Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Vienna Gold Summit 2022: Budućnost i perspektive tržišta investicijskog zlata

Sudjelovali smo na Vienna Gold Summit 2022

U glavnome gradu Austrije održan je ovih dana Vienna Gold Summit 2022, okupljanje vodećih ljudi europske industrije investicijskog zlata. Skup su zajednički organizirali austrijska kovnica Münze Österreich i ugledni bečki dnevni list “Die Presse”, a održan je u velikoj dvorani salona Hübner u središtu Beča.

Jedini iz Hrvatske

Na susretu su se okupili predstavnici kompanija za proizvodnju i trgovanje investicijskim plemenitim kovinama iz desetak zemalja. Jedini predstavnici Hrvatske bili su čelnici naše tvrtke: Krunoslav Marčinko, generalni direktor kompanije Tetragram Plemenit, te Gregor Razboršek, izvršni direktor za tržište Slovenije.

Stanje na globalnom i europskom tržištu investicijskog zlata, te perspektive rasta potražnje bile su središnje teme govora i razgovora na Vienna Gold Summitu. Prisutnima su se obratili Ruth Crowell, izvršna direktorica London Bullion Market Association (LBMA),  Thomas Steiner, direktor u Središnjoj banci Austrije, Monika Rosen, bivša glavna analitičarka UniCredit Banke Austria i dopredsjednica Austrijsko-američkog društva, i drugi.

Devalvacija masovno napreduje

Monika Rosen u svojem je izlaganju istaknula kako se tržišta vrijednosnica nisu osobito dobro razvijala s obzirom na ulagačka očekivanja. Globalna energetska i politička kriza jasno se pokazuju kao glavni pokretači inflacije. Građani u zapadnim, industrijaliziranim zemljama bili su naviknuti na stabilnost u zadnjih nekoliko desetljeća, no devalvacija vodećih valuta sada masovno napreduje.

“Središnje banke više ne žele i ne mogu mirno promatrati ovakav razvoj događaja. Njihov primarni cilj trenutačno je borba protiv inflacije”, istaknula je Rosen.

Izvornost i kakvoća investicijskog zlata

Ruth Crowell prisutnima je predstavila rad i aktivnosti London Bulion Market Association (LBMA), svjetske udruge više od 145 kompanija koje se bave trgovanjem zlatom, koja svakodnevno od 1919. godine definira cijenu zlata za svjetsko tržište, ovisno o ponudi i potražnji. LBMA neovisno je tijelo čiji je zadatak postavljanje standarda za opće dobro i napredak globalne industrije investicijskog zlata. Ako želite jamstvo da kada kupujete zlato dobivate robu renomiranog proizvođača koja zadovoljava visoke standarde sigurnosti i održivosti, trebali biste potražiti certifikat globalno priznate LBMA.

Naša tvrtka u svojoj ponudi ima isključivo proizvode čiju izvornost i kakvoću jamči upravo London Bullion Market Association.

Zlato – temelj sigurnosti europske valute

Nakon pojedinačnih izlaganja, sudionicima Vienna Gold Summita obratio se panel stručnjaka, koji su govorili o stanju na tržištu investicijskog zlata. Thomas Steiner iz Austrijske narodne banke naglasio je kako je zlato tradicionalno i trenutno važna imovina za središnje banke kao dio njihove raznolike valute rezerve i stoga je važna imovina za Austrijsku središnju banku. Zlatne rezerve svih središnjih banaka zemalja koje sudjeluju u euru čine dio deviznih rezervi Eurosustava i na taj način služe stabilizaciji eura, te osiguravaju njegovu sigurnost.

Rekordna prodaja tijekom pandemije

Nikolaus Jilch, austrijski stručnjak za zlato koji niz godina prati stanje na tržištu investicijskih plemenitih kovina, govorio je o perspektivi privatnih investitora u kriznim vremenima. Istaknuo je kako na zlato ne treba gledati samo iz pozicije investiranja. “Zlato je također nešto emotivno za ljude i to u vrlo izraženom obliku. Zlato je neuništivo, postoji oduvijek, a ideja da ga prenesemo budućim generacijama je instinkt koji njeguju mnogi od nas.”, istaknuo je Jilch.

Za institucionalne ulagače, rastuće kamatne stope ili snažan dolar mogu imati kratkoročni učinak na cijenu zlata. No, iz perspektive privatnih ulagača taj utjecaj uopće ne mora biti velik. Štoviše, zlatu raste individualna vrijednost, što je osobito vidljivo u nesigurnim vremenima. To pokazuju podaci o prodaji zlata bečke kovnice Münze Österreich. U ožujku 2020. godine, tijekom prvoga vrhunca krize korona virusa, prodaja zlata narasla je na 355 tisuća unci ili više od 10 tona, što predstavlja desetorostruko povećanje prodaje u odnosu na uobičajene količine. Riječ je o rekordnom rezultatu u povijesti tvrtke. Jilch ističe kako se potražnja za fizičkim zlatom u obliku kovanica ili poluga nije značajno smanjila ni u 2022. godini.

Zlatno tržište istoka

Ruth Crowell naglasila je ulogu zemalja u razvoju na rast cijene zlata: “Treba uzeti u obzir zemlje koje su iznimno važne za svjetsko tržište zlata, kao što su Indija i Kina. Zanimljivo je da je tamošnja tržišna situacija dobra čak i u sadašnjim teškim vremenima.” Od ukrajinskog rata Rusiju treba promatrati kao poseban slučaj, iza Kine i Australije, a ispred SAD-a treći najveći proizvođač zlata u svijetu . “Tek ćemo vidjeti vidjeti kako će promjena globalnog svjetskog poretka utjecati na globalno tržište zlata. Svjetskom tržištu može biti teško kada više ne dijelimo etičke standarde vrijednosti.”

Glavni čimbenik – povjerenje

Nazočni stručnjaci složili su se u jednom: čimbenik povjerenja igra ključnu ulogu na tržištu investicijskog zlata. Privatni ulagači, institucionalni ulagači i središnje banke susreću se na tržištu zlata. Uloga zlata u budućnosti zacijelo će rasti. Zlato, koje se može koristiti kao novac, ispunjavat će svoju funkciju međunarodne valute više nego ikada – i to na svim razinama.

Foto: (c) Roland Rudolph
Odaberite
Right Menu IconNazovite