Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Dvije goleme sile utječu na cijenu investicijskog zlata. Koja će prevladati?

Cijena zlata, borba bika i medvjeda

Kada govorimo o Hrvatskoj, govorimo o mravu koji hoda istim putem kao medvjedi i bikovi. Ako ne pazimo gdje ti golemi sisavci gaze i kojim putem hodaju, mogli bismo brzo biti pregaženi. Stoga ne treba čuditi da su mnoge oči uprte u Sjedinjene Američke Države. Ovih dana svi se pitaju kako će se na cijenu zlata odraziti dva značajna financijska događaja koja su se zbila u zadnjih nekoliko dana. Prvi je događaj propast regionalne američke banke First Republic, još jedne u nizu velikih banaka koje su završile u likvidaciji. Drugi događaj je novo povećanje kamatne stope na depozite što ga početkom svibnja odredila američka središnja banka FED.

Prvi događaj: propast još jedne velike američke banke

Daleko od toga da je Banka First Republic sa sjedištem u San Franciscu, Kalifornija, najveća banka na Novom kontinentu. Neposredno prije nego što je doživjela kolaps, po aktivi je bila smještena na 21. mjestu najvećih američkih banaka. Pa ipak, njezina je ukupna aktiva bila približno 200 milijardi dolara, što je oko tri puta veći iznos od ukupnog godišnjeg bruto društvenog proizvoda Republike Hrvatske. Riječ je o trećoj značajnoj američkoj banci koja je propala u zadnja dva mjeseca. O ranije propalim bankama smo već ranije pisali. Kada bismo zbrojili aktivu sve te tri banke u trenutku njihove propasti, ona bi bila gotovo osam puta veća od hrvatskog bruto društvenog proizvoda.

Kako bi se taj događaj mogao odraziti na cijenu zlata? Kada banke propadaju, osobito tako spektakularno kao što je propala banka First Republic, raste nesigurnost u globalnom bankarskom sektoru. Investitori koji žele biti sigurni, odabiru zlato kao mirnu luku za svoju imovinu. A to znači da potražnja za investicijskim zlatom raste, pa se samim time može očekivati da će rasti i njegova cijena. Ako pogledamo na grafikon cijene zlata u zadnjih tjedan dana, jasno možemo vidjeti kako je zlatu skočila cijena s razine od oko 1800 eura za uncu (31,103 grama) neposredno prije propasti banke First Republic, na blizu 1850 eura za uncu nakon objave o njenoj propasti, pri čemu je se u jednom trenutku na svjetskim tržištima nakratko trgovalo po cijeni od gotovo 1900 eura. Ako te brojke unesemo u kalkulator, lako ćemo vidjeti da se radi o cjenovnom skoku od oko dva do četiri posto, što za tako kratko vrijeme nije nimalo beznačajan iznos.

Drugi događaj: novo povišenje kamatnih stopa američke središnje banke FED

Kamatne stope na pozajmice što su ih velike američke banke mogle dobiti od središnje banke FED početkom prošle, 2022. godine, bile su na razinama od oko nula posto. To je značilo da je novca bilo u izobilju za svakog tko ga je želio posuditi. Prevrtimo film 15 mjeseci unaprijed sve do danas, i odjednom će nam pred očima zabljesnuti potpuno drugačija slika. Američka središnja banka FED u tom je razdoblju kamatne stope na iste te pozajmice povisila s nula na iznadprosječnih 5,25 posto. Posljednje povećanje od novih 0,25 posto dogodilo se početkom svibnja. Tako strm rast kamatnih stopa u tako kratkom vremenu još se nije dogodio u povijesti američkog dolara. Analitičari još uvijek nisu sigurni oko toga je li dizanju kamatnih stopa kraj, ili će monetarne vlasti američkog FED-a i u idućim mjesecima nastaviti povećavati cijenu novca.

Posljedice rasta cijene novca su dalekosežne. Do kredita je puno teže doći. Postojeće kredite, pogotovo ako su ugovoreni s varijabilnom kamatom, puno je teže vraćati. Stručnjaci doduše predviđaju da će tim postupcima FED-a inflacija biti stišana i obuzdana. No cijena tom obuzdavanju mogla bi biti golema, osobito na rast globalnog gospodarstva.

Jedna od predvidljivih posljedica skupljih dolarskih kredita jest i potencijalno smanjenje potražnje za investicijskim zlatom. Naime, dosta se kreditnih dolara prelijeva upravo u žutu plemenitu kovinu. Pa kada su krediti skuplji i teže dobavljivi, moguće je očekivati da bi se mogao dogoditi pritisak na cijenu zlata prema dolje.

Borba medvjeda i bika. Treba li mrav kupovati investicijsko zlato?

U takvim okolnostima borbe dva moćna trenda, malom ulagaču nije nimalo lako odlučiti što učiniti. Je li vrijeme za kupnju investicijskog zlata? Ili je možda bolje pričekati?

Dugoročno očekivanje jest da će vrijednost  novcu padati. Sve vodeće središnje banke svijeta poput FED-a ili Europske središnje banke ističu kako je idealno stanje obezvrjeđivanja novca ili inflacija – dva posto godišnje. Kada bi dakle inflacijska stopa trenutno bila u tom iznosu, monetarne vlasti ne bi ništa učinile da je smanje. Ako bi inflacija pala ispod dva posto, na recimo 1 posto li niže, središnje banke ističu kako bi one inflaciju nastojale potaknuti i vratiti je na 2 posto godišnje.

Posljedice takvog pristupa novcu su dalekosežne. Godišnje obezvrjeđenje novca od 2 posto znači da bi se vrijednost vaše ušteđevine u 35 godina prepolovila. U slučaju viših inflacija, vrijednost likvidnih sredstava bi se prepolovila još brže. Primjerice, ako bi trenutna inflacija od oko 10 posto godišnje ustrajala duže vrijeme, ušteđevina od 10.000 eura pala bi na 5.000 eura za samo 7 godina!

Dakle, čak i kada kamatne stope središnjih banaka rastu, logika ulaganja u investicijsko zlato, koje u sebi ne sadrži ugrađenu mogućnost inflatornog obezvrjeđivanja, i dalje je vrlo snažna.

Ali to nije sve. Povrh blagog ali jasnog silaznog trenda vrijednosti valuta, trebamo još dodati i potencijalnu opasnost od “crnih labudova”, odnosno iznenadnih i neočekivanih događaja koji bi doslovno preko noći mogli pogurati cijenu zlata naviše. Među takve događaje spada i niz bankrota velikih američkih i europskih banaka, od kojih je najsvježiji upravo bankrot kalifornijske banke First Republic. Slične moguće događaje opisali smo u tekstu “Šest događaja koji bi cijenu zlata mogli lansirati u astronomske visine”. Niste ga još pročitali? Svakako preporučujemo da to učinite!

Ako smo vas potaknuli na razmišljanje o kupnji investicijskog zlata, kontaktirajte naše stručnjake i neobavezno se savjetujte s njima. Nazovite nas na 01/236-5857 u radno vrijeme, raspitajte se o mogućnostima kupnje. A ako ste odluku o kupnji već donijeli, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši vrhunski stručnjaci stoje vam na raspolaganju. Kupnju možete obaviti i putem našeg web shopa Butik Plemenit 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite