Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

SUVREMENA NUMIZMATIKA: Komemorativni komplet tri zlatnika Sovereign, Kralj Charles III

Komplet Zlatnika Sovereign, Half Sovereign, Quarter Sovereign, kralj Charles III, 2022, Velika Britanija

Web shopMnogi dobri poznavatelji tržišta optjecajnih kovanica tvrde kako je zlatnik Sovereign, zajedno s nižim nominalama Half Sovereign i Quarter Sovereign, najvažnija zlatna kovanica na svijetu.

Prve kovanice s nominalom “Sovereign” iskovane su daleke 1489. godine, a serija sa sadašnjim karakteristikama čistoće i ukupne mase zlata u optjecaj je prvi put puštena 1817. godine.

U razdoblju nešto dužem od dvjesta godina, zlatnici Sovereign u obliku kakve danas poznajemo postali su iznimno cijenjene i nadaleko tražene zlatne kovanice diljem svijeta za različite potrebe – od trgovačkih do numizmatičkih.

Nakon smrti najdugovječnijeg monarha Ujedinjenog Kraljevstva, kraljice Elizabeth II, monetarne vlasti Velike Britanije odlučile su izdati 2022. godine izvanredno izdanje komemorativnog kompleta tri zlatnika Sovereign. Komplet sadrži tri zlatnike različitih nominala: Sovereign, Half (pola) Sovereign i Quarter (četvrtina) Sovereign.

Provjerite ovo izdanje u našem web shopu.

Na licu (aversu) sve tri zlatne kovanice prvi put se pojavljuje lik kralja Charlesa III, koji je naslijedio kraljicu Elizabeth II na britanskome prijestolju. Naličje (revers) kovanice je promijenjen u odnosu na tradicionalne zlatnike Sovereign. Umjesto prikaza Sv. Jurja na konju koji se bori sa zmajem, naličje najnovijeg izdanja sadrži stilizirani prikaz kraljevskog grba s kombinacijom grbova Engleske, Škotske i Sjeverne Irske. Grbovi britanskih zemalja na naličju zlatnika Soveregin pojavljivala su se u posebnim prigodama i ranije ali ne osobito često, što ovo izdanje čini dodatno zanimljivim iz numizmatičkog motrišta.

Ovo izdanje iskovano je u najvišoj “proof” kakvoći otkova. Ta razina kvalitete oduvijek je pobuđivala interes sofisticiranih kolekcionara numizmatičkih izdanja. Može se očekivati da će zbog ograničene naklade od 1.500 komada ovo komemorativno izdanje u budućnosti biti traženo na kolekcionarskom tržištu.

Kupite odmah ovo izdanje u našem web shopu!

Komemorativni komplet zlatnika Sovereign s likom kralja Charlesa III dolazi u masivnoj drvenoj kutiji s certifikatom o autentičnosti proizvođača The Royal Mint.

Naziv proizvoda: Komemorativni komplet Sovereign, Half Sovereign, Quarter Sovereign, Kralj Charles III

Komplet se sastoji od sljedećih zlatnih kovanica:

Zlatnik Sovereign, 7,98 grama, masa čistog zlata 7,31 gram
Zlatnik Half Sovereign, 3,99 grama, masa čistog zlata 3.66 grama
Zlatnik Quarter Sovereign, 1.99 g, masa čistog zlata 1,82 grama

Ukupna masa tri kovanice: 13,96 grama

Čista masa zlata u sve tri kovanice: 12,8 grama

Masa čistog zlata u svakoj kovanici iz kompleta: 91.7 %

Kakvoća otkova: polirana ploča

Godina izdanja: 2022.

Proizvođač: The Royal Mint

Ukupna naklada za cijeli svijet: 1.500 kompleta

Cijena kompleta: 1.695,50 €

Osim u kompletu, zlatnici Sovereign mogli su se nabaviti i odvojeno. U međuvremenu je kompletna naklada pojedinačnih zlatnika Sovereign rasprodana, dok je zlatnik Half Sovereign iz ovog izdanja još uvijek raspoloživ za kupnju u ograničenoj količini. Zlatnik Quarter Sovereign, pak, nije bio raspoloživ za pojedinačnu kupnju, nego se može kupiti isključivo u ponuđenom kompletu.

Cijena pojedinačnog zlatnika Half Sovereign: 545,50 €

Želite li kupiti ovaj atraktivni komplet ili pak pojedinačni zlatnik Half Sovereign? Kontaktirajte nas na telefonski broj 01/236-5857 ili putem kontakt formulara i zatražite ponudu. Kupnju možete obaviti i u našem web shopu Butik Plemenit 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Provjerite našu ponudu i drugih numizmatičkih izdanja u web shopu Butik Plemenit.

Odaberite
Right Menu IconNazovite