Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Investicijsko zlato i srebro ne prodaje se za kartice. Ovo su razlozi.

Kupnja zlata i srebra za kreditne kartice i debitne kartice

“Zašto investicijsko zlato (zlatne poluge i zlatnike) nije moguće kupiti kreditnom ili debitnom karticom?”, pitanje je koje nerijetko postavljaju kupci investicijskih plemenitih kovina dok se odlučuju na kupnju.

Kreditne i debitne kartice vrlo su zgodno i atraktivno sredstvo plaćanja, jer omogućuje brzu i glatku transakciju, ali i elegantnu kupnju putem interneta. Stoga je mnogim kupcima neobično što se kartice ne mogu koristiti za kupnju zlata i srebra.

Budući da tvrtka Tetragram Plemenit nastoji razviti odnos maksimalne uslužnosti prema svakom klijentu, i mi smo također razmišljali, ali i poduzimali aktivnosti kako bismo kupcima ponudili mogućnost kupnje zlata za “plastični novac”.

To se, međutim, ispostavilo nemogućom misijom. Na tržištu plaćanja kreditnim i debitnim karticama trenutno se ne nudi ni jedan proizvod za trgovce i brokere investicijskim zlatom i srebrom koji ima poslovni smisao.

Naime, banke i kartičarske kuće u Hrvatskoj i regiji naplaćuju trošak kupnje karticama koji je višestruko veći od razlike između prodajne i nabavne cijene zlatnih poluga i zlatnika. Slično je i s drugim investicijskim plemenitim kovinama.

Plaćanje karticama i dvije cijene

Postotak provizije, naime, može iznositi i do 8 posto, što možda može biti prikladno za trgovine koje nude proizvode i usluge s velikom maržom. No, marže koje su uobičajene prilikom trgovanja investicijskim zlatom i srebrom izrazito su male i ukupno gledajući ne dostižu ni mali dio naknade koje kartičarske kuće naplaćuju za svaku transakciju kreditnom ili debitnom karticom.

Stoga, ukoliko bi broker investicijskim zlatom i srebrom omogućio kupnju zlatnih poluga i zlatnika uz plaćanje karticama, svaka takva transakcija prouzročila bi višestruki poslovni gubitak.

Plemenit.hr mogao bi riješiti taj problem na isti način kako to rade neke druge tvrtke koje na tržištu nude proizvode i usluge s malom maržom. Naime, takvi proizvodi i usluge u pravilu imaju dvojne cijene: “normalnu” cijenu koja se obračunava kod kupnje kreditnim ili debitnim karticama, te “cijenu uz popust” koja se obračunava prilikom kupnje za gotovinu ili izravnim prijenosom na bankovni račun. Takav način prikazivanja cijena je u skladu sa zakonom i s pravilima kartičarskih kuća.

Međutim, procjenom stanja na tržištu investicijskog zlata i srebra, tvrtka Tetragram Plemenit zaključila je da bi takav način iskazivanja cijena unio konfuziju u poslovni odnos između klijenta i kompanije.

U svijetu zna biti drugačije

Tetragram Plemenit već sada ima razrađenu strategiju različitih cijena ovisno o načinu kupnje i pohrane investicijskih plemenitih kovina (Fizika, Geografija, Matematika za prodajne cijene, te Klijent i Neklijent za otkupne cijene).

Uvođenje još jedne cijene za kupnju uz korištenje kreditne kartice učinio bi tu strategiju složenijom i nerazumljivijom. A budući da bi cijena zlata i srebra uz kupnju karticama po tom modelu nužno morala biti i do 8 posto viša od uobičajene, očekivanje je čelništva tvrtke Tetragram Plemenit da plaćanje karticama više ne bi bilo atraktivno za klijente. Stoga bi i očekivani volumen prodaje bio vrlo malen, ili čak nepostojeći.

Sve su to razlozi zbog kojih je tvrtka Tetragram Plemenit donijela stratešku poslovnu odluku da svoje proizvode i usluge ne nudi za kreditne ili debitne kartice.

Na kraju, valja još napomenuti da su neke kartičarske kuće u svijetu, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, prepoznale taj problem, te su prilagodile svoje poslovanje potrebama tržišta investicijskog zlata i srebra. Stoga na nekim razvijenim tržištima postoje posebni proizvodi za brokere investicijskim plemenitim kovinama, kod kojih su naknade za kupnju proizvoda i usluga kreditnom ili debitnom karticom izrazito niske. Na žalost, takvi proizvodi trenutno nisu dostupni tvrtkama koje svoje sjedište imaju i koje posluju u Hrvatskoj i u državama regije.

To napominjemo zato jer bi klijenti koji pozornije prate stanje na svjetskom tržištu mogli primijetiti kako neke inozemne kompanije nude investicijske proizvode od zlata i srebra (poluge i kovanice) uz mogućnost kupnje kreditnim ili debitnim karticama.

Jednom kada kartice s ultraniskom provizijom budu dostupne i u Hrvatskoj, Plemenit.hr svakako će razmotriti uvođenje kartičnog načina plaćanja i u svoje poslovanje.

A do tada, naši će klijenti moći zlato i srebro kupiti izravnim bankovnim transferom ili za gotovinu.

Javite nam što mislite o ovoj temi. Ako imate različito mišljenje, pošaljite nam ga putem formulara na našim internetskim stranicama. Hvala!

Odaberite
Right Menu IconNazovite