Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

100 godina od rođenja dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske

100 godišnjica rođenja Franje Tuđmana, prvi hrvatski predsjednik

Web shopOve godine navršava se 100 godina od rođenja dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske. Tim smo povodom u našu ponudu uvrstili atraktivni srebrnjak mase 24 grama i nominalne vrijednosto 150 kuna s likom predsjednika Tuđmana koji je Hrvatska narodna banka pustila u optjecaj prije točno 25 godina. Srebrnjak je proizveden u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom.

Dr. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Bio je biran za predsjednika Hrvatske u nekoliko navrata. Nakon pobjede na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, bio izabran kao predsjednik predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon toga, 1992. godine, na izravnim predsjedničkim izborima dobiva najviše glasova, te je u kolovozu iste godine preuzeo dužnost. Uspjeh je ponovio na izborima 1997. godine kada je ponovno izabran za predsjednika Republike Hrvatske u neposrednom izboru, a dužnost predsjednika obnašao je sve do smrti, 10. prosinca 1999. godine.

Rasprodani kompleti

Hrvatska narodna banka pustila je u optjecaj 1997. godine seriju od jednog zlatnika i dva srebrnjaka u povodu 75. rođendana predsjednika Tuđmana. Te su kovanice bile raspoložive za kupnju u kompletu, ali i svaka kovanica odvojeno. Kompleti kovanica vrlo su brzo rasprodani, baš kao i zlatnici. Ti se proizvodi više ne mogu kupiti na primarnom tržištu, nego su dostupni isključivo iz privatnih kolekcija građana. Isto vrijedi i za veći srebrnjak, mase 1 unce čistog srebra i nominale 200 kuna koji je također odnedavno rasprodan.

Srebrnjak nominalne vrijednosti 150 kuna dobavljiv je na primarnom tržištu u ograničenoj količini, stoga požurite s kupnjom.

Raspoloživo: Srebrnjak 150 kuna dr. Franjo Tuđman

Web shopSrebrnjak nominalne vrijednosti 150 kuna dolazi upakiran u lijepo oblikovanu brošuru s osnovnim informacijama. Na naslovnici brošure otisnuta je fotografija predsjednika Tuđmana u boji, a kovanica je umetnuta kao sastavni dio izdanja u okrugli prorez.

Proizvod: Srebrnjak 150 kuna dr. Franjo Tuđman
Ukupna masa: 24 grama
Finoća srebra: 92.5 posto
Masa čistog srebra: 22.2 grama
Promjer: 37 milimetara
Cijena: 72,08 €

Srebrnjak je oblikovao hrvatski akademski kipar Kažimir Hraste. Prednja strana kovanice prikazuje lik predsjednika Tuđmana u poluprofilu. Polukružno oko glave ispisan je tekst: “Prvi predsjednik Republike Hrvatske” i “Dr. Franjo Tuđman”, te nadnevak njegova rođenja: “14. svibnja 1922.”

Stražnja strana kovanice u središtu sadrži službeni grb predsjednika Republike Hrvatske, iznad kojega je navedena nominala kovanice (150 kuna). Lijevo i desno od grba polukružno je ispisan naziv zemlje izdavateljice (Republika Hrvatska). Ispod grba navedena je godina 1997. kao godina izdanja, a pri dnu je prikazan vijenac izrađen od hrastove i maslinove grane.

Ponuđene srebrnjake možete naručiti u radno vrijeme naše tvrtke telefonski na broj 01/236-5857 ili putem kontakt formulara na našim web stranicama. Zlatnici su dostupni za kupnju i putem našeg web shopa Butik Plemenit od 0 do 24 sata, 7 dana u tjednu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite