Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Dame vole zlato jer žele biti sigurne

Dame vole zlato jer žele biti sigurne

Zlato je kroz mnoga stoljeća među ženama imalo poseban status. Zlatni nakit davao je naglasak njihovoj ljepoti. Zahvaljujući njemu, žene su privlačile poglede i stjecale dodatno poštovanje.

No, zlato je ženama nudilo još jedan važan element samopouzdanja. Ono im je davalo sigurnost. U doba kada nisu postojale starosne ili obiteljske mirovine, dječji doplatci, a ni besplatno zdravstvo, posjedovanje zlata predstavljalo je za žene svojevrsnu policu osiguranja od iznenadnih životnih katastrofa.

Čak i ako bi je supružnik napustio, bez obzira bilo to zbog nesretnog slučaja, smrti ili nevjere, ako je žena posjedovala žutu plemenitu kovinu, mogla se nadati da će uspjeti pregrmjeti životnu nedaću.

U zadnjih nekoliko godina, a osobito otkako je diljem svijeta buknula virusna pandemija, sve je više neizvijesnosti u životima žena. Suvremeni oblici sigurnosti tope se poput leda na ljetnom suncu. Inflacija obezvrjeđuje našu imovinu pohranjenu u papirnatom novcu. Javni zdravstveni sustav zbog covida puca po šavovima. U takvim okolnostima, svi mi nužno počinjemo razmišljati o alternativnim ili tradicionalnim oblicima osiguranja života.

Zlato priznato kao novac

Štednja u zlatu smatra se jednim od najdugovječnijih načina kako zaštititi sebe i svoje najbliže od životnih izazova.

U današnjem zapadnom svijetu, međutim, štednja kroz kupnju zlatnog nakita nije osobito mudar način čuvanja osobne imovine. Ogrlice, narukvice i naušnice imaju sentimentalnu vrijednost koja je često nadilazi stvarnu vrijednost zlata od kojeg su izrađene. Osim toga, nakit se u pravilu proizvodi polako i mukotrpno kao ručni rad, što dodatno uvećava njegovu kupovnu cijenu. Zlatni se nakit uz to najčešće proizvodi od zlata snižene finoće koja u pravilu ne prelazi 60 posto, što znači da 40 posto ukupne mase nakita nije zlato nego bakar ili druga neplemenita kovina. I konačno, na kupnju zlatnog nakita plaća se porez.

Kada se sve te stvari zbroje, cijena suvremenog zlatnog nakita što ga plaća žena ili njezin partner koji ženu želi darivati daleko nadilazi cijenu otkupa. Upravo zbog toga su mnoge žene koje dođu u financijski škripac pa su prisiljene prodati svoje zlato razočarane iznosom što ga mogu dobiti.

No, to ne mora biti tako. Postoje zlatni proizvodi što se u svojoj srži ne razlikuju od zlatnog nakita – izrađeni su, naime, od potpuno identične plemenite kovine – ali koji, međutim, nemaju nedostatke koje zlatni nakit posjeduje kada se koristi kao sredstvo štednje.

Riječ je o zlatnim polugama i zlatnim kovanicama.

Zlatne poluge su jednostavni, precizno izmjereni i dobro označeni komadi zlata koji su diljem svijeta praktički priznati kao novac. Budući da se lako i masovno mogu proizvesti, njihovi proizvodni troškovi su izrazito niski. A što je osobito zanimljivo, većina razvijenih zapadnih zemalja, među kojima su svakako najznačajnije zemlje Europske unije, na zlatne poluge ne naplaćuju porez.

Tečajna lista za zlato

Zbog tih razloga, razlika između kupovne i prodajne cijene zlatnih poluga, osobito kada se radi o polugama većih masa (od 100 grama i više), zapravo je minimalna. Ta se razlika može usporediti s razlikom koja postoji između kupoprodajnog tečaja bilo koje dvije valute, recimo, eura i hrvatske kune. A to znači: kada kupujete zlatnu polugu, možete biti gotovo sasvim sigurni da prilikom njene prodaje nećete izgubiti, i to osobito ako cijena zlatu značajno poraste. A u zadnjih 20 godina cjenovni rast žute plemenite kovine uglavnom je bio neprekinut.

Slično vrijedi i za zlatne kovanice. Premda se zlatnici u pravilu umjetnički oblikuju, što kod zlatnih poluga najčešće nije slučaj, masovna proizvodnja tih zlatnika – a ona se kod najpopularnijih izdanja mjeri u milijunima – praktički u potpunosti otklanja taj trošak. Zlatnici, jednom kad su lijepo oblikovani, mogu reproducirati u golemim nakladama što ih sa stanovišta štednje čini jednako tako atraktivnima kao što su i zlatne poluge. A zbog svoje posebnosti i ljepote, zlatnici su počesto ženama glavni odabir kada je riječ o štednji u zlatu.

I na kraju, spomenimo što se događa kada dama koja štedi u zlatu želi svoju štednju zamijeniti za papirnati novac.

U tom slučaju, stvar je vrlo jednostavna. Ugledni brokeri fizičkim zlatnim polugama i zlatnicima na svojim web stranicama redovno osvježavaju svojevrsnu “tečajnu listu” za zlato. Na tim tečajnim listama u svakom je trenutku vidljiva ne samo prodajna nego i otkupna cijena svakog proizvoda. Te su cijene vrlo transparentne i mijenjaju se iz minute u minutu ovisno o kupoprodajnoj cijeni zlata na svjetskim burzama.

Ugledni brokeri fizičkim zlatom bit će u svakom trenutku spremni od vas otkupiti zlato iz vaše štednje po javno dostupnoj cijeni. Također, budući da se radi o standardiziranim zlantim proizvodima, vaše ćete zlatne poluge i kovanice moći ponuditi na otkup i na drugim mjestima gdje postoji tržište investicijskog zlata, i to po gotovo istim cijenama. Dakle, zlatne poluge ili zlatnici kupljeni u Hrvatskoj mogu se bez teškoća ponuditi na prodaju u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj ili u bilo kojoj drugoj zemlji gdje postoji uređeno tržište investicijskih plemenitih kovina.

Zbog svih tih razloga štednja u zlatnim polugama i zlatnicima predstavlja idealno sredstvo očuvanja vrijednosti osobne imovine za svaku damu koja drži do svoje budućnosti.

Odaberite
Right Menu IconNazovite