Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Kako se formira cijena zlata: od sirovine na burzi do zlatne poluge u vašoj ruci

Kako se formira cijena zlata: od sirovine na burzi do zlatne poluge u ruci

Potencijalni kupci koji žele ulagati u investicijsko zlato ponekad nas pitaju: “Zašto se gram zlata na svjetskim burzama prodaje po jednoj cijeni, a vi taj isti gram u zlatnim polugama i zlatnicima prodajete po drugoj, višoj cijeni?”

To je odlično pitanje! Naša tvrtka bila bi izuzetno sretna kada bi zlatne poluge i zlatne kovanice mogla kupovati po cijeni grama zlata koja kotira na burzama. Ali to je nažalost nemoguće.

Zlato na svjetskim burzama mogu kupovati samo veliki igrači: velike kovnice, veledistributeri, središnje banke… Mjera za kupnju zlata na burzi su u pravilu tisuće i tisuće kilograma u jednome danu. A to su količine koje daleko nadilaze potrebe našeg lokalnog i regionalnog tržišta.

Cijena zlatne sirovine

Nadalje, zlato ponuđeno na svjetskim burzama u pravilu nije oblikovano u konkretne zlatne poluge ili zlatnike, nego se radi o nekoj vrsti sirovine, koju je potrebno preraditi kako bi mogla biti plasirana na maloprodajno tržište. Takvo zlato mora biti rastopljeno, oblikovano, ohlađeno, provjereno. Zlato potom mora biti kovano, pakirano, distribuirano, transportirano i ponuđeno krajnjem korisniku.

Svaki korak u tom procesu prerade i dostave ima svoju cijenu. Stotine, pa čak i tisuće ljudi svakodnevno sudjeluju u tom procesu. Uz to, proces zahtijeva puno energije, materijala, alata, kemijskih sredstava, strojeva i mnogočega drugog kako bi kupac na kraju u ruci imao gotov proizvod.

Zbog toga je neminovno da cijena zlata na burzi bude niža od cijene zlata oblikovanog u zlatnu polugu ili zlatnik, odnosno, proizvod spreman da ga kupac plati i preuzme.

Ipak, burzovna cijena zlata izuzetno je važna i za tržište gotovih zlatnih poluga i zlatnika. Ta se cijena, naime, svakodnevno koristi kao temelj za formiranje svih ostalih cijena proizvoda od zlata. Stoga možemo reći: cijena na burzi nije cijena po kojoj naši klijenti mogu kupiti investicijski proizvod, ali svakako predstavlja orijenitir za formiranje maloprodajne cijene. Uz to, burzovna cijena vrlo je često iznimno bliska otkupnoj cijeni grama zlata u investicijskim zlatnim polugama i zlatnicima.

Veća poluga, niža cijena po gramu

Poznato je da je cijena bilo kojeg proizvoda ako se kupuje u većim količinama niža od cijene istog tog proizvoda u manjoj količini. To vrijedi jednako za maslac i cipele kao što vrijedi i za plemenite kovine.

Zbog toga je, primjerice, cijena grama čistog zlata u zlatnoj polugi od 1 kilogram niža od cijene istog tog grama u zlatnoj polugi od 100 grama. A cijena grama u zlatnoj polugi od 100 grama niža od cijene istog tog grama u 10-gramskoj polugi. I tako dalje.

Stoga, ako želite kupiti zlato po najnižoj cijeni za gram, nastojte odabrati proizvod najveće moguće mase koji si možete priuštiti. Dakako, ta strategija najpovoljnije kupnje zlata ima i svoje nedostatke. Jednom kada svoju zlatnu polugu ili zlatnik odlučite prodati, morate ga prodati odjednom. Ne možete ga prepiliti na dva ili više komada i prodati samo dio. Zapravo, možete, ali tada ga više nećete moći prodati kao investicijsko, nego isključivo kao lomljeno zlato. A prodajne cijene lomljenog zlata značajno su niže. O tome možete pročitati ovdje.

Dakle, uvijek treba naći dobar balans između mase i prikladnosti kupljenih zlatnih poluga. Jedna dobra strategija je: kupiti određenu količinu velikih poluga, ali i ponešto manjih. Koji omjer velikih i malih poluga odabrati stvar je isključivo na kupcu i njegovim željama.

Eto, sada znate zašto se gram zlata na svjetskim burzama prodaje po cijenama nižim od grama zlata u proizvodu koji držite u svojoj ruci. Putovanje plemenitih kovina od burze do vaše ruke ima svoju cijenu.

Odaberite
Right Menu IconNazovite