Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Cijena unce zlata (31.103 grama) probila razinu od 2000 eura, svjedočimo novom uzletu

Rekordna cijena zlata

Zlato je ponovno u središtu pozornosti velikog broja ulagača diljem svijeta. Cijena zlata na svjetskim burzama probila je u srijedu, 20. ožujka, magičnu razinu od 2000 eura za uncu (31.103 grama) i time dosegla novi povijesni vrhunac u eurskoj valuti. Idućeg trgovinskog dana, cijena je dodatno nastavila rasti, te se kratkoročno stabilizirala na razinama između 2010 eura i 2020 eura. Ukoliko se cijena žute plemenite kovine zadrži iznad te psihološke brojke, moguće je da će to postati nova osnova za daljnji uzlet cijene u budućnosti.

Zlato je dosegnulo rekordnu razinu i kada se računa u američkom dolaru, i to cijenu od preko 2200 dolara za uncu. Time je preskočen vrhunac što ga je zlato doživjelo početkom prosinca prošle godine. No tada se cijena žute plemenite kovine nije duže zadržala na toj razini, nego je ubrzo doživjela korekciju, te je cijena prilikom dnevnog zatvaranja burzi bila značajno niža. Po svemu sudeći, ovog puta je rekordna cijena puno stabilnija, te će kratkoročno zacijelo ostati na novim razinama. Dugoročno pak, cijena zlata zbog okolnosti u svjetskom gospodarstvu već duže vrijeme ima prilično stabilan uzlazni trend.

Omekšavanje monetarne politike?

Brojni analitičari smatraju kako je razlog ovom neobičnom rastu cijene plemenitih kovina očekivanje ulagača da će američka središnja banka i njezin guverner Jerome Powel uskoro omekšati monetarnu politiku, te da će američki dolar ponovno postati lako dostupan za ulaganje, ali različite burzovne špekulacije.

Čini se da u ovom trenutku tržište plemenitih kovina djeluje u skladu s tradicionalnom investitorskom uzrečicom prekaljenih burzovnih mešetara: “Kupuj kad se šire glasine, prodaj kad se šire vijesti.”

Odaberite
Right Menu IconNazovite