Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Kretanje cijene zlata drugi dan nakon početka rata u istočnoj Europi i prognoza za budućnost

Cijene

Nakon što je cijena zlata na svjetskim burzama u prvih 24 sata od početka ratnih djelovanja na području Ukrajine u jednom trenutku dotaknula razinu od 1767 eura za uncu (31.103 grama), mnogi ulagači pomislili su kako će žuta plemenita kovina  nastaviti bit jedna od najtraženijih ulagačkih klasa. No, kao što smo uspješno prognozirali, ubrzo nakon cjenovnog vrhunca cijena zlata spustila se čak i ispod 1700 eura, da bi potom svoj kratkotrajni ekvilibrij našla malo iznad te brojke.

Današnji dan trgovanja zlatom počeo je s cijenom zlata u rasponu između 1700 i 1715 eura za uncu. Cjenovni pritisak na niže započeo je u petak, 25. veljače otprilike usred dana po europskom vremenu. Cijena se zbog toga opet spustila ispod psihološke granice od 1700 eura. Efektivno, cijene su se nakon toga stabilizirale na razinama koje je zlato dosegnulo neposredno prije početka borbenih djelovanja ruske vojske na ukrajinskom teritoriju, odnosno, u području između 1670 i 1690 eura za uncu.

Ipak, valja napomenuti kako je nagli skok cijene unutar prvog trgovinskog dana nakon početka ratnih operacija pokazao značajan apetit ulagača da svoju imovinu parkiraju u sigurnu luku plemenitih kovina. Zbog toga očekujemo da će cijena zlata, nakon što testira rekordnu cijenu iz srpnja 2020. godine, u jednom trenutku zacijelo probiti tu cjenovnu barijeru. Inflatorni pritisci na vodeće svjetske valute i dalje su prilično snažni, tako da daljnji rast vrijednosti žute plemenite kovine predstavlja realan scenarij. Očekujemo da će se proboj iznad postojećih cjenovnih razina dogoditi u idućih tri do šest mjeseci.

Odaberite
Right Menu IconNazovite