Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Cijena zlata u eurima stabilnija je nego u dolarima

Euro dolar zlato cijena zlata

Cijena zlata sve do početka kolovoza ove godine imala je jednomjesečno razdoblje uobičajene ljetne fjake, mogli bismo čak reći i svojevrsne dosade.

Zlatom se u tih trideset dana na svjetskim tržištima trgovalo po cijeni između 1520 i 1550 eura za uncu (31,1 gram). Dakle, cjenovna fluktuacija u četiri tjedna nije dosegnula niti punih dva posto, preciznije iznosila je oko 1,9 postotnih poena. Nije neuobičajeno da ljetni mjeseci budu mirno razdoblje na tržištima zlata i srebra.

Korekcija iz perspektive eura

U četvrtak, 5. kolovoza, međutim, dogodio se prilično snažan pomak cijene zlata, i to u negativni teritorij. S razine od oko 1530 eura, cijena je pala ispod 1500 eura. Cijena zlata dostignuta prilikom zatvaranja burze iznosila je 1499,13 eura.

Riječ je o jednodnevnom cjenovnom padu od nešto ispod 2 posto. Dan kasnije, 7. kolovoza, zlato izraženo u eurima blago se oporavilo. Završna cijena zlata toga dana vratila se natrag na razinu iznad 1500 eura za uncu.

Korekcija iz perspektive dolara

Iz perspektive američkog dolara, pad cijene zlata od 5. do 7. kolovoza bio je mnogo značajniji. Unca zlata 4. kolovoza prodavala se na svjetskim burzama po cijeni iznad 1800 dolara za uncu, a samo tri dana kasnije, 7. kolovoza, mogla se kupiti za samo 1718 dolara. Cjenovni je pad, dakle, u postotku s obzirom na američki dolar iznosio gotovo 5 posto.

Analitičari smatraju kako je taj cjenovni pad zlata prouzročen dobrim vijestima o stanju američkog gospodarstva, te pogotovo brojkama o novootvorenim radnim mjestima i smanjenju stope nezaposlenosti u Americi.

Što to znači za nas u Europi?

No, imaju li te vijesti zapravo toliko veliku važnost na cijenu zlata s obzirom na euro? Ako bolje razmotrimo situaciju, lako možemo zaključiti da baš i nemaju.

Zašto je cijena zlata izražena u eurima pala puno manje nego cijena zlata izražena u američkom dolaru?

Odgovor je vrlo jednostavan. Zlato i euro zajedno su pali u odnosu na dolar. Euro za nijansu manje od zlata. Pa zato što su euro i zlato oslabili zajedno, cjenovna promjena žute plemenite kovine za sve koji eursku valutu uzimaju kao bazičnu za svoje investicijske kalkulacije i nije bila tako dramatična.

Zapravo, mogli bismo reći da se vrijednost zlata i vrijednost eura zapravo i nije puno promijenila. Promijenila se samo (trenutno) vrijednost dolara u odnosu na sve ostalo, uključujući i zlato i euro. A to baš i nije vijest na koju bismo mi iz naše striktno europske perspektive trebali skakati i reagirati na prvu loptu.

U Hrvatskoj i drugim zemljama regije sve događaje na različitim tržištima (dionice, obveznice, nekretnine), pa tako i na tržištu plemenitih kovina, gledamo iz perspektive eura. Europska valuta nam je najbliža, nju najbolje poznajemo, njome se i najviše služimo.

Provjera vrijedna zlata

Zbog toga, kada se u medijima pojavljuju uzbunjujuće vijesti o “naglim cjenovnim promjenama” plemenitih kovina, bez obzira bile te promjene u plus ili u minus, uvijek treba baciti oko i provjeriti tiče li vas se ta promjena baš toliko koliko to mediji tvrde.

Naravno, pažljiviji promatrač može reći kako je pad vrijednosti eura u odnosu na američki dolar također značajna informacija za određene ulagače s obzirom na njihov cijeli ulagački portfelj.

No, na našim stranicama mi se prvenstveno bavimo opisom situacije oko ulaganja u zlato i srebro, s osobitim fokusom na odnos cijene tih plemenitih kovina prema valuti u koju smo svi svakodnevno “uronjeni”. A to je euro.

Pa kada tako postavimo stvari, možemo mirne duše reći kako cjenovne fluktuacije ovih dana na tržištu plemenitih kovina nisu ni približno tako dramatične kao što to neki mediji žele prikazati.

Među dobrim poznavateljima svjetskog tržišta zlata postoji rasprostranjeno mišljenje kako su cijene zlata i američkog dolara međusobno negativno korelirani. A to znači: kada cijena dolaru raste, cijena zlatu u pravilu pada.

A kada raste, dolaru raste cijena u odnosu na što? U odnosu na druge svjetske valute! Od kojih je najznačajniji naravno – euro.

I baš u tom grmu leži odgovor na pitanje zašto su fluktuacije cijene zlata u odnosu na euro nerijetko puno manje izražene nego u odnosu na dolar. Vrijednosti eura i zlata u pravilu su korelirane u istom smjeru puno više nego vrijednosti dolara i zlata.

U tom smislu evo preporuke: čuvajte svoje zlato koje ste već kupili, nije priša prodavati ga, pogotovo ako biste ga prilikom prodaje pretvorili u eure ili u valutu poput kune koja je praktički derivat eurske valute.

A evo i još jedne preporuke: iskoristite ovaj blagi cjenovni pad zlata u eurima za kupnju još ponekog grama, dekagrama ili kilograma žute plemenite kovine. Vjerujemo, isplatit će vam se.

Odaberite
Right Menu IconNazovite