Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Najtraženiji u Hrvatskoj i regiji: 10 investicijskih zlatnika koje volite

Najpopularniji zlatnici u Hrvatskoj i regiji

Koji se zlatnici u Hrvatskoj i regiji najtraženiji? Koji se prodaju u osobito velikim količinama? Odgovore na ta pitanja otkrit ćemo vam u nastavku ovoga teksta.

Kao i sve u životu, i trgovanje zlatnicima funkcionira po načelu 80/20. Što to znači? Dvadeset posto svih zlatnika iz naše ponude, a njih je trenutno 50-tak raznih vrsta i veličina, ukupno pokriva 80 posto volumena prodaje.

Primjerice, u prošloj smo godini  prodali zlatnika u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna, od čega nam je 10 najpopularnijih zlatnika donijelo 80 milijuna, a preostalih četrdeset zlatnika koje imamo u ponudi – 20 milijuna prometa. Kad je zlatnik popularan, onda je popularan toliko da se kupci jagme za njime.

Zašto se onda proizvode “nepopularni” zlatnici? Odlično pitanje! Svaki “nepopularni” zlatnik popularan je negdje drugdje na svijetu. Zlatnici koji se prodaju u Hrvatskoj i regiji kao vruće kifle, u Americi ili u Aziji su, recimo, puno manje traženi. I obrnuto, zlatnici koji se u Americi ili Aziji prodaju na kile, europskim su kupcima manje zanimljivi.

Zlatnici su, dakle, specifična roba za specifično tržište. I zbog toga se pojedini manje traženi zlatnici mogu ponuditi i na tržištima na kojima nemaju baš preveliku prođu.

Najmanje traženi zlatnici

Priču o potražnji zlatnika započet ćemo o najmanje traženim zlatnicima na našem tržištu. Iako po svojem izgledu prilično atraktivni, kineski zlatnici Panda nisu privukli prevelik interes naših građana. Tu i tamo pokoji zlatnik Panda manjih masa, primjerice, 3 grama ili 8 grama, pronađe svojeg vlasnika, i to u posebnim prigodama kao što su rođendani ili vjenčanja. No, zlatnici Panda većih masa, od 15 ili 30 grama, doista se rijetko prodaju. A to je neobično jer su upravo zlatnici mase od 30-tak grama nekih drugih, nekineskih proizvođača u samom vrhu potražnje.

Zanimljivo je također spomenuti da u kategoriju najmanje traženih zlatnika spadaju i kanadski zlatnici manjih masa Javorov list (Maple leaf), američki zlatnici manjih masa Orao (Eagle) i australski zlatnici manjih masa Klokan (Kangaroo). Pod “manjim masama” podrazumijevamo zlatnike mase polovine unce (1/2 oz ili 15.55 grama), četvrtine unce (1/4 oz ili 7.77 grama) i desetine unce (1/10 oz ili 3.11 grama).

Srednje traženi zlatnici

Iduća kategorija zlatnika po količini prodaje su manje-više svi zlatnici mase 1 unce (31.103 grama), osim zlatnika Panda koji je – kao što smo već spomenuli – vrlo malo tražen (a i ima za nijansu manju masu, 30 grama umjesto 31.103 grama).

U skupinu zlatnika s pristojnom, ali ne golemom potražnjom spadaju Javorov list (Maple leaf) od jedne unce, Američki orao od jedne unce, Američi bizon od jedne unce i Javorov list od jedne unce.

Riječ je o zlatnicima koji su u drugim dijelovima svijeta iznimno traženi, tako da njihova potražnja u Europi uglavnom dolazi od pojedinaca koji su imali investicijsko iskustvo u zlatnike izvan područja Starog kontinenta. Domaći kupci uglavnom ih ne kupuju.

Vrlo traženi zlatnici

I konačno, evo nas u skupini investicijskih zlatnika koji se prilično često traže i prodaju.

Najpopularniji neeuropski zlatnik u Europi svakako je južnoafrički zlatnik Krugerrand. Osim u veličini od 1 unce (31.103 grama) čistog zlata, Krugerrand se rado kupuje i u manjim veličinama – od pola unce (15.55 grama), četvrtine unce (7.77 grama) i desetine unce (3.11 grama). Krugerrandova popularnost svoj izvor ima u činjenici da je taj zlatnik osobito popularan i tražen u Njemačkoj, a znamo da sve što vole Nijemci volimo i mi.

Ipak, kada bismo uspoređivali Krugerrande s austrijskim zlatnicima, potonji bi osvojili titulu najprodavanijih. Zlatnik Wiener Philharmoniker mase 1 unce (31.103 grama) daleko je najpopularniji “veliki” zlatnik u našim krajevima. Njegov udio u ukupnoj masi prodanoga zlata kod zlatnika (bez uračunatih zlatnih poluga) uvjerljivo osvaja prvo mjesto. Odmah do njega su zlatnici Wiener Philharmoniker manjih masa: pola unce (15.55 grama) i četvrtine unce (7.77 grama), te potom desetine unce (3.11 grama) i dvadesetpetine unce (1.24 grama).

Apsolutni favoriti u broju prodanih komada

A evo i apsolutnih favorita među zlatnicima, barem kada govorimo o našim krajevima. Na tronu najprodavanijih zlatnika po ukupnom broju prodanih komada stoji još jedan zlatnik iz Austrije.

Riječ je, dakako, o glasovitom i planetarno popularnom zlatnom dukatu Franjo Josip ili Franc Jozef ili Franz Josef (kako želite), koji dolazi u dvije veličine: jednostruki dukat ukupne mase 3.49 grama i čiste mase zlata 3.44 grama, te četvorostruki dukat ukupne mase 13.96 grama i čiste mase zlata 13.76 grama.

=====

Eto, tako stoje stvari s popularnošću zlatnika u Hrvatskoj i regiji. Kako bismo vam dali brz i kratak pregled deset najpopularnijih zlatnika, napravit ćemo rekapitulaciju od desetog mjesta prema prvome mjestu popularnosti:

10. Zlatnik Krugerrand 1/4 unce (7.77 grama)

9. Zlatnik Krugerrand 1/2 unce (15.55 grama)

8. Zlatnik Američki bizon 1 unca (31.103 grama)

7. Zlatnik Javorov list 1 unca (31.103 grama)

6. Krugerrand 1 unca (31.103 grama)

5. Zlatnik Wiener Philharmoniker 1/4 unce (7.77 grama)

4. Zlatnik Wiener Philharmoniker 1/2 unce (15.55 grama)

3. Zlatnik Wiener Philharmoniker 1 unca (31.103 grama)

2. Četvorostruki zlatni dukat Franjo Josip 13.96 grama

1. Jednostruki zlatni dukat Franjo Josip 3.46 grama

Ako želite kupiti bilo koji od navedenih zlatnika, učinite to putem web shopa Butik Plemenit ili telefonski u radno vrijeme naše tvrtke na broj 01/236-5857. Narudžbu možete poslati i putem kontakt formulara na našim web stranicama.

Odaberite
Right Menu IconNazovite