Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Rat, kamatne stope, neizvjesnost: Što nas čeka na tržištu investicijskog zlata u 2023. godini?

Što nas čeka na tržištu investicijskog zlata u 2023.

Tržište investicijskog zlata tijekom 2022. godine bilo je iznenađujuće dinamično, baš kao što su iznenađujuća i neočekivana bila globalna zbivanja. Tek što se situacija na burzama plemenitih kovina ponešto smirila zbog ublažavanja globalne krize prouzročene epidemijom korona virusa, Rusija nas je u veljači iznenadila vojnom agresijom na Ukrajinu, što je dovelo do gotovo nikad viđene potražnje za zlatom i odgovarajućeg naglog rasta cijene.

Kraj veljače i početak ožujka prošle godine pamtit ćemo po pomami za zlatom koju ne pamte čak ni najstariji sudionici na tržištu plemenitih kovina. Investicijsko zlato u prvim je tjednima rata dostizalo cjenovne razine od gotovo dvije tisuće američkih dolara za uncu, što se u povijesti još nikada nije dogodilo. Zlato je tih dana bila vruća burzovna roba, budući da je neočekivani agresivni vojni napad Rusije na susjednu zemlju brojna tržišta dočekao nespremnima, pa su svi tražili sigurno utočište za svoj novac. A zlato to svakako jeste.

Međutim, već do svibnja, stanje na tržištu plemenitih kovina se stabiliziralo, cijene su se vratile na razine koje smo viđali tijekom pandemijske 2021. godine, što su razine prilično iznad petogodišnjeg prosjeka, ali ipak niže nego što bi ih prosječni ulagač mogao očekivati u trenucima goleme globalne neizvjesnosti prouzročene iznenadnim ratom i još dokraja neprevladanom virusnom epidemijom.

Potencijal novog cjenovnog rasta

A da zlato ima potencijal za propinjanje u nove visine pokazuje zadnje tromjesečje 2022. godine, od listopada do prosinca. U tom je razdoblju cijena investicijskog zlata skočila za više od 15 posto, približivši se razinama prema kojima je stremila tijekom prvih, najžešćih okršaja Rusa i Ukrajinaca oko glavnog ukrajinskog grada Kijeva početkom godine.

Nakon što detaljno analiziramo prošlu, burnu i zanimljivu 2022. godine, postavlja se logično pitanje: što nas čeka u novoj, 2023, kada je u pitanju investicijsko zlato?

Nitko od nas, naravno, nema kristalnu kuglu pa da točno znamo budućnost, no trendovi na tržištu zlata ipak nam ponešto mogu reći o mogućim ishodima.

Nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine, svijet je postao znatno nesigurnije mjesto za život. Značajni inflatorni pritisci na cijene osnovnih životnih potrepština koji su nas mučili u godini oporavka od covida nakon ruske agresije dodatno su ojačali. Zveckanje oružjem diljem svijeta postala je nova normalnost.

Plamen koji potpaljuje skok cijene zlata

Zbog toga nas neki novi rat u 2023. godini ne bi trebao čuditi. A potencijalnih zapaljivih mjesta diljem planete ima napretek, počevši od nama najbližeg susjedstva pa do iznimno opasnih ratnih igara na dalekom istoku. Ako makar jedna od mnogih ratnih iskara koje frcaju na sve strane upali plamen krvoprolića, zacijelo možemo očekivati da će cijena investicijskog zlata ponovno skočiti na rekordne razine.

S druge strane, odlučnost Jeromea H. Powella, guvernera američke središnje banke (Federal Reserve, FED) da slomi kičmu američkoj inflaciji, ide usuprot očekivanjima o rastu cijene zlata. Tijekom 2022. godine, naime, američke su monetarne vlasti podignule kamatnu stopu na američku valutu čak sedam puta, što je povijesni rekord. Trenutna se kamatna stopa kreće na razinama iznad 4 posto, a najave i očekivanja su da će kamatna stopa nastaviti rasti i u ovoj godini, doduše sa smanjenim intenzitetom.

Mnogi analitičari smatraju kako je upravo agresivno podizanje američkih kamatnih stopa doprinijelo stagnaciji rasta cijene zlata u drugoj polovici prošle godine. A budući da većina prognoza govori u prilog tezi da će se rast kamatnih stopa nastaviti i u prvoj polovici ove godine, mnogi očekuju kako će i cijena zlata stagnirati.

Iznenadan kolaps i novi šokovi

Ipak, takve kalkulacije ne uzimaju u obzir nekoliko važnih činjenica. Prije svega, razvidno je kako je odluka guvernera Powella iz prosinca prošle godine pokazala kako se rast kamatnih stopa počinje usporavati. Nakon što su kroz nekoliko odluka tijekom godine kamatne stope na pričuve u američkim dolarima uzastopno povišene 75 postotnih poena (0,75 posto), one su u zadnjem mjesecu povišene za samo 50 postotnih poena (0,50 posto) dosegnuvši trenutnu razinu od 4,25-4,50 posto.

Premda se očekuje da će američka središnja banka i prvom idućom prilikom koja nam dolazi početkom veljače nastaviti podizati kamatnu stopu, malo tko smatra da će ona rasti više od 50 postotnih poena, a možda će rasti i manje. To znači da se rast kamatnih stopa usporava, unatoč tome što je inflacija i dalje prilično visoka, a to će zacijelo izvršiti cjenovni pritisak na investicijsko zlato prema gore.

Nadalje, mnogi analitičari smatraju kako američko, ali i svjetsko gospodarstvo nije sposobno izdržati još mnogo pomaka američkih kamatnih stopa na razine koje su više od postojećih. Nije nemoguće zamisliti da već i samo minimalna promjena naviše prouzroči iznenadan kolaps ekonomije. A u tom slučaju, ponovno bi se mogla dogoditi panična kupovina zlata kao investicijske klase neovisne o odlukama monetarnih vlasti.

Baš kao što bi se nagli interes za zlato mogao dogoditi ako se ostvari bilo kakav neočekivan geopolitički šok poput agresivnog napada Rusije na Ukrajinu.

U svakom slučaju, ako već duže vrijeme razmišljate o kupnji investicijskog zlata, možda je upravo sada pravo vrijeme da te svoje namjere i ostvarite.

Odaberite
Right Menu IconNazovite