Plemenit

Zlatne poluge i automobili: u čemu je sličnost?

Zlatne poluge i automobili

Postoji mnoštvo robnih marki automobila: Mercedes, Audi, Citroen, Fiat, Renault, Opel, Toyota, Honda, Nissan… Na potpuno isti način postoji i mnoštvo robnih marki zlatnih i srebrnih investicijskih poluga: Heraeus, Argor, Umicore, Degussa, Münze Österreich, Perth Mint, Valcambi, PAMP, Johnson-Matthey…

Različite robne marke automobila dolaze iz različitih zemalja: iz Njemačke, Francuske, Italije, Japana, Južne Koreje, SAD-a… Na potpuno isti način iz velikog broja različitih zemalja dolaze i investicijske poluge od zlata i srebra. U slučaju automobila i poluga, neke od tih zemalja se podudaraju. Njemačka i SAD su primjerice veliki proizvođači i jednih i drugih. No, u svijetu investicijskih plemenitih poluga postoje zemlje koje ne kotiraju baš dobro u automobilskoj industriji, ali su vodeći svjetski igrači u industriji plemenitih kovina: Švicarska, Austrija, Australija, Kanada, Belgija, pa čak i Indija i Turska.

Vrhunski certifikati, jaki igrači

Automobili koji se prodaju na području Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, moraju proći rigorozne tehničke, ekološke i sigurnosne testove. Bez tih testova naprosto ne mogu biti pripušteni na jedno od najvažnijih i najrazvijenijih tržišta na svijetu. Na potpuno isti način, zlatne i srebrne investicijske poluge, da bi bile prodavane u Europi, trebaju posjedovati vrhunske certifikate, a njihovi proizvođači moraju zadovoljiti visoke standarde kvalitete i etičnog poslovanja.

U svakoj zemlji postoje rang liste popularnosti pojedinih marki automobila. U Hrvatskoj su to, primjerice, volkswageni i renaulti, u Njemačkoj mercedesi i bmw-ovi, u Francuskoj citroeni i peugeoti, u Italiji fiati, u SAD-u chevroleti i fordovi… Na potpuno isti način, pojedine marke zlatnih i srebrnih poluga izborile su se u svijesti građana svake zemlje za status proizvoda kojima se nekako najviše vjeruje. Hrvatska i regija, baš kao i na automobilskom tržištu, gravitiraju prema zlatnim i srebrnim polugama marki iz Njemačke, mada su kupcima u našoj zemlji poznate i poluge iz Švicarske i Austrije. No, Nijemci na čijem tržištu ima nekoliko vrlo jakih igrača rado kupuju i mnoge druge robne marke zlatnih i srebrnih poluga koje u Hrvatskoj nisu baš previše poznate.

Omiljeni, nepoznati, besprijekorni

No, znači li to da nešto ne valja s onim markama automobila koje u Hrvatskoj nisu toliko popularne, ali su strahovito popularne u, recimo, Južnoj Koreji? Južnokorejci su ludi za Hyundaijima. Više od pola prodanih automobila u toj zemlji su upravo automobili te robne marke. Hrvati se, međutim, ne pale baš previše na njih. Ima li za to dobrih razloga? Ima i nema. Hyundaiji su izuzetno kvalitetni i pouzdani automobili, ali iz raznoraznih razloga nisu uspjeli ovladati srcima naših građana.

Isto to vrijedi i za marke zlatnih i srebrnih poluga. Valcambi je jedna od vodećih svjetskih kovnica zlatnih poluga, sa sjedištem u gradiću Balerna u Švicarskoj. Ta kovnica proizvodi poluge pod robnom markom Valcambi, ali se u Valcambijevim kovnicama proizvode zlatne poluge za mnoge druge vodeće svjetske robne marke. Valcambi je izuzetno cijenjena kovnica s besprijekornom polustoljetnom tradicijom, no u našim je krajevima gotovo potpuno nepoznata.

Kada bi se dogodilo da iz nekog čudesnog razloga preko noći s tržišta nestanu našim srcima prirasli volkswageni i renaulti, siguran sam da bismo svi bili prilično tužni. No, taj vakuum na tržištu vrlo bi brzo bio ispunjen automobilima nekih drugih marki. Priviknuli bismo se voziti hyundaije, vauxhalle, chevrolete, kije i druge nama manje ili više nepoznate marke ljubimaca na četiri kotača. Možda bismo među njima otkrili i neke nove favorite koji bi nam prirasli srcu. Ali jedno je sigurno: zbog nestanka volkswagena i renaulta ne bismo se prestali voziti u limenim kantama.

Najpopularnije robne marke zlatnih poluga

Teško je vjerovati da će se u automobilskoj industriji dogoditi nestanak Volskwagena i Renaulta. No, u industriji plemenitih kovina u prvoj se polovici ove godine dogodilo nešto sasvim usporedivo. Mnoge u našim krajevima omiljene robne marke zlatnih poluga nisu se mogle nabaviti. Istovremeno, potražnja za zlatnim polugama upravo je u to vrijeme strahovito porasla. Corona virus poharao je zdravlje milijuna ljudi diljem svijeta, ali i police i trezore trgovaca plemenitim kovinama. Od ožujka do lipnja ponovno se dokazala tvrdnja kako su plemenite kovine sigurna luka u vremenima opasnosti i neizvijesnosti.

Tvrtka Tetragram projekt i u tim je izuzetno teškim trenucima uspijevala nabavljati dovoljne količine najtraženijih investicijskih proizvoda od plemenitih kovina. No, ti proizvodi nisu uvijek bili zlatni i srebrni “volkswageni” i “renaulti”, nego smo ponekad zbog nestašice morali naše klijente nagovarati i na kupnju “hyundaija” i “vauxhalla”.

Heraeus

Najpopularnija robna marka zlatnih poluga u Hrvatskoj i regiji zacijelo je njemački Heraeus. Riječ je o jednoj od najvećih obiteljskih kompanija u Njemačkoj, koja je utemeljena 1851. godine, s više od 13 tisuća zaposlenih. Zlatne poluge Heraeus prirasle su srcu našim građanima. No, sredinom ožujka ove godine kovnica Heraeus prestala je primati narudžbe za isporuku njezinih zlatnih poluga, i to zbog goleme potražnje. Heraeusovi proizvodni kapaciteti, premda golemi u normalnim okolnostima, bili su premaleni za potražnju koja je nastala nakon izbijanja epidemije corona virusa. Jedini logičan potez bio je – zaustaviti nove narudžbe sve dok se već postojeće ne ispune.

Ta je situacija prilično pogodila naše kupce. Budući da su bili naviknuli na Heraeusove poluge, tjeskoba zbog nemogućnosti kupnje bila je stvarna. Tetragram projekt, na sreću, zahvaljujući čvrstom partnerstvu s vodećim europskim dobavljačima, uspio je nabaviti zlatne poluge jednako tako uglednih i kvalitetnih proizvođača. A kako je zbog nastavka korona krize mogućnost nove nestašice Heraeusovih zlatnih poluga na europskom tržištu i dalje moguća, odlučili smo našim kupcima predstaviti i druge robne marke poluga koje bez dvojbe možemo smatrati besprijekornima i vrijednima preporuke kao i poluge kovnice Heraeus.

Münze Österreich

Kovnica Münze Österreich sa sjedištem u Beču jedna je od najstarijih europskih kovnica plemenitih kovina na svijetu. Njezina tradicija seže na početak 17. stoljeća kada su se u njoj počeli kovati i u našim krajevima izuzetno popularni zlatni dukati. Osim dukata, ova bečka kovnica proizvodi i najpopularniji europski investicijski zlatnik Wiener Philharmoniker, ali i srebrnjak istoga naziva. U svojem asortimanu ima i standardne zlatne poluge mase od 1 grama do 1 kilograma koje se kuju i lijevaju pod robnom markom Münze Österreich, ali se zapravo radi o zlatnim polugama proizvedenim u istoj kovnici, s istim dimenzijama i svojstvima kao i zlatne poluge Heraeus. Možemo bez dvojbe reći da su ove austrijske poluge sestre blizankinje Heraeusovih poluga. A to ne treba čuditi, budući da su Münze Österreich i Heraeus djelomično vlasnički povezani.

Argor

Kovnica Argor započela je svoju povijest 1951. godine u gradiću Chiasso u Švicarskoj. Od skromnih početaka postala je danas jedna od vodećih svjetskih proizvođača investicijskih zlatnih poluga. Njemački koncern Heraeus kupio je ovu švicarsku kovnicu 1999. godine, preimenovavši je u Argor-Heraeus. U njezinim se pogonima proizvode zlatne poluge mnogih vodećih svjetskih robnih marki, uključujući i već spomenute Münze Österreich i Heraeus. Argor je još jedna sestra blizanka u obitelji Heraeus: kada, naime, kupujete poluge Heraeus, Argor ili Münze Österreich, vi zapravo kupujete poluge proizvedene u istom pogonu. To je moguće prepoznati po karakterističnom okruglom žigu “AH” što ga nose zlatne poluge svih spomenutih robnih marki

Degussa

Jedna od popularnih njemačkih robnih marki zlatnih poluga koja u našim krajevima nije previše poznata jeste i Degussa. Ime marke nastalo je kao skraćenica pojma koji na njemačkom jeziku označava rafineriju zlata i srebra. Utemeljena je 1873. godine, i to ne samo kao rafinerija plemenitih kovina, nego i kao specijalizirana poslovna banka. Danas Degussa u svijetu plemenitih kovina funkcionira isključivo kao brand, koji zlatne poluge iz svojeg asortimana proizvodi u vrhunskim svjetskim kovnicama, te sama više ne posjeduje proizvodnju. Nijemci ovaj brand zlatnih poluga izuzetno cijene, te nema razloga da ne bude dobro prihvaćen i u našim krajevima.

Umicore

Relativno nova robna marka koja ima dugu tradiciju, Umicore podrijetlo vuče iz belgijskog kolonijalnog vremena i razdoblja eksploatacije mineralnih nalazišta zapadne Afrike s početka 20. stoljeća. Suvremena korporacija utemeljena je 1989. godine sa sjedištem u belgijskom i europskom glavnom gradu Bruxellesu pod nazivom Union Miniere. Svoj naziv mijenja u Umicore 2001. godine. Zlatne poluge koje proizvodi ova belgijska multinacionalna kompanija pod svojom robnom markom spadaju u red najuglednijih u Europi i u svijetu.

Valcambi

Švicarsku kovnicu Valcambi već smo kratko spomenuli u ovom tekstu. Riječ je o jednoj od najuglednijih svjetskih proizvođača investicijskih plemenitih kovina, koja proizvodi zlatne poluge za brojne svjetske brendove. Sjedište joj je u švicarskom kantonu Ticino, u gradiću Balerna uz švicarsko-talijansku granicu. Na tržištu plemenitih kovina poznata je po svojoj inovativnosti. Prije nekoliko godina na tržište je lansirala investicijski proizvod od zlata koji je preko noći osvojio kupce: zlatne poluge većih masa koje se mogu lomiti poput čokolade u pločice veličine 1 grama. Nazvane Combibar, te su zlatne poluge osvojile brojne nagrade za inovativnost na inače konzervativnom tržištu plemenitih kovina.

PAMP

Još jedna švicarska kovnica globalnog značaja, utemeljena 1977. godine kantonu Ticino uz švicarsko-talijansku granicu. Poznata kao PAMP, svoju prepoznatljivost stekla je u formi skraćenice dužeg naziva na francuskom jeziku: Produits Artistiques Métaux Précieux ili u prijevodu “Umjetnički proizvodi od plemenitih kovina”. Svoje poslovanje u velikoj mjeri zasniva na proizvodnji zlatnih poluga i kovanica za druge robne marke, no njezini brendirani proizvodi u rasponu od 1 grama do 12,5 kilograma izuzetno su cijenjeni i traženi, osobito u zemljama bliskog i srednjeg istoka.

Možda će vas zanimati i ovo:

Zlatne poluge ili zlatnici: što je bolje kupiti?

Zlatnici i zlatne poluge

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo od naših klijenata upravo je pitanje iz naslova. To pitanje osobito često postavljaju svi koji investicijsko zlato kupuju po prvi put. Kupce bez iskustva može zbuniti i dovesti u dvojbu naša bogata ponuda. Poluge različitih veličina, zlatnici raznovrsnih motiva – mnoštvo je izbora.

No, odgovoriti na pitanje “Što je bolje kupovati – zlatne poluge ili zlatnike?” zapravo je vrlo jednostavno. Dat ćemo ga odmah na početku ovog teksta.

Bez obzira što kupili – zlatne poluge ili zlatne kovanice – nećete pogriješiti. Sve je to ipak na kraju krajeva zlato, A zlato se kupuje kao svojevrsno osiguranje osobne imovine od izvanrednih, neočekivanih rizika. I tu je kraj priče: sasvim je svejedno hoćete li u vašem investicijskom portfelju imati jedno ili drugo. Ili oboje.

No, ipak postoje neke sitnije razlike između te dvije vrste proizvoda, poluga i kovanica, koje će možda u nekom konkretnom slučaju prevagnuti vašu odluku na jednu ili na drugu stranu. Evo tih razloga.

Želite proći što povoljnije?

Kupci investicijskog zlata u pravilu nastoje gram čistoga zlata kupiti po najpovoljnijoj mogućoj cijeni. Poznato je da je cijena grama čistog zlata u manjim proizvodima viša od istoga tog grama u većim proizvodima.

Ako gram zlata u zlatnoj poluzi od 10 grama košta, primjerice, 10 eura, uobičajeno je da isti taj gram u poluzi od 100 grama košta manje, primjerice, samo 9 eura, a u poluzi od 1000 grama još manje, recimo, 8 eura. (Naravno, cijene grama zlata koje navodimo u ovim primjerima nisu stvarne, nego predstavljaju tek ilustraciju.)

Isto vrijedi i za zlatne kovanice. Gram zlata u zlatniku Wiener Philharmoniker od jedne unce (31,1 gram) košta manje od istog tog grama u zlatniku od pola unce (15,55 grama). A gram zlata u zlatniku od jedne dvadesetpetine unce (1,24 grama) najskuplji je od svih, budući da je to najmanja zlatna kovanica Wiener Philharmoniker koja se proizvodi. Ovo načelo vrijedi i za sve druge investicijske zlatne kovanice.

Zbog toga se kupci u pravilu odlučuju za kupnju što masivnijeg proizvoda koji si mogu priuštiti. Ako imaju dovoljno novca da kupe polugu od 100 grama, naši kupci najčešće kupe upravo tu polugu, a ne dvije poluge od 50 grama ili pet poluga od 20 grama. Zašto? Zato što ih jedna poluga od 100 grama košta manje.

Naravno, zna se dogoditi da pojedini kupac odabere kupnju većeg broja manjih poluga, i to zato jer procjenjuje da će tako oblikovan zlatni portfelj jednom u budućnosti moći lakše unovčiti. Ako želite prodati samo djelić zlatne poluge od 100 grama, to je nemoguće. Morate prodati cijelu polugu odjednom. No, ako posjedujete pet poluga od 20 grama ili 10 poluga od 10 grama, prodati dio portfelja ne predstavlja nikakav problem.

Ipak, postoje okolnosti kada si ne možemo priuštiti velike poluge, pa čak ni poluge srednjih veličina. Neki kupci kupuju samo nekoliko grama investicijskog zlata odjednom. Takvim je kupcima osobito važno da znaju informaciju koju ćemo vam upravo sada otkriti.

Razlika u cijeni između malih poluga i malih kovanica

Cijena grama čistog zlata u maloj zlatnoj poluzi ponekad može biti znatno povoljnija od cijene grama čistog zlata u maloj zlatnoj kovanici. Ili obrnuto. A što je u nekom trenutku povoljnije, uvijek treba provjeriti, i onda tu razliku treba iskoristiti tako da kupite cjenovno najpovoljniji proizvod.

Evo primjera. Uzmimo da ste kupac koji želi kupiti nešto malo investicijskog zlata, recimo tri do četiri grama. To je budžet koji vam stoji na raspolaganju.

Bacite pogled na naš cjenik, i pitate se: “Hmm, hmm, što da odaberem?”

Možete, na primjer, kupiti jednu polugu od 1 grama i jednu polugu od 2 grama. Ili možda jednu polugu od 2 grama, i onda još jednu od 2 grama. A možete kupiti i jednostruki zlatni dukat s likom austrougarskoga cara Franje Josipa, koji sadrži 3,44 grama čistog zlata.

U trenutku pisanja ovog teksta, cijena grama čistog zlata u zlatnom dukatu znatno je niža od cijene istog tog grama u poluzi od 2 grama. A o poluzi od 1 gram i da se ne govori – ondje je cijena najviša od svih.

Naravno, cijene investicijskih proizvoda od zlata se mijenjaju. Možda će za mjesec dana ili za godinu dana gram zlata u polugama od 1 gram ili 2 grama biti povoljniji od istog tog grama u zlatnom dukatu. Pa ako želite proći najpovoljnije, dobro proučite naš cjenik i ako vam je cijena važna, odaberite ono što je povoljnije. Ili nas kontaktirajte i zatražite savjet.

Dakle, ako je cijena čistog grama zlata najvažniji kriterij za kupnju nekog proizvoda, odluka o tome da li kupiti zlatnu polugu ili zlatnu kovanicu može biti prilično važna.

Kada mali zlatni proizvod postaje velik?

Možda ćete u ovom trenutku postaviti pitanje: “Vrijedi li isto načelo i ako kupujem ne 3 do 4 grama, nego više, recimo 10 do 15 grama, ili čak 100 ili 150 grama? Moram li i tada obratiti pozornost što je jeftinije: kovanice ili poluge?”

To je izvrsno pitanje.

Prije svega, treba reći da su razlike u cijeni grama zlata kod velikih investicijskih proizvoda minimalne, i mogu se u dobroj mjeri zanemariti. Primjerice, cijena grama čistog zlata u zlatnoj poluzi od 500 grama možda je pola posto viša nego u zlatnoj poluzi od 1000 grama. Razlika u cijenama grama zlata u polugama od 250 grama i 500 grama, te od 100 grama i 250 grama također nije osobito velika.

Ipak, postoji granica u količini kupljenog investicijskog zlata nakon koje se u kupnja kovanica isplati manje nego kupnja poluga.

Zbog toga smo ranije u ovom tekstu naglasili da se na razliku u cijeni treba obratiti pozornost samo kad kupujete male investicijske proizvode od zlata (zlatnike i zlatne poluge).

Nakon toga, slijedi logično pitanje: koji se proizvodi smatraju malim, a koji velikim investicijskim proizvodima od zlata?

Odgovor na to je opet prilično jednostavan. Granica između malih proizvoda od zlata i velikih proizvoda od zlata mogla bi se staviti na razinu od jedne unce ili 31,1 gram. Ako poluga ili kovanica ima masu od jedne unce ili manje, može se reći da se radi o malom zlatnom proizvodu. A ako poluga ili kovanica ima masu veću od jedne unce, tada se radi o velikom proizvodu.

Razlog za to razgraničenje leži u činjenici da se investicijske zlatne kovanice u pravilu ne proizvode u masama većim od jedne unce. Istovremeno, raspon raspoložive gramaže kod zlatnih poluga znatno je veći.

Na tržištu se mogu kupiti velike zlatne poluge od 50 grama, 100 grama, 250 grama, 500 grama, 1 kilograma, pa čak i veće, ali i male poluge od 1 gram, 2 grama, 5 grama, 10 grama, 20 grama, 1 unce (31,1 gram).

No, kada se radi o zlatnim kovanicama, one se najčešće (uz par rijetkih, i zapravo nevažnih iznimaka) mogu kupiti samo u manjim masama od 1 unce (31,1 gram), te još od pola unce (15,55 grama), četvrtine unce (7,77 grama), desetine unce (3,11 grama), i ponekad od dvadesetine (1,55 grama) ili dvadesetpetine unce (1,24 grama).

Zbog toga, prilikom kupnje većih količina zlata, recimo, od 100 grama na više, najčešće je odmah jasno što kupiti. U tom slučaju su glavni izbor poluge, jer velike kovanice od plemenitih kovina praktički ne postoje. Osim, naravno, ako ne želite svoj zlatni portfelj oblikovati tako da sadrži mnoštvo proizvoda od jedne unce (31,1 gram) ili čak manje, i pri tome biti spremni platiti dodatnu premiju.

A da su proizvodi od unce zlata granica na kojoj se razdvajaju velike od malih investicijskih proizvoda, pokazuje još jedan podatak.

Kao što smo već spomenuli, najveće zlatne kovanice u pravilu imaju masu od jedne unce čistog zlata. Kada se njihova cijena usporedi sa zlatnim polugama teškim također jednu uncu, možemo zaključiti da su njihove cijene iznenađujuće bliske. Ponekad je za nijansu skuplji zlatnik, a ponekad poluga, a nerijetko im je cijena potpuno identična. A čak i kada se njihove cijene razlikuju, ta je razlika često smiješno mala.

Zbog toga je u konačnici kad kupujete proizvod težak jednu uncu, zapravo svejedno kupujete li polugu ili kovanicu. Osim ako svoju odluku o kupnji ne zasnivate na nekim drugim, najčešće estetskim kriterijima. Tada kovanice nedvojbeno imaju prednost. Kovanice su naprosto ljepše. 🙂

Što nas dovodi u jedno sasvim novo područje razmatranja što kupiti.

Numizmatička vrijednost danas i sutra

Investicijski proizvodi od zlata imaju jedno važno svojstvo koje kupci iznimno cijene, zbog koje se i odlučuju za njihovu kupnju. Ti proizvodi, naime, vrlo blisko prate promjene cijene čistoga zlata na svjetskom tržištu.

Pa tako, ako cijena zlata u svijetu poraste, poraste i cijena po kojoj se pojedina zlatna poluga ili zlatna kovanica može prodati.

Dakle, ako ste prije godinu dana kupili investicijski proizvod od zlata mase 1 unce (31,1 gram) i ako se tada unca zlata prodavala po, recimo, 1000 eura, a danas se unca prodaje po 50 posto višoj cijeni, i cijena proizvodu koji ste kupili također će skočiti za manje-više isti postotak, i ne više.

To je posebno točno i istinito za zlatne poluge. Teško da se može zamisliti okolnost ili situacija u kojoj bi se pojedina zlatna poluga mogla prodavati po cijeni koja je znatno viša od cijene zlata što ga ta zlatna poluga sadrži.

Međutim, kada su u pitanju zlatne kovanice, situacija može biti prilično drugačija.

Kovanice se već stoljećima izrađuju tako da na sebi imaju utisnute različite, posebne i nerijetko lijepe motive. U ranijim razdobljima to su obično bili likovi vladara, te vladarski i državnički grbovi.

U zadnjih 50 do 70 godina znatno se proširila tematika motiva na kovanicama od plemenitih kovina, pa se tako ondje mogu naći prikazi različitih sportova, uglednih znanstvenika, umjetnika i političara, pa čak i likova iz popularnih crtanih i igranih filmova. Kovanice se također izdaju u povodu posebnih obljetnica, kao svojevrsno prisjećanje na velike i značajne događaje iz povijesti.

Te se kovanice nerijetko izdaju u ograničenim nakladama, i zbog toga imaju potencijal da im vrijednost u budućnosti naraste znatno iznad cijene čistoga zlata ili srebra od kojeg su izrađene. Ta se vrijednost u stručnim krugovima još naziva i numizmatička vrijednost.

Numizmatička vrijednost pojedine kovanice može znatno odstupati od vrijednosti plemenite kovine od koje je izrađena. Primjerice, uzmimo da vrijednost čistog zlata što ga neka kovanica sadrži iznosi 1000 eura. No, ako je ta kovanica na tržištu prepoznata kao numizmatički vrijedna, tada se za nju možda može tražiti i dobiti 2000 eura, 3000 eura, pa čak i mnogo više. Postoje slučajevi da su se numizmatički vrijedne kovanice prodavale za stotine tisuća ili čak milijune eura, premda je čista vrijednost metala što su ga sadržavale bila praktički beznačajna.

Atraktivna i uzbudljiva lutrija s kovanicama

Naravno, ne može se od svake zlatne ili srebrne kovanice očekivati da će jednom u budućnosti postati numizmatički vrijedna. Velika većina svih kovanica izdanih u svijetu kroz povijest, njih 99 posto, nisu stekle a niti će ikada steći dodatnu numizmatičku reputaciju. One se prodaju po cijenama identičnim cijeni metala što ga sadrže, baš kao i poluge od istih tih metala.

No, ako posjedujete kovanicu iz te male, ali atraktivne kategorije numizmatički vrijednih primjeraka, možete se smatrati sretnim. Tada ćete za svoju kovanicu dobiti mnogo više novca nego što ste mogli sanjati.

Hoće li neka kovanica jednom u budućnosti postati numizmatički vrijedna gotovo je nemoguće pogoditi. Radi se manje-više o čistoj lutriji.

Postoje doduše neki kriteriji koji mogu doprinijeti da kovanica može steći dodatnu numizmatičku vrijednost. Jedan od tih kriterija je svakako – raspoloživost. Što je kovanica rjeđa, veći su joj izgledi da postane numizmatički vrijedna. I obrnuto, ako je kovanica raspoloživa u velikim količimama na tržištu, šanse da stekne dodatnu numizmatičku vrijednost vrlo je blizu nuli.

Ima i drugih kriterija koji daju doprinos razvoju numizmatičke vrijednosti kod neke kovanice, ali te kriterije nećemo razmatrati ovom prilikom.

I eto, to je jedan od razloga zašto se neki ulagači u zlato odlučuju za kupnju zlatnih kovanica, a ne zlatnih poluga, čak i u slučajevima kada bi ih zlatna poluga iste mase koštala manje, nekad čak mnogo manje. Takvi se ulagači žele kladiti na buduću cijenu tih zlatnika. Oni se nadaju da bi možda jednom u budućnosti njihova prodajna cijena mogla znatno nadići cijenu čistog zlata što ga te kovanice sadrže.

Kada će se to dogoditi, i hoće li se uopće dogoditi, može se znati tek dugo nakon kupnje pojedine kovanice. Za deset, dvadeset, pedeset ili čak stotinu godina.

Ipak, važno je naglasiti sljedeće. Najpopularnije kovanice od zlata, koje se najviše prodaju, gotovo je sigurno da vremenom nikada neće steći dodatnu numizmatičku vrijednost. To su tzv. investicijski zlatnici koji se proizvode svake godine u višemilijunskim nakladama i uvijek imaju identičan dizajn. Primjeri za tu vrstu kovanica su zlatnik Wiener Philharmoniker, zlatnik Krugerrandzlatnik Javorov list (Maple leaf), zlatnik Američki orao

Navedeni investicijski zlatnici upravo se proizvode s namjerom da nikada ne steknu numizmatičku vrijednost, nego da samo vjerno prate cijenu zlata.

Kamo vas srce vuče?

Kao što smo već spomenuli na početku ovog teksta, u najvećem broju slučajeva zapravo je svejedno hoćete li u svoj investicijski portfelj uvrstiti samo zlatne poluge, samo zlatne kovanice ili pak oboje. Čak i kada postoji razlika u cijeni između usporedivih proizvoda od plemenitih kovina iste mase, ta razlika nije osobito velika, a nerijetko je sasvim zanemariva.

Zbog toga će vrlo često najvažniji čimbenik u odluci da li kupiti zlatnu polugu ili zlatnu kovanicu zapravo biti – vaše srce. Ako je vaše srce “proračunato i logično”, bit će vam najjednostavnije kupiti zlatne poluge. One naprosto predstavljaju hladan i siguran komad metala za očuvanje vrijednosti vaše imovine.

No, ako je vaše srce kreativno, umjetničko i željno barem malo avanture, možda ćete dio ili čak cijeli svoj portfelj strukturirati tako da će u njemu biti zlatnih i srebrnih kovanica. Na tim kovanicama bit će utisnute harfe, flaute i violine, antilope, orlovi i krokodili, kneževi, kraljevi i carevi. Bit će to komadi metala s dušom, koji će doduše također očuvati vrijednost vaše imovine, ali uz mnogo stila i s pričom koje ćete se prisjetiti svaki put kad ih budete uzeli u ruku.

Možda će vas zanimati i ovo:

Zlatna poluga 100 grama

Zlatna poluga 100 grama, HeraeusZlatne poluge od 100 grama spadaju u kategoriju prijelaznih investicijskih proizvoda prema velikim polugama. Proizvođači investicijskoga zlata zlatne poluge od 100 grama proizvode i tehnikom kovanja, ali i tehnikom lijevanja.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 100 g
Čista masa zlata: 100 g (3.215 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  38.381,86 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  38.305,10 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  38.209,34 kn

Otkupna cijena za klijente: 37.220,57 kn
Otkupna cijena za neklijente: 37.024,38 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 11:09:47

Kovanje predstavlja tehniku formiranja poluge na način da se na već formiranoj i ohlađenoj zlatnoj polugi koja na sebi nema nikakvih natpisa utiskuje tekst, te odgovarajući sigurnosni elementi. Nasuprot tome, lijevanje je tehnika kojom se rastopljeno zlato ulijeva u kalupe koji na sebi sadrže odgovarajuće oznake i natpise. Zlato se potom hladi i vadi iz kalupa, nakon čega formirana zlatna poluga na sebi ima odgovarajuće razlikovne elemente.

Prodaja zlata u obliku investicijskih poluga i kovanica obavlja se u Zagrebu. Prodaja zlatnih poluga također se putem interneta vrši i u drugim dijelovima Hrvatske i regije. Robna marka Plemenit jamči vam pouzdanost, kvalitetu, siguran i diskretan poslovni odnos, te iznimno konkurentnu cijenu.

Više >>

Zlatna poluga 250 grama

Zlatna poluga 250 grama, HeraeusPremda su dio skupine poluga koje iz perspektive velikog broja kupaca možemo uvrstiti u kategoriju većih investicijskih proizvoda od zlata, zlatne poluge od 250 grama i dalje su izgledom i mjerama prilično kompaktne i praktične.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 250 g
Čista masa zlata: 250 g (8,037 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Redovna cijena FIZIKA:  95.072,33 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  94.882,19 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  94.644,98 kn

Otkupna cijena za klijente: 92.491,15 kn
Otkupna cijena za neklijente: 92.148,28 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 11:09:47

Upravo se u primjeru zlatnih poluga od 250 grama može jasno uočiti izvrsno svojstvo žute plemenite kovine da na malome prostoru može pohraniti zamjetna količina kristalizirane imovine. A što je osobito važno, imovina pohranjena u zlato iznimno je likvidna i dostupna: u slučaju prijeke potrebe moguće ju je lagano prenositi s kraja na kraj svijeta.

Ako kupujete zlatne poluge od 250 grama, ali i investicijske plemenite kovine drugih veličina, Plemenit je pravo mjesto za kupnju. Prodaja zlata i investicijskih zlatnih poluga pod robnom markom Plemenit obavlja se u središnjem uredu u Zagrebu. Zatražite ponudu klikom na link i doznajte više o uvjetima prodaje zlata i srebra, o načinima plaćanja, te o mogućnostima isporuke u Hrvatskoj i druge krajeve regije.

Više >>

Zlatna poluga 500 grama

Zlatna poluga 500 grama, HeraeusZlatne poluge mase 500 grama spadaju u red najvećih komercijalnih investicijskih proizvoda od zlata. Zahvaljujući izvrsnom odnosu mase i cijene čistog zlata što ga sadrže, zlatne poluge od 500 grama imaju kompetitivna tržišna svojstva, i to osobito za srednje i velike ulagače.

Finoća zlata: 99,99 % (24 karata)
Ukupna masa: 500 g
Čista masa zlata: 500 g (16,075 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  188.843,46 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  188.465,77 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  187.994,60 kn

Otkupna cijena za klijente: 184.421,22 kn
Otkupna cijena za neklijente: 183.925,13 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 11:09:47

Prodaja zlata u zlatnim polugama ulagačima nudi mogućnost stvaranja kvalitetne imovinske osnove. Temelj investicijskog portfelja od nekoliko desetaka ili nekoliko stotina tisuća eura obično su upravo zlatne poluge od pola kilograma i kilogram.

Među velike zlatne poluge uvrštavamo još i poluge od 250 grama i 1000 grama, te polugu granične veličine od 100 grama.

Plemenit u svojoj ponudi ima investicijske zlatne poluge koje možete pogledati, naručiti i kupiti u našem središnjem uredu u Zagrebu. Prodaja zlata robne marke Plemenit obavlja se transparentno, sigurno i pouzdano. Diskrecija za sve naše klijente je na europskoj razini, što osigurava zaštitu privatnosti i visoku kakvoću usluge.

Više >>

Zlatna poluga 1000 grama

Zlatna poluga 1000 grama, HeraeusProdaja zlata najveće mase na regionalnom se tržištu obavlja u formi zlatnih poluga od jednog kilograma. Kilogramske zlatne poluge predstavljaju najraskošniju kupnju za srednje i velike investitore. Izvrstan odnos mase i vrijednosti čini ovu polugu atraktivnim investicijskim proizvodom.

Finoća zlata: 99,99 %
Ukupna masa: 1000 g
Čista masa zlata: 1000 g (32,15 oz)

Proizvođač: Heraeus, Argor Heraeus, Münze Osterreich

Prodajna cijena FIZIKA:  376.760,16 kn
Prodajna cijena GEOGRAFIJA:  376.006,64 kn
Prodajna cijena MATEMATIKA:  375.066,62 kn

Otkupna cijena za klijente: 368.831,61 kn
Otkupna cijena za neklijente: 367.852,13 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 11:09:47

Zlatne poluge od 1000 grama u rukama kupca bude osjećaj moći, sigurnosti i povjerenja. Ne postoji kovina čija je specifična masa veća, a ljepota sjaja izazovnija.

Investicijske zlatne i srebrne poluge različitih veličina možete naručiti i preuzeti u središnjem uredu Plemenit u Zagrebu. Prodaja zlata obavlja se transparentno, sigurno i pouzdano. Privatnost i diskrecija dio su naše višegodišnje tradicije.

Više >>