Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Bitcoin je blizu cjenovnog vrhunca, vrijeme je za realizaciju profita

Bitcon i zlato

Bitcoin, vodeća svjetska kriptovaluta, nakon dvogodišnje cjenovne stagnacije, ponovno je u fokusu ulagača diljem svijeta. Njegova se približava vrhuncu cijene dostignute u studenom 2021. godine. Trenutna cijena jednog bitcoina iznosi oko 57.000 eura ili nešto više od 61.000 američkih dolara. Najviša povijesna cijena ove kriptovalute od prije dvije godine i tri mjeseca dosegnula je razinu od oko 60.000 eura ili 65.000 dolara. Dakle, trenutna cijena bitcoina svega je pet posto niža od rekordne.

Mnogi ulagači u ovu popularnu kriptovalutu pitaju je li možda opet došlo vrijeme za prodaju i realizaciju profita.

Dramatični skokovi i padovi cijene

Tijekom svoje kratke petnaestogodišnje povijesti, bitcoin je proživio mnoge dramatične cjenovne uspone i padove.

Prvi bitcoini, nedugo nakon što ih je nepoznati izumitelj pod pseudonimom Satoshi Nakamoto lansirao u javnost početkom 2009. godine. prodavali su se po cijeni od 0.1 dolar, odnosno deset američkih centi. Cijena bitcoina dosegnula je 20 centi (0.2 dolara) u listopadu 2010. godine. U idućih dvanaest mjeseci bitcoin je doživio eksplozivan rast, koji je njegovu cijenu pogurao do blizu 30 dolara u lipnju 2011. No, ubrzo se dogodio nagli pad cijene na razine ispod 5 dolara.

Iduće dvije godine bile su prilično nezanimljive na tržištu bitcoina, budući da je cijena uglavnom bila stabilna na niskim razinama. A onda je 2013. godine nastala nova pomama, koja je cijenu pogurala na razinu iznad 1000 američkih dolara, te je nakon korekcije, cijena stagnirala na razinama od oko 900 dolara.

Novi uzlet bitcoin je doživio 2017. godine, kada je njegova cijena porasla na do tada nezamislivih 19.000 dolara. To je bio trenutak kada je bitcoin ušao u svijest mnogih običnih ljudi, ali i političke i ekonomske elite. No, kao i u ranijim razdobljima, dogodila se nova cjenovna korekcija, koja je cijenu bitcoina snizila za više od 60 posto u prosincu 2019. godine, na razinu od 6600 dolara.

Globalna epidemija korona virusa iz prve polovice 2020. godine, ojačala je interes investitora za vodeću kriptovalutu. U prosincu 2020. godine cijena jednog bitcoina dosegnula je 29.000 dolara, da bi se već u siječnju iduće godine isti taj bitcoin prodavao za 40.000 dolara. Travanj 2021. godine donio je novi rekord od preko 63.000 dolara, i tada je počela nova korekcija koja je cijenu bitcoina tijekom ljetnih mjeseci iste godine srušila na nešto malo iznad 40.000 dolara.

Novi vrhunac bitcoin je doživio u studenom 2021. godine dosegnuvši povijesni cjenovni rekord od 68.789 američkih dolara. Taj rekord još nije oboren, budući da se cijena ove kriptovalute stropoštala na razine ispod 17.000 dolara, i od tada do danas se polako, ali postojano penjala do cijene od oko 61.000 dolara na kojoj je trenutno.

Hoće li bitcoin nastaviti rasti?

Naravno da kristalna kugla koja nam može otkriti što će se u budućnosti događati s cijenom bitcoina ne postoji. No jedno je prilično sigurno. Golema volatilnost, odnosno, dramatični skokovi i padovi cijene ove kriptovalute zacijelo će se nastaviti. U prirodi je bitcoina da privlači golemu pozornost javnosti, te posljedično da stvara euforiju i razočaranje ulagača. Riječ je o vrlo mladoj tehnologiji novca, osobito kada se uspoređuje s tehnologijom papirnatog novca ili plemenitih kovina, koji imaju višestoljetnu ili čak višetisućljetnu povijest.

Kada cijena bilo koje investicijske klase raste gotovo eksponencijalno, kao što se to u proteklih nekoliko dana dogodilo s bitcoinom, mudar investitor uvijek treba biti oprezan. Nakon takvog eksplozivnog rasta gotovo uvijek dolazi do manje ili veće cjenovne korekcije. A to znači da je možda doista vrijeme da se barem dio profita stečenog u kriptovalutama prebaci u neku drugu investicijsku klasu, koja čeka da opet bude prepoznata kao atraktivna i zanimljiva.

Zlato i srebro u ovom trenutku, čini se, spadaju u tu investicijsku kategoriju. Stoga je možda dobro razmisliti o tome da se dio profita iz kriptovaluta prebaci u kupnju plemenitih kovina.

Ako ste zainteresirani za kupnju investicijskog zlata i srebra, kontaktirajte nas i zatražite ponudu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite