Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Kako se zaštititi od zlata bez pokrića

Kao što smo objavili na našim stranicama, na hrvatskom su se tržištu pojavile tvrtke koje nude investicijske zlatne poluge i zlatnike bez pokrića.

Te tvrtke svoje potencijalne klijente dovode u zabludu na način da ih nastoje uvjeriti kako kupuju “fizičko zlato pohranjeno na sigurnom mjestu”.

No, boljim uvidom u njihovu ponudu može se ustanoviti da se ne radi o kupnji fizičkog zlata, nego financijskog derivata koji nije 100 posto pokriven fizičkim zlatnim polugama.

Serijski broj kao zaštita

Postoji jednostavan način kako se svaki kupac može zaštititi od takvih zavaravajućih ponuda.

Kupnja i pohrana zlatnih poluga kod uglednih trgovaca investicijskim zlatom u svijetu je uobičajen i široko rasprostranjen način ulaganja u plemenite kovine. Takav oblik ulaganja u svojoj ponudi ima i naša tvrtka.

No, važno je da kupac zlata, prije pohrane kupljenih zlatnih poluga ZAHTIJEVA DA MU SE U UGOVORU NAVEDU TOČNI SERIJSKI BROJEVI KUPLJENIH POLUGA.

Svaka zlatna poluga na sebi ima utisnut jedinstveni serijski broj, koji se razlikuje od poluge do poluge.

Serijski broj između ostalog služi i kao zaštita kupca od manipulacije od strane prodavatelja zlata koji ujedno obavlja i uslugu pohrane.

Naime, ako u ugovoru o kupnji i pohrani zlata NISU navedeni serijski brojevi kupljenih zlatnih poluga, trgovac pohranjene zlatne poluge može ponovno ponuditi na prodaju trećim stranama, bez kupčeva znanja. Tako prodane poluge on kasnije, prema potrebi, nadomjestiti novim polugama, s drugim serijskim brojevima.

Opasna situacija

Postoji i još nepovoljnija ili opasnija situacija, u kojoj trgovac uopće ne kupuje i ne pohranjuje fizičko zlato, nego za uplaćeni novac kupuje izvedenice zlata koje u pravilu nemaju pokriće u fizičkim plemenitim kovinama.

Posebno sofisticirani trgovci svojim klijentima nude kombinaciju te dvije opcije.

Tvrtke koje sudjeluju u takvim poslovima u stvarnosti generiraju ekstraprofit bez znanja i na uštrb kupca koji je svoje poluge kupio i pohranio u sefu trgovca.

Trgovci koji na taj način nastoje stvoriti dodatnu zaradu zbog toga na tržištu mogu ponuditi zlato po cijenama koje su znatno niže od burzovnih.

Sam po sebi, takav pristup prodaji zlata nije nužno protuzakonit, osim u slučaju kada kupac nije upoznat sa stvarnom ponudom i njezinim mogućim negativnim posljedicama. A jedna od tih posljedica je i gubitak cjelokupnog ulaganja u tako kupljeno zlato.

Dakle, ako želite špekulirati i omogućiti drugim špekulantima da zarade na vama, kupnja takozvanog papirnatog zlata bez serijskog broja (odnosno, bez fizičkog pokrića) je za vas.

No, ako želite doista posjedovati fizičko zlato, prilikom kupnje ZAHTIJEVAJTE da kupljene poluge posjeduju serijske brojeve, kako bi bilo nedvojbeno da posjedujete stvarno zlato.

Odaberite
Right Menu IconNazovite