Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

POKUŠAJ OBMANE: Obične kovanice od 1 eura i 2 eura nude se za nestvarno visoke iznose!

Euro kovanice prijevara

Tetragram Plemenit vodeća je tvrtka u regiji za procjenu numizmatički vrijednih primjeraka zlatnika i srebrnjaka. Stoga nije neobično da često dobivamo upite posjetitelja naših web stranica za procjenom vrijednosti pojedinih kovanica, i to ne samo od plemenitih kovina, nego i od neplemenitih.

Otkako je početkom godine Hrvatska uvela euro kao službenu nacionalnu valutu, naša je tvrtka primila značajan broj zahtjeva za procjenom vrijednosti kovanica od 1 eura i 2 eura. U pravilu je riječ o kovanicama koje se uobičajeno koriste za svakodnevna manja plaćanja. Ni jedna od tih kovanica nema dodatnu numizmatičku vrijednost, odnosno, njihova vrijednost je jednaka nominalnoj (1 euro, odnosno, 2 eura).

Mnoštvo različitih motiva na kovanicama eura

Stražnja strana kovanice eura ima različit dizajn, ovisno o zemlji koja je kovanicu službeno izdala. Primjerice, na stražnoj strani hrvatskih kovanica eura možemo naći prikaz geografske mape Republike Hrvatske (2 eura), prikaz životinje kune (1 euro), lik Nikole Tesle (50 centi, 20 centi i 10 centi), te glagoljsko slovo (5 centi, 2 centa i 1 cent). Druge zemlje koje također koriste euro kao nacionalnu valutu imaju na stražnoj strani vlastite nacionalne motive.

Sve te kovanice, bez obzira na zemlju izdanja, cirkuliraju diljem Europske unije i službeno su sredstvo plaćanja u svim zemljama koje euro prihvaćaju kao svoju valutu. Zbog obilja motiva koji se mogu naći na tim kovanicama, čini se da su mnogi građani pomislili kako pojedini motivi redovnih eurskih kovanica imaju veću vrijednost, što nije istina.

Zavaravajuće ponude u oglasnicima

Čini se da je nada za brzim dobitkom prouzročena oglasima koji se nerijetko pojavljuju na vodećim oglasnim internetskim portalima poput E-baya, pa čak i na stranicama našeg lokalnog oglasnika Njuškalo.

Na tim se portalima, naime, ponekad mogu naći oglasi za prodaju običnih kovanica eura po nestvarno visokim cijenama.

Primjerice, na stranicama oglasnika “Njuškalo” nedavno se pojavio oglas u kojem ponuđač nudi običnu kovanicu od 1 euro koju je izdala Republika Francuska po cijeni od nevjerojatnih 1.500 eura za primjerak! Riječ je dakako o pokušaju da se lakovjernim kupcima proda obična eurska kovanica bez dodatne numizmatičke vrijednosti po nerealno visokoj cijeni.

Pokušaj prijevare s kovanicom 1 euro u Njuškalu

Ne znamo je li neki lakovjerni kupac nasjeo na ovu prijevaru objavljenu u web oglasniku Njuškalo, no na sreću, oglas je trenutno neaktivan i putem njega nije moguće obaviti kupnju. Ipak, do ovog oglasa je i dalje moguće doći pretraživanjem putem tražilice Google.

Mnogi građani koji posjeduju eursku kovanicu čija je cijena navodno 1.500 eura, kada vide oglas na internetu (čak i kada je taj oglas neaktivan), lakovjerno pomisle kako je riječ o skupocjenoj kovanici koju bi također mogli prodati po visokoj cijeni.

Sličan primjer našli smo i na globalnom oglasniku Ebay, gdje nepoznati pojedinci nude običnu kovanicu od 1 euro po cijenama u rasponu između 500 i 950 američkih dolara. I tu se također radi o pokušaju zavaravanja, budući da ponuđena kovanica nema nikakvu dodatnu numizmatičku vrijednost, jer je iskovana u stotinama tisuća primjeraka i široko je rasprostranjena kao sredstvo plaćanja.

Euro kovanica prijevara Ebay

Na oglasnim portalima u Hrvatskoj i diljem Europe ne nude se samo eurske kovanice Republike Francuske po nerealnim cijenama, nego i eurske kovanice drugih zemalja koje koriste euro kao službenu nacionalnu valutu.

Ova vrsta pokušaja obmane u oglasnicima vjerojatno je povezana s činjenicom da Hrvatska tek nedavno uvela euro kao službenu valutu, pa naši građani nisu još u potpunosti upoznati sa svim motivima koji su prikazani na naličju svih eurskih kovanica iz optjecaja.

Upoznajte se s kovanicama koje svakodnevno koristite

Možda su neki naši građani pomislili kako će najveći broj kovanica s kojima ćemo se susretati u svakodnevnim plaćanjima imati hrvatske motive: zemljopisnu kartu Republike Hrvatske, kunu, Nikolu Teslu, glagoljsko slovo. Međutim, to nije slučaj.

Pogotovo zato jer je Hrvatska poznata kao turistička zemlja, u koju iz svih krajeva Europe dolaze brojni europski posjetitelji, možemo očekivati da će se u optjecaju u Hrvatskoj pojaviti cijeli niz različitih eurskih kovanica iz različitih zemalja.

Zbog toga je dobro da se naši građani dobro upoznaju s motivima koji se mogu naći na tim kovanicama, a nisu hrvatski, nego njemački, austrijski, slovenski, talijanski, francuski, španjolski, portugalski, finski, estonski, nizozemski, belgijski, luksemburški…

Na stranicama Europske središnje banke moguće je pronaći fotografije naličja svih optjecajnih kovanica svake zemlje u Europskoj uniji koja koristi euro kao nacionalnu valutu. Kliknite link i upoznajte se s kovanicama različitih država kojima ćete sigurno susretati: 1 cent, 2 centa, 5 centi, 10 centi, 20 centi, 50 centi, 1 euro i 2 eura.

Ne nasjedajte na visoke cijene običnih kovanica eura!

Kada netko u oglasima ponudi neku od tih kovanica za basnoslovne svote, možete biti sigurni da se radi o pokušaju obmane i prijevare. Stoga, ne nasjedajte visokim cijenama navedenim u oglasnicima!

Države članice europodručja, osim redovitih optjecajnih izdanja, mogu odabrati iskovati i pustiti u optjecaj posebne, komemorativne kovanice s nominalom od 2 eura. Te kovanice mogu se razlikovati u dizajnu u odnosu na redovna izdanja, te mogu imati nešto višu cijenu zbog ponešto ograničene naklade. Ipak, ta cijena nikada nije znatno viša od nominalne. Takva kovanica od 2 eura, uz dosta truda, možda može dosegnuti cijenu između 3 i 10 eura. No nuđenje tih kovanica više od tog iznosa, pa čak i za nekoliko stotina ili tisuću eura sasvim su nerealni, te se mogu smatrati obmanjujućima.

Prikaz komemorativnih kovanica nominale 2 eura na stranicama Europske središnje banke možete pronaći klikom na link.

Ako posjedujete neku kovanicu od zlata i srebra za koju želite provjeriti vrijednost, možete nas kontaktirati putem kontakt formulara na našim web stranicama.

Odaberite
Right Menu IconNazovite