Plemenit

Nestašica zlata i korona virus: hoće li se ponoviti?

Zlato i korona virus

Korona virus bacio je tržište investicijskih plemenitih kovina u gotovo potpuni kaos. Još u prosincu prošle, 2019. godine, cijene zlata bile su prilično mirne, kretajući se između 42 i 43 eura za gram. Tada još nitko nije mogao naslućivati što nas čeka.

Da se događa nešto vrlo neobično moglo se naslutiti već u drugoj polovici veljače ove, 2020. godine. S oko 42 eura za gram, cijena zlata na svjetskom je tržištu skočila je na gotovo 50 eura, što je bilo povećanje od 18 posto u svega dva mjeseca! Glasine o kineskom virusu koji bi mogao zaprijetiti čovječanstvu počele su se širiti s kontinenta na kontinent brzinom svjetlosti.

Sredinom ožujka, cijena zlata je službeno krahirala, vrativši se na razine iz prosinca, no to nije bio kraj iznenađenjima. Istovremeno s dramatičnim padom cijene dogodio se neobičan fenomen kojega se čak i najdugovječniji poznavatelji tržišta ne mogu prisjetiti iz osobnog iskustva.

Naime, dok je cijena zlatu u ožujku naglo padala, bilo je sve teže doći do novih zaliha. Kovnice nisu isporučivale niti zlatne poluge niti zlatne kovanice, a distributeri su samo prodavali neprodane proizvode što su ih imali u svojim trezorima od ranije. Jednom kad su zalihe bile prodane, distributeri nisu više imali što prodavati krajnjim kupcima.

Plemenit klijentima uvijek na raspolaganju

Tržište investicijskih plemenitih kovina se u tom trenutku gotovo u potpunosti zamrznulo.

Bio je to značajan trenutak i za regionalno tržište investicijskih plemenitih kovina. Naime, upravo tada jasno se pokazalo tko među igračima tržištu mulja, a tko se doista može nositi s teretom krize i unatoč svim teškoćama nastaviti primati narudžbe i isporučivati naručenu robu.

Tvrtka Tetragram projekt, zajedno s našim brandom “Plemenit”, položila je ispit zrelosti.

Kao jedna od rijetkih tvrtki koja se bavi trgovinom investicijskih plemenitih kovina ne samo u našim krajevima nego i šire, tvrtka Tetragram projekt nije imala ni jedan jedini dan zastoja u radu. Čak i dok je cijela Hrvatska stala, a promet među hrvatskim općinama i gradovima bio žestoko ograničen, mi smo i dalje uspijevali primati narudžbe, dobavljati robu i pripremati isporuke svima koji su to željeli.

Istina jeste da je na vrhuncu krize ponuda investicijskog zlata bila vrlo ograničena. U jednom trenutku, nigdje u bližoj Europi nije se mogao nabaviti ni jedan drugi investicijski proizvod od zlata osim jednostrukih i četvorostrukih dukata. Nije bilo moguće nabaviti zlatne poluge ni jedne veličine i ni jednog proizvođača. Suvremeni investicijski zlatnici su također nakratko u potpunosti nestali s tržišta, a o povijesnim zlatnicima i da ne govorimo.

Usred krize, ponuda bogatija nego u Europi

No, čak i u tom trenutku, naša je tvrtka sve dobavljive proizvode uspjela nabaviti, dopremiti u Hrvatsku i u konačnici dostaviti klijentima koji su ih kupili. A zahvaljujući našim zalihama investicijskih proizvoda, naša paleta ponuđenih zlatnika i poluga bila je ponekad i bogatija nego u vodećim europskim središtima za kupnju zlata.

Tijekom tog razdoblja, naravno, slijedili smo i poštivali sva epidemiološka pravila i upute službenih državnih organa.

To, međutim, nije bio slučaj s velikim brojem konkurenata za trgovanje investicijskim plemenitim kovinama.

Većina tvrtki toga profila naprosto se zatvorila za narudžbe i prestala je primati zahtjeve za kupnju.

Glavni razlog zašto je nama uspjelo ono što mnogim drugima nije leži u činjenici što smo kroz mnoge godine našeg postojanja razvili čvrst i pouzdan odnos povjerenja s velikim brojem dobavljača investicijskog zlata diljem Europe. Ti izvrsni odnosi omogućili su nam da nastavimo poslovati, primati narudžbe i isporučivati robu i onda kada drugi to nisu mogli.

Na sreću, vrhunac krize vezane uz nemogućnost nabavke novih proizvoda nije trajao dugo, tek nekoliko dana.

Svjetsko i regionalno tržište zlata polako se normalizira

Prva faza normalizacije naružbi investicijskih proizvoda od zlata počeo se događati nakon što je cijena zlata na svjetskom tržištu drugi put u godini znatno skočila. Od sredine ožujka cijena je manje-više postojano rasla sve do sredine svibnja, dostigavši u jednom trenutku gotovo 52 eura za gram. Bio je to vrtoglav skok, koji je nadišao onaj s početka godine. U spomenuta dva mjeseca, od ožujka do svibnja, cijena zlata porasla je za više od 20 posto.

Što je cijena sve više kretala uzlaznom putanjom,  rasla je i dobavljivost pojedinih proizvoda. Na tržištu su se najprije pojavila dva svjetski iznimno popularna investicijska zlatnika – australski Klokan i austrijski Bečki filharmoniker. Gotovo istovremeno kad i u Zürichu, Münchenu i Beču, ti su proizvodi bili dostupni i našim klijentima u Zagrebu.

Potom se dobavljivost popravila i za zlatne poluge od 100 grama i 250 grama. Bilo je očito da su se kovnice usredotočile na proizvodnju samo onih investicijskih proizvoda od zlata za kojima je potražnja bila najveća. Ti su proizvodi bili prvi dostupni za narudžbu.

Napominjemo da ni u jednom trenutku naša tvrtka nije primala narudžbe za proizvode koji nisu bili na lageru kod kovnice, odnosno, koji nisu bili spremni za isporuku u Hrvatsku. Dakle, nije bilo govora da bi naša kompanija na tržištu nudila proizvode koji su još bili u procesu proizvodnje ili, još nepovoljnije, tek u planu da budu proizvedeni.

Zbog toga čak i na vrhuncu krize ni jedan naš klijent koji je naručio proizvod nije čekao na isporuku duže od sedam radnih dana. Istina jeste da zbog ograničenog kretanja unutar Hrvatske neki naši klijenti nisu bili u mogućnosti preuzeti svoje proizvode. No poluge i kovanice koje su bile naručene bile su u roku od najviše sedam dana dostupne klijentu na mjestima za isporuku diljem Hrvatske, prema dogovoru.

Kupci biraju poluge svih proizvođača

Kada su mjere ograničenja kretanja bile ublažene, a potom i ukinute, naši su klijenti jednostavno došli po njih i preuzeli ih. Osim, dakako, ako se nisu odlučili za pohranu kupljenih proizvoda u našim sigurnim trezorima u Hrvatskoj i u drugim zemljama po izboru (Švicarska, Austrija, Njemačka, Slovenija).

To, međutim, nije bio slučaj s velikim brojem naših konkurenata. Neki od njih, naime, primali su novčane predujmove za nabavku investicijskih proizvoda od zlata s predviđenim rokom isporuke od tri ili više tjedana. Tako niska razina usluge trgovanja investicijskih plemenitih kovina tvrtki Tetragram projekt potpuno je stran i neprihvatljiv.

Od početka lipnja ove godine započela je druga faza normalizacije tržišta investicijskih plemenitih kovina. Očito je da je tržište polako našlo svoj cjenovni ekvilibrij, a cijena zlatu se ponešto stabilizirala na razinama malo ispod 50 eura za gram. Za narudžbu je sada raspoloživa puno šira paleta proizvoda.

Zlatne poluge svih masa, od 1 grama do 1 kilograma, bez teškoća se mogu naručiti i isporučiti u kratkom roku, najčešće odmah po uplati. Kupci sada, doduše, više ne pitaju iz koje ugledne kovnice proizvod dolazi. Bez obzira je li iskovana poluga Heareusova, Argorova, PAMP-ova, Valcambijeva, Degussina, dolazi li iz kovnice Münze Österreich ili bilo koje druge kovnice s certifikatom “Good Delivery”, klijent je prihvaća.

Stanje sa srebrom još uvijek nije dobro

Zbog poremećaja na tržištu koje još zapravo traje, dobavljivost poluga svakog od navedenih proizvođača još nije u potpunosti uspostavljena. Nekada se na tržištu mogu nabaviti poluge jednoga branda, drugi put nekog drugog. No, to i nije problem za tržište i kupce, budući da se uvijek radi o uglednim i jednakovrijednim proizvodima, sa svim odgovarajućim certifikatima.

Također se proširila paleta dostupnih investicijskih zlatnih kovanica. Za narudžnu su raspoloživi Bečki filharmoničari, Krugerrandi, Američki orlovi i bizoni, Australski klokani, Kanadski javorovi listovi

Ipak, tržište povijesnih zlatnika još se nije vratilo na stanje s početka godine, odnosno, na stanje prije izbijanja virusne epidemije. Čini se da vlasnici povijesnih izdanja ne žele nuditi svoje kolekcije na prodaju, jer smatraju da bi u budućnosti mogli za njih dobiti puno više novca nego danas.

Pažljivom čitatelju ovih redaka možda neće promaknuti kako do sada nismo spominjali investicijsko srebro. To nismo učinili s dobrim razlogom. Naime, tržište srebrnih poluga i srebrnjaka u puno je gorem stanju od tržišta zlatnih poluga i zlatnika. Investicijsko srebro trenutno je još uvijek gotovo potpuno nedobavljivo.

Povremeno se na tržištu pojave ograničene količine pojedinih proizvoda, ali one se brzo rasprodaju. Zbog toga su se i otkupne cijene srebrnih poluga, te otkupne cijene srebrnjaka znatno povećale: na regionalnom tržištu taj je rast bio čak 20 posto.

Kada će se situacija na tržištu investicijskog srebra normalizirati barem do razine stanja na tržištu investicijskog zlata, teško je reći. Naši su stručnjaci u tom pogledu prilično pesimistični. Ako je suditi po trenutnim mogućnostima nabavke, realno je očekivati da se srebrne poluge i srebrnjaci u količinama u kojima to žele naši klijenti neće moći naručivati i isporučivati još tjednima, ako ne i mjesecima.

Stoga, ako ste zainteresirani za kupnju srebra, a na našim stranicama primijetite da postoji ograničena ponuda pojedinog proizvoda – ne oklijevajte! Krenite odmah u nabavku, jer možda već sutra tih proizvoda neće biti na stanju.

Hoće li se ova situacija ponoviti?

Među stručnjacima, ali i među prosječnim građanima, postavlja se pitanje – može li se ova situacija na tržištu plemenitih kovina prouzročena korona virusom opet ponoviti u budućnosti? Je li moguće da ćemo ponovno, ako izbije novi val zaraze, ponovno doživjeti nestašicu investicijskoga zlata i nemogućnost uobičajenih narudžbi?

Odgovor na to pitanje nije previše složen. Svaka izvanredna, neočekivana situacija koja ugrožava gospodarsku aktivnost ili socijalnu ravnotežu može dramatično povećati potražnju za plemenitim kovinama. Zlato i srebro predstavljaju siguran zaklon za kapital u turbulentnim vremenima.

Ekonomski ili društveni poremećaji ne moraju biti prouzročeni samo širenjem virusne zaraze. Upravo smo u Hrvatskoj u jeku epidemije korona virusom imali priliku svjedočiti da jedna nevolja ne mora doći sama. Dok je cijela Hrvatska bila zaustavljena kako bi se usporilo prenošenje infekcije covida-19, glavni grad Zagreb doživio je prilično razoran potres, koji je prouzročio višemilijunsku štetu.

Među oštećenim zagrebačkim građevinama zacijelo su bile i stambene jedinice koje su pojedinci kupovali i obnavljali kao investicijski ulog, a ne za svoje osobne stambene potrebe. Potres je dramatično obezvrijedio sve te nekretnine. Pojedinci su u samo nekoliko sekundi ostali bez svega.

Ulog u zlato i srebro, nasuprot tome, ostaje netaknut poremećajima u društvu i ekonomiji. Dapače, njegova vrijednost – kao što smo mogli svjedočiti – u turbulentnim vremenima raste. Zbog toga su plemenite kovine izvrsno sredstvo osiguranja od takvih neočekivanih situacija.

Sve što smo doživjeli u nekoliko prvih mjeseci ove, 2020. godine još jednom potvrđuje kako je od iznimne važnosti barem dio svoje ušteđevine parkirati u investicijsko zlato i srebro. Jer ako to ne učinimo danas, možda već sutra zbog nestašice na globalnom tržištu nećemo za to više imati prilike.

Možda će vas zanimati i ovo:

Naši stručnjaci za investicijske kovine stoje vam na usluzi

Tetragram projekt i Plemenit: naši stručnjaci

Svaku dobru kompaniju čine dobri ljudi. Tetragram projekt i Plemenit stvoreni su od pojedinaca besprijekorne poslovne etike. Ekipa vrhunskih stručnjaka okupljena je kako bi vaša kupnja investicijskih plemenitih kovina bila jednostavna, sigurna i diskretna.

Na naše iskustvo do sada se oslonilo gotovo stotinu tisuća malih i velikih klijenata. Za veliko povjerenje koje smo stekli na tržištu, postavši najveći broker investicijskim zlatom u regiji, postoje odlični razlozi.

Naš stručni tim podijelili smo u četiri globalna, te dva regionalna odjela:

  1. Odjel kontrole kakvoće kovina
  2. Odjel praćenja tržišta
  3. Odjel financijskih i poreznih transakcija
  4. Odjel za sigurnost i isporuku
  5. Regionalni odjel za Dalmaciju (sa sjedištem u Splitu)
  6. Regionalni odjel za Slavoniju (sa sjedištem u Osijeku)

Ti su odjeli međusobno blisko povezani, a u svakom od njih rade vrhunski stručnjaci iz pojedinog područja, sposobnih odgovoriti na svako pitanje i suočiti se sa svakim poslovnim izazovom što ga donosi trgovanje plemenitim kovinama.

1. Odjel kontrole kakvoće kovina

Jedan od najvažnijih ciljeva poslovanja naše tvrtke jest osiguravanje potpunog povjerenja klijenata u izvornost i autentičnost proizvoda koje nudimo na tržištu. Zbog toga naši stručnjaci iz Odjela kontrole kakvoće kovina poduzimaju brojne mjere kako bismo u optjecaj puštali samo 100 posto provjerene poluge i kovanice od plemenitih kovina.

Prva, te jedna od najvažnijih mjera jest praćenje sljedivosti prilikom dobave i transporta investicijskog zlata i investicijskog srebra od kovnice (proizvođača, odnosno, dobavljača) do krajnjega kupca. Svaka zlatna poluga, srebrna poluga, zlatnik ili srebrnjak neprekidno su pod kontrolom ovlaštenih agenata koji jamče integritet lanca dobave. To, naravno, uključuje i sudjelovanje našeg Odjela za sigurnost i isporuku, koji brine da je proizvod sigurno i diskretno dostavljen iz naših trezora u različitim dijelovima Hrvatske i regije do krajnjega kupca.

Nadalje, Odjel kontrole kakvoće kovina obavlja dodatne provjere izvornosti i autentičnosti proizvoda odgovarajućim elektroničkim uređajima za utvrđivanje čistoće zlata i srebra. Mi smo prva i trenutno jedina kompanija u regiji koja posjeduje vrhunske uređaje za detekciju krivotvorina, koja nam omogućuje da izdajemo certifikate autentičnosti koje priznaju državne institucije i u inozemstvu. Na taj način osiguravamo miran san ne samo svojim klijentima, nego i nama samima.

2. Odjel praćenja tržišta

Najčešće pitanje što ga postavljaju naši klijenti jest: koja su naša očekivanja s obzirom na kratkoročno i dugoročno kretanje cijena plemenitih kovina. A da bismo na to i slična pitanja mogli dati informirane odgovore, stručnjaci iz Tetragramova Odjela za praćenje globalnog tržišta neprekidno analiziraju stanje, primjećuju promjene, traže prilike i otkrivaju opasnosti.

Svjetsko tržište plemenitih kovina jedno je od najkompleksnijih, ali i najmanje transparentnih tržišta uopće. Zbog toga su naši stručnjaci istovremeno odlično informirani o trenutnoj situaciji i dobro potkovani povijesnim znanjem. To im daje mogućnost da mogu kompetentno predvidjeti budućnost i dati dobar savjet svakom klijentu s obzirom na svaku njegovu željenu transakciju.

Osim globalnoga, Tetragramov Odjel praćena tržišta drži na oku i stranje na regionalnom i lokalnom tržištu. Zbog toga je ponuda na stranicama Plemenit.hr i Tetragram.hr prilagođena upravo potrebama klijenata iz našeg područja. To također znači da poznajemo sve specifičnosti našeg tržišta u usporedbi s udaljenim tržištima. Na savjet naših stručnjaka svakako se možete osloniti.

3. Odjel financijskih i poreznih transakcija

Industrija investicijskog zlata i investicijskog srebra specifična je i po tome što u njoj često vrijede drugačija financijska i porezna pravila. Ta su pravila drugačija upravo zato jer većina država svijeta prepoznaje investicijske plemenite kovine kao posebnu kategoriju, s pravom odvojenu od svih drugih.

Ta posebnost ogleda se u nekoliko aspekata. Prije svega, u gotovo svim zemljama investicijsko zlato porezno se tretira drugačije od ostale robe. Nadalje, investicijske plemenite kovine podliježu dodatnoj pozornosti državnih organa s obzirom na zaštitu od terorizma i pranja novca. Tetragramovi stručnjaci iz Odjela financijskih i poreznih transakcija znaju sve pojedinosti vezane uz zahtjeve državnih organa, ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire, oko transakcija s investicijskim plemenitim kovinama.

Odjel financijskih i poreznih transakcija skrbi da Tetragram projekt i Plemenit.hr svoje poslovne aktivnosti uvijek imaju striktno usklađene sa zakonskim propisima. Ali ne samo to, naši stručnjaci iz odjela savjetuju Tegragramove klijente o tome kako obaviti privatne transakcije investicijskim zlatom i investicijskim srebrom na legalan i diskretan način, iz porezne i pravne perspektive samoga klijenta. Kada dobijete savjet od naših stručnjaka iz Odjela financijskih i poreznih transakcija, možete biti sigurni da je to savjet na koji se možete osloniti mirne savjesti.

4. Odjel za sigurnost i isporuku

Zlato i srebro predstavljaju očigledan sigurnosni rizik kojim se stručno i kompetentno bavi Tetragramov tim Odjela za sigurnost i isporuku. U tom odjelu rade prekaljeni stručnjaci za sigurnost, koji su svoje iskustvo i čvrstinu stjecali ne samo kroz vrhunsku teorijsku obuku, nego i kroz brojna životna iskustva, koja uključuju i ona stečena u Domovinskom ratu.

Naši stručnjaci za sigurnost i isporuku prije svakog fizičkog prenošenja plemenitih kovina s jedne lokacije na drugu obavljaju procjene rizika, razvijaju sigurnosne scenarije i osiguravaju da se transport obavlja distribuirano, s više različitih lokacija, i diskretno. Na taj način dramatično se smanjuju sigurnosni rizici koji postoje u ovome poslu.

Naši klijenti mogu osjetiti sigurnost i povjerenje koje smo dugoročnim, ozbiljnim pristupom izgradili na području sigurne isporuke investicijskih plemenitih kovina.

5. Regionalni odjel za Dalmaciju

Split je regionalno središte za distribuciju proizvoda od zlata i srebra tvrtke Tetragram projekt i brenda Plemenit.hr za područje Dalmacije. U njemu rade stručnjaci koji poznaju stanje na tom tržištu, a obučeni su da kompetentno i stručno usluže klijente iz tog područja. Regionalni centar u Splitu najstariji je, te iznimno uspješan regionalni odjel u Hrvatskoj.

6. Regionalni odjel za Slavoniju

Nakon Splita, svoj regionalni centar za distribuciju dobila je i Slavonija. Njegovo sjedište je u Osijeku, te se u kratkom vremenu profilirao kao jedan od vodećih mjesta za kupnju investicijskog zlata i investicijskog srebra u Hrvatskoj. Njemu gravitiraju ne samo građani Slavonije nego i građani sjevernog djela Srbije, sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine, te čak i građani iz južne Mađarske.

====

Tetragramovi stručnjaci već gotovo cijelo jedno desetljeće dokazano pomažu u razvoju tržišta investicijskih plemenitih kovina u Hrvatskoj i regiji. Ta pomoć dodatno je osnažena formiranjem šest odjela, koji nude vrhunsku uslugu trgovanja zlatnim polugama, srebrnim polugama, te zlatnicima i srebrnjacima besprijekorne kakvoće.

Ako se odlučite zlato i srebro kupiti kod nas, bit će to jedna od najboljih odluka vašega života.

Možda će vas zanimati i ovo:

Otkupne cijene srebra povisili smo 20 posto

Otkupne cijene srebra

Izvrsna vijest za naše klijente! Novac koji možete dobiti za svoje srebrne poluge i srebrnjake ako nam ih želite prodati povisili smo za 20 posto. Time smo znatno smanjili razliku između prodajne i otkupne cijene svih proizvoda od srebra iz naše ponude.

Novi cjenik srebrnih poluga možete provjeriti ovdje, a srebrnjaka ovdje

Bio je to logičan poslovni potez, budući da trenutno na svjetskom tržištu vlada znatna nestašica investicijskih srebrnih poluga i kovanica. Narudžba i isporuka proizvoda od srebra moguća je samo povremeno, i na poseban upit.

Kako bismo oživjeli regionalno tržište, naša je tvrtka donijela poslovnu odluku da klijentima koji žele prodati svoj srebrni portfolio ponudi znatno više otkupne cijene nego do sada.

Cijene otkupa promijenili smo na više i za naše klijente koje su srebro kupili putem naše tvrtke i posjeduju certifikat “Plemenit”, ali i za osobe koje investicijsko srebro nisu kupile kod nas.

U nastavku dajemo primjere starih i novih otkupnih cijena za najpopularnije investicijske proizvode od srebra:

PROIZVOD FINOĆA STARA OTKUPNA CIJENA NOVA OTKUPNA CIJENA ZA
KLIJENTA
NOVA OTKUPNA CIJENA ZA
NEKLIJENTA
Srebrna poluga 1000 grama  99,9% 4.593,70 kn 5.462,83 kn 5.389,85 kn
Srebrna poluga 500 grama  99,9% 2.297,61 kn 2.808,15 kn 2.695,81 kn
Srebrnjak Wiener Philharmoniker  99,9% 144,60 kn 180,76 kn 173,52 kn
Srebrnjak Krugerrand  99,9% 144,60 kn 180,76 kn 173,52 kn

Ako želite prodati srebrne poluge ili srebrnjake iz vlastitog investicijskog portfelja, kontaktirajte nas telefonski na brojeve 01/236-5857 ili 098/209-236, odnosno putem formulara na našim internetskim stranicama i zatražite ponudu.

Možda će vas zanimati i ovo:

Srebrna poluga 100 grama

Srebrna poluga 100 gramaSrebrne poluge od 100 grama imaju privlačnost za različite kategorije kupaca plemenitih kovina.

Ukupna masa: 100 grama
Čista masa srebra: 100 grama (3,215 unci)

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46
Prodajna cijena: 847,29 kn
(cijena bez PDV-a)
Prodajna cijena: 1.059,11 kn
(cijena s PDV-om)
Otkupna cijena: 558,66 kn

Ulagačima koji za kupnju plemenitih kovina planiraju odvojiti par stotina eura, srebrne poluge od 100 grama predstavljat će temelj srebrnoga portfelja. Nasuprot tome, investitor koji namjerava kupiti investicijsko srebro u iznosima od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća eura, srebrne poluge od 100 grama bit će prijelazne poluge u portfelju prema proizvodima mase jednog ili više kilograma.

U svakom slučaju, 100-gramske srebrne poluge predstavljaju dobar odabir za širi raspon kupaca.

Ako kupujete srebrne poluge od 100 grama, ali i druge investicijske poluge od srebra i zlata, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Prodaja srebra Plemenit obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Nudimo vam investicijsko srebro i zlato po iznimno konkurentnim cijenama. Naše višegodišnje iskustvo jamstvo su usluge u skladu s europskim standardima. U Europskoj se Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, prilikom kupnje investicijskog srebra zaračunava porez na dodanu vrijednost.

Više >>

Srebrna poluga 250 grama

Portfelj investicijskoga srebra u kojemu srebrne poluge od 250 grama imaju središnju ulogu smatra se portfeljem dobro upućenoga malog ulagača. Srebrne poluge od 250 grama proizvode se tehnikom lijevanja ili kovanja. Zbog svojih specifičnih svojstava, lijevane poluge imaju ponešto grub, ali robustan i pouzdan izgled. Zajedno s polugama od 100 grama i 500 grama, 250-gramske srebrne poluge spadaju u kategoriju srednje velikih investicijskih proizvoda od srebra.

Ukupna masa: 250 grama
Čista masa srebra: 250 grama (8,037 unci)

Prodajna cijena: 1.803,21 kn
(cijena bez PDV-a)

Prodajna cijena: 2.254,01 kn
(cijena s PDV-om)

Otkupna cijena: 1.405,00 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46

Investicijsko srebro mase 250 grama u ruci djeluje dovoljno masivno da izaziva povjerenje, a opet je dovoljno kompaktno da ne postoji problem njegova skladištenja.

Zainteresirani ste za kupnju srebrnih ili zlatnih investicijskih poluga? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Prodaja srebra obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Plemenit nudi investcijsko zlato i srebro po iznimno konkurentnim cijenama. Naše cijene sasvim su usporedive i usklađene s cijenama vodećih europskih trgovaca investicijskim plemenitim kovinama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji i Nizozemskoj. Na investicijsko se srebro u Europskoj Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, plaća porez na dodanu vrijednost.

Više >>

Srebrna poluga 500 grama

Pola kilograma investicijskoga srebra za malog i srednjeg ulagača konkretna je količina, koja djeluje respektabilno i u ruci i u privatnome trezoru. Srebrna poluga od 500 grama ima prilično dobar omjer mase i cijene srebra po gramu, zbog čega je ponekad nabavljaju i kupci s velikim apetitima za kupnju.

Ukupna masa: 500 grama
Čista masa srebra: 500 grama (16,07 unci)

Prodajna cijena: 3.599,18 kn
(cijena bez PDV-a)

Prodajna cijena: 4.498,97 kn
(cijena s PDV-om)

Otkupna cijena: 2.808,15 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46

Osim ove poluge, među investicijske proizvode od srebra srednje veličine spadaju još i poluge od 100 grama i 250 grama.

Kupujete li srebrne poluge? Prodaja srebra u formi srebrnih poluga i kovanica obavlja se u središnjem uredu Plemenit u Zagrebu. Dugogodišnje iskustvo u posluživanju kupaca čini Plemenit jedinstvenom regionalnom točkom trgovanja zlatnim i srebrnim polugama, te zlatnicima i srebrnjacima. Kupnja i prodaja zlata i srebra vrši se u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima. Na kupnju investicijskog srebra u Europskoj se Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, plaća porez na dodanu vrijednost.

Više >>

Srebrna poluga 1000 grama

Zlatna poluga 1 kilogram HeraeusAko postoji standardna srebrna poluga za male i srednje ulagače, onda je to zacijelo srebrna poluga mase 1000 grama ili 1 kilogram. Srebrne poluge od 1000 grama nerijetko su dio ulagačkoga portfelja kupaca koji imaju snažan afinitet prema investicijskome srebru. Zbog toga ih u ponudi imaju praktički sve ugledne svjetske kovnice. Za srebrne poluge od 1000 grama ili jedan kilogram može se reći da predstavljaju prijelaznu polugu prema velikim polugama od srebra.

Ukupna masa: 1000 grama
Čista masa srebra: 1000 grama
(1 kg ili 32,15 unci)

Redovna cijena: 6.373,36 kn
(cijena bez PDV-a)

Redovna cijena: 7.966,70 kn
(cijena s PDV-om)

Otkupna cijena za klijenta: 5.462,83 kn
Otkupna cijena za neklijenta: 5.389,85 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46

Osim poluga od 1000 grama, među velike srebrne investicijske poluge ubrajamo i poluge od 5000 grama ili 5 kilograma, te i veće srebrne poluge.

Želite li svoj investicijski portfelj obogatiti srebrnim polugama? Srebrne poluge od 1000 grama ili jedan kilogram predstavljaju izvrstan odabir. Prodaja srebra u formi investicijskih proizvoda obavlja se u središnjem uredu Plemenit u Zagrebu. Raspitajte se za cijene, načine isporuke i mogućnost plaćanja. Zatražite ponudu putem formulara na internetskim stranicama Plemenit. Na investicijske srebrne poluge u Europskoj se Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, plaća porez na dodanu vrijednost.

Više >>

Srebrna poluga 5000 grama

Srebrna poluga 5000 grama ili 5 kilograma, srebrne poluge od 5000 grama, Geiger

Najveći investicijski proizvodi od srebra koji se nalaze u našoj redovnoj ponudi Plemenit jesu srebrne poluge od 5000 grama ili pet kilograma. Srebrne poluge od 5000 grama predstavljaju dobru osnovu za stvaranje srebrnog investicijskog portfelja u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća eura.

Ukupna masa: 5000 grama
Čista masa srebra: 5000 grama
(5 kg ili 160,75 unci)

Prodajna cijena: 31.405,28 kn
(cijena bez PDV-a)

Prodajna cijena: 39.256,59 kn
(cijena s PDV-om)

Otkupna cijena: 27.106,36 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46

Na tržištu postoje i veće srebrne poluge – od 10 kilograma i 20 kilograma – koje naši klijenti također mogu naručiti, no zbog nepraktične mase tih poluga, one se krajnjim kupcima isporučuju samo u specifičnim okolnostima. Srebrne poluge mase veće od pet kilograma obično se kupuju i prodaju već uskladištene, bez fizičkog transfera od prodavača do kupca ili pak s uračunatom cijenom prijevoza do lokacije za isporuku.

Ako želite kupiti jednu ili više srebrnih poluga mase 5000 grama ili pak srebrne poluge većih masa, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Prodaja srebra Plemenit obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Doznajte više o mogućnostima isporuke, cijenama i o načinima plaćanja. Na investicijske srebrne poluge u Europskoj Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, plaća se porez na dodanu vrijednost.

Više >>

Srebrnjak Philharmoniker

Srebrnjak Wiener Philharmoniker, Austrija

Zacijelo najpopularnija europska investicijska srebrna kovanica – srebrnjak Wiener Philharmoniker – ističe se ljepotom, atraktivnošću i poželjnošću kakvu posjeduje malo koji ulagački proizvod. Ovaj se srebrnjak na tržištu prvi put pojavio 2008. godine kao dodatak uspješnoj seriji zlatnika s motivima Bečke filharmonije. Odmah nakon lansiranja, postigao je golem uspjeh na europskom i svjetskom tržištu. Srebrnjak Wiener Philharmoniker izrađuje se samo u veličini jedne unce (31,1035 grama) čistoga srebra. Svake se godine izdaje nova serija s identičnim dizajnom, ali s različitom godinom izdanja.

Nominala: 1,50 eura
Ukupna masa:
31,103 grama
Čista masa srebra: 1 unca (31,103 grama)

Prodajna cijena: 208,43 kn
(cijena bez PDV-a)

Prodajna cijena: 260,54 kn
(cijena s PDV-om)

Otkupna cijena za klijente: 180,76 kn
Otkupna cijena za neklijente: 173,52 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46

Ako želite kupiti jedan ili više komada srebrnjaka Wiener Philharmoniker, na pravome ste mjestu. Prodaja srebra u formi investicijskih srebrnjaka i srebrnih poluga obavlja se u središnjem uredu Plemenit u Zagrebu. Naše dugogodišnje iskustvo na regionalnom tržištu jamstvo su pouzdane, sigurne i diskretne kupnje. Na kupnju investicijskih srebrnjaka u Europskoj se Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, plaća porez na dodanu vrijednost.

Više >>

Srebrnjak American Eagle

Srebrnjak American Eagle, Sjedinjene Države

Ugledna kovnica US Mint od 1986. godine proizvodi jednu od najcjenjenijih svjetskih srebrnih kovanica – srebrnjak American Eagle (Američki orao). Riječ je o službenome američkom srebrnom bulionu, čija je proizvodnja definirana odlukom američkog Kongresa. Srebrnjak American Eagle proizvodi se u standardnoj i dokaznoj (proof) kakvoći, a mnogi ga amerikanci koriste kao sredstvo štednje u sklopu svojega privatnog mirovinskog računa.

Nominala: 1 američkih dolara
Ukupna masa:
31,103 grama
Čista masa srebra: 1 unca (31,103 grama)

Prodajna cijena: 223,44 kn
(cijena bez PDV-a)

Prodajna cijena: 279,30 kn
(cijena s PDV-om)

Otkupna cijena: 180,76 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46

Razmišljate li o kupnji jednog ili više investicijskih srebrnih kovanica? Srebrnjak America Eagle predstavlja izvrstan odabir. Njegova prepoznatljivost jamstvo je da ćete ga u svakome trenutku moći razmijeniti za likvidna sredstva, u skladu s vašim potrebama.

Više >>

Srebrnjak Maple Leaf

Srebrnjak Maple Leaf (Javorov list), 1 unca, Kanada

Kanadski nacionalni i heraldički simbol javorov list središnji je motiv investicijskoga srebrnjaka Maple Leaf koji se na tržištu prvi put pojavio 1988. godine u produkciji kovnice Royal Canadian Mint. Po tom je simbolu srebrnjak dobio ime (“maple leaf” na engleskom znači “javorov list”). Srebrnjak Maple Leaf, jednostavnoga je i prepoznatljivog dizajna, baš kao i njegov zlatni parnjak. Postoje brojne inačice ovoga srebrnjaka, koje se u većoj ili manjoj mjeri razlikuju od standardnoga srebrnog buliona. Te je inačice kovnica Royal Canadian Mint izdavala u proteklih četvrt stoljeća u povodu različitih prigoda: olimpijskih igara, novog tisućljeća, obljetnice izdavanja serije Maple Leaf itd.

Nominala: 5 kanadskih dolara
Ukupna masa:
31,103 grama
Čista masa srebra: 1 unca (31,103 grama)

Prodajna cijena: 223,44 kn
(cijena bez PDV-a)

Prodajna cijena: 279,30 kn
(cijena bez PDV-a)

Otkupna cijena: 180,76 kn

Vrijeme zadnjeg formiranja cijene: 22.01.2021 10:33:46

Razmišljate li o kupnji srebrnjaka Maple Leaf? Prodaja srebra u formi investicijskih kovanica i poluga obavlja se u središnjem uredu Plemenit u Zagrebu. Naše dugogodišnje iskustvo u trgovanju investicijskim zlatom i srebrom jamstvo su vrhunske i pouzdane usluge. Obratite nam se s povjerenjem. Zatražite ponudu za kupnju investicijskih plemenitih kovina.

Više >>