također ispisana s dva različita tipa zapisa brojeva (glagoljske i arapske znamenke). Ispod godine utisnuto je ime grada “SENJ” i u ovom slučaju s dva pisma. Kružno uz rub kovanice ispisan je tekst “500. obljetnica tiskanja Senjskoga glagoljaškog misala” velikim tiskanim slovima latinice.

Zlatnik je upakiran u prigodnu kutiju koja je sastavni dio izdanja, te posjeduje izvorni certifikat Narodne banke Hrvatske s numeriranim brojem primjerka u seriji (23 od 200).

Naziv: Zlatnik 5 kuna, 500. obljetnica tiskanja Senjskoga glagoljaškog misala
Čistoća zlata: 900/1000
Promjer: 26,2 mm
Ukupna masa: 12 grama
Čista masa zlata: 10,8 grama (,34723 oz AGW)
Izdavatelj: Narodna banka Hrvatske
Kovnica: Hrvatski novčarski zavod
Godina izdanja: 1994.
Naklada: 200 primjeraka

Na prodaju je bio ponuđen samo jedan primjerak zlatnika.

Odaberite
Right Menu IconNazovite