Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Valcambi Green Gold: zeleno zlato u vašem investicijskom portfelju

Valcambi Green Gold Zlatne poluge

Odmah na početku treba razjasniti: “zeleno” zlato iz naše priče uobičajena je žuta plemenita kovina, element atomskog broja 79, standardne čistoće za investicijske zlatne poluge 99,99 posto.

Naziv “zeleno zlato” (Green Gold) nije dobilo po boji, nego po proizvodnom postupku što ga koristi švicarska kovnica Valcambi za proizvodnju svojih zlatnih poluga. Postupak proizvodnje, naime, obavlja se u skladu s najvišim etičkim standardima čuvanja prirodnog okoliša i odnosa prema zaposlenicima tijekom cijelog lanca proizvodnje, od zlatnoga rudnika do gotovog proizvoda.

Zlato je poznato po tome da se prilikom njegove proizvodnje moraju koristiti različite opasne tvari, uključujući i visokotoksičan otrov arsen. Bez takvog složenog i prilično opasnog procesa, zlatne poluge najviše čistoće kakve danas poznajemo uopće ne bi mogle postojati na tržištu.

Strogo kontrolirano podrijetlo zlata

Kako bi se očuvao prirodni okoliš, te osiguralo zdravlje radnika, rudnici i rafinerije zlata trebaju uložiti mnogo truda i kapitala u “čistu”, odnosno, “zelenu” proizvodnju. Praktički svi vodeći rudnici zlata diljem svijeta u današnje vrijeme svoj su proizvodni proces prilagodili visokim etičkim i ekološkim standardima proizvodnje. No, u teško prohodnim, skrivenim džunglama Afrike postoje divlji rudnici zlata koji se tih standarda ni na koji način ne drže. Ugledne kovnice poput švicarskog Valcambija nastoje izbjeći pribavljanje sirovine za proizvodnju svojih zlatnih poluga iz takvih izvora.

I upravo zbog toga je Valcambi, kao vodeći svjetski proizvođač investicijskih proizvoda od zlata, tržištu ponudio inovativnu liniju zlatnih poluga robne marke “Green Gold” (“Zeleno zlato”). Radi se o proizvodima koji su izrađeni od zlata sa strogo kontroliranim podrijetlom. Neovisni auditori proizvodnog procesa prate iskopavanje, rafiniranje i transport zlatne sirovine, i skrbe da je taj proces obavljen u skladu s traženim standardima.

U tom smislu, kovnica zlata Valcambi izdvojila je dio svojih proizvodnih kapaciteta na način da se u njima za proizvodnju zlatnih poluga koristi isključivo zlato proizvedeno na etički i ekološki način. Zlato iz izvora koji nisu certificirani uopće nema pristup u te proizvodne pogone, niti se u njima obrađuje.

Zlato – najrecikliraniji element u ljudskoj povijesti

Treba naglasiti da to ne znači kako je zlatna sirovina od koje se proizvode zlatne poluge drugih Valcambijevih linija proizvoda (primjerice, upečatljive “narančaste” zlatne poluge) dolazi iz izvora koji nisu etički ili ekološki. Riječ je o samo o tome da su uobičajene zlatne poluge, koje nisu izrađene od “zelenog zlata”, proizvedene u pravilu od zlata prikupljenog kroz povijest, kada etički i ekološki standardi proizvodnje još nisu bili uspostavljeni.

Zlato je naime, specifičan proizvod, mogli bismo čak reći jedinstven među svim drugim proizvodima po tome da se on u pravilu ne troši nakon što se plasira na tržište.

Velike količine drugih kovina – poput željeza, bakra, cinka, nikla, pa čak i plemenitih kovina poput srebra, platine i paladija – nakon što se od njih proizvedu automobili, računala, različiti alati i sve ostalo što nam je potrebno, na kraju završe uskladišteni na deponijima i otpadima. Unatoč velikim nastojanjima zapadnih zemalja za reciklažom, samo manji dio tih kovina se reciklira i vrati u proizvodne procese.

To sa zlatom nije slučaj. Više od 90 posto ukupne količine zlata koje je kroz povijest izvađeno iz rudnika, rafinirano i pretvoreno u različite proizvode poput nakita, poluga i kovanica, još je uvijek s nama. Ljudi su kroz povijest jako pazili da se zlato očuva, da se ne baca i da ne završi na deponijama. Može se reći da je zlato najrecikliraniji element u ljudskoj povijesti. Tek 1 do 3 posto ukupne raspoložive količine zlata godišnje se nadoda iz suvremenih zlatnih rudnika koji su još uvijek u funkciji diljem svijeta. Sva ostala količina zlata koju posjedujemo i koristimo u proizvodnji dolazi iz prošlosti putem procesa reciklaže, iz rudnika od prije 50, 100 i više godina, koji su danas već možda zatvoreni.

Povijest zlata ne može se promijeniti. Ona je takva kakva jeste, ponekad slavna, ponekad tmurna. No, Valcambi kao vodeća svjetska kovnica investicijskih zlatnih poluga nastoji putem svojeg brenda “Green Gold” osigurati da budućnost proizvodnje zlata bude drugačija, nedvojbeno ljepša, etička i ekološka.

Zatražite Valcambijevo “zeleno zlato”

Zlatna poluga 10 grama ValcambiNaša je tvrtka, u suradnji s Valcambijem, na lokalnom tržištu osigurala određenu količinu zlatnih poluga iz linije “zelenog zlata” mase 10 grama. U skladu sa zahtjevima i potrebama tržišta, dio svojeg asortimana nastavit ćemo obogaćivati Valcambijevim “zelenim” polugama i drugih masa kao što su poluge od 1 gram, 2 i pol grama, 5 grama, 20 grama, 1 unce, 50 grama, 100 grama i 1 kilogram.

Ako želite doprinijeti razvoju tržišta etičkog i ekološkog zlata, javite nam se i zatražite isporuku Valcambi zlatnih poluga iz linije “Green Gold”.

Odaberite
Right Menu IconNazovite