Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Što se događa s cijenom srebra na svjetskom tržištu?

Cijene srebra

U zadnjih nekoliko dana, cijena investicijskog srebra doživjela je iznenađujući rast. Sredinom siječnja, kilogram srebra na svjetskim se burzama prodavao se po cijeni od oko 680 eura, a onda je potkraj siječnja cijena srebru doslovno preko noći skočila za gotovo 15 posto, dotaknuvši u prvim danima veljače razinu od 780 eura.

Želite li iskoristiti priliku i kupiti investicijske srebrne poluge ili srebrnjake? Posjetite naš web shop Butik Plemenit i napravite narudžbu odmah! Za trenutnu je isporuku raspoloživa ograničena količina investicijskog srebra.

Začudo, vodeći stručnjaci daju konfliktna mišljenja o tome zašto se taj rast dogodio. Prve informacije koje su pristizale iz srednjestrujaških medija govorile su u prilog tezi da je rast cijene srebra potaknut događanjima na američkoj burzi vrijednosnica.

Naime, skupina malih ulagača udružilo se putem interneta i započelo masovnu kupnju dionica nekoliko slabo poznatih, i uglavnom ne osobito atraktivnih poduzeća.

Glavni razlog za okupljanje desetaka, a možda i nekoliko stotina tisuća malih i mikro ulagača koji su počeli prilično mahnito kupovati dionice tih kompanija bio je u činjenici da su se golemi investicijski fondovi u New Yorku mjesecima prije tog događaja okladili kako će vrijednost tih dionica zapravo padati.

Da je cijena tih opskurnih dionica pala, investicijski bi fondovi korištenjem različitih ulagačkih alata i mehanizama malo poznatih javnosti, uspjeli zaraditi goleme količine novca.

Međutim, koristeći burzovne cake čijim se korištenjem može zaraditi i prilikom pada cijene dionica, a ne samo dok dionice rastu, njujorški investicijski fondovi su se malo prevarili.

Naime, mali i mikroulagači na društvenim mrežama uspjeli su iskopati inače javno dostupne informacije su da su veliki fondovi nepažljivom uporabom burzovnih alata sebe doveli u situaciju da neminovno moraju izgubiti novac ako se mali i mikroulagači udruže i pokrenu trend rasta cijene točno određenih dionica.

Rast cijene i do 2000 posto!

U razdoblju od nekoliko dana, to se i dogodilo. Dionice nekih javnosti uglavnom nepoznatih kompanija koje su bile meta velikih fondova krajem siječnja i početkom veljače porasle su i do dvije tisuće posto. To je prouzročilo da veliki njujorški fondovi u stotinjak sati izgube nekoliko desetaka milijardi dolara.

Novac koji su veliki fondovi izgubili nije nestao, nego je transferiran u ruke mnogih tisuća malih i mikro ulagača koji su se kladili na cjenovni rast tih dionica, suprotno od velikih fondova.

Nakon što je operacija transfera zarade od velikih prema malima uspješno okončana, mali i mikro ulagači na društevnim mrežama nastojali su naći nova ulagačka sredstva kojim bi na sličan način “preveslali” velike fondove.

I tu počinje zanimljiva priča o rastu cijene investicijskog srebra.

Kao što smo već ranije spomenuli, srednjestrujaški mediji počeli su objavljivati informacije kako je upravo srebro iduća meta malih i mikroulagača. Međutim, pažljivim iščitavanjem objava na društvenim medijima gdje se takvi ulagači okupljaju bilo je jasno da oni koji su napadali velike fondove koristeći metodu masovne kupnje manje poznatih dionica nisu isti ulagački koji su krenuli u masovnu kupnju investicijskog srebra.

Neki drugi mali ulagači

Mali ulagači u opskurne dionice koji su velikim njujorškim investicijskim fondovima prouzročili gubitak od mnogo desetaka milijardi, na društvenim su mrežama tvrdili kako oni ne stoje iza ideje da cijenu investicijskog srebra treba pogurati u što veće visine. Štoviše, ti su ulagači tvrdili kako rast cijene srebra zapravo odgovara velikim njujorškim fondovima, i da su zapravo veliki brokeri glavni promotori kupnje srebra krajem siječnja i početkom veljače ove godine. Prema njihovim tvrdnjama, veliki brokeri u posjedu imaju srebro i rast cijene te plemenite kovine može im barem djelomično nadoknaditi gubitke nastale na tržištu vrijednosnih papira u zadnja dva tjedna.

Ipak, bolji poznavatelji tržišta zlata i srebra tvrde kako se ipak radi o navali malih ulagača na srebro, ali ne istih onih koji su navaljivali na dionice. Čini se da se živost na tržištu srebra dogodila zato jer su se brojni mali ulagači, koji su inače cijele prošle godine držali na nišanu plemenite kovine ali nisu bili spremni odvojiti se od svojeg novca kako bi kupili srebro, bili probuđeni i potaknuti zbivanjima na tržištu dionica da se napokon pokrenu i ostvare svoje želje.

Da se radi o jednoj drugoj skupini ulagača pokazuju i iskustva naše tvrtke. U zadnjih nekoliko dana imali smo neobično velik broj upita za kupnju srebra, i to od klijenata za koje procjenjujemo da često nisu sudionici na tržištu dionica.

Poznato je da je srebro jedno od ulagačkih sredstava za koje se godinama smatra kako se veliki broj moćnih igrača kladi na pad njegove cijene. Zbog toga je jaz između cijene zlata i cijene srebra iz godine u godinu sve veći. Dok je u proteklih godinu dana cijena zlata doživljavala nove povijesne vrhunce, srebro je i dalje na 50 posto cijene u odnosu na vrhunac od prije desetak godina.

U tom smislu, čak i nakon ovog najsvježijeg rasta cijene s početka veljače ove godine, srebro je dalje atraktivno i prilično podcijenjeno ulagačko sredstvo.

Štoviše, čini se da na europskom tržištu ponovno jača nestašica isporučivih proizvoda od investicijskog srebra: srebrnih poluga i srebrnjaka. Ta je nestašica bila vrlo snažna gotovo cijele prošle godine, da bi se situacija ponešto smirila u studenom i prosincu. No, sada je opet prilično teško dobaviti neke proizvode od srebra u vodećim centrima za distribuciju u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, osobito proizvode manjih apoena.

Na sreću, Tetragram Plemenit opskrbio se s određenom količinom srebrnih poluga i kovanica koje sada imamo na zalihi i možemo ih ponuditi našim klijentima. No te zalihe su ograničene, pa stoga ako planirate kupnju investicijskog srebra, učinite to što prije.

Srebro možete kupiti i putem našeg web shopa Butik Plemenit, klikom na link. U web shopu možete naručiti zlatne poluge mase od 100 grama do 1 kilograma 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, te različite srebrne kovanice. Požurite, jer količine su ograničene.

Odaberite
Right Menu IconNazovite