Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Valcambi, Metalor, Argor i PAMP: četiri švicarska susjeda koji cijeli svijet opskrbljuju zlatom

Tri švicarske rafinerije zlata: Valcambi, Metalor, PAMP i Argor Heraeus

Mjestašca Mendrisio, Balerna i Castel San Pietro u švicarskom kantonu Ticino po broju stanovnika otprilike su jednako su tako veliki i blizu jedan drugome kao naš Samobor, Sveta Nedelja i Bregana. Ili kao Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica i Kaštel Štafilić. Ili kao Opatija, Ičići i Lovran.

A unatoč tome što su maleni, u ta tri gradića na jugu Švicarske smjestile su se tri vodeće svjetske rafinerije plemenitih kovina: Valcambi, Argor Heraeus i PAMP. U toj zlatnoj tromeđi proizvede se više investicijskih zlatnih poluga nego bilo gdje drugdje na svijetu. A kada se toj moćnoj trojci pridruži i četvrti švicarski igrač – rafinerija plemenitih kovina Metalor iz grada Neuchatela na zapadu Švicarske – sve ostale rafinerije raštrkane diljem planete izgledaju kao patuljci.

Nije ni čudo da je Švicarska glasovita po čokoladi, siru, satovima i – investicijskom zlatu.

Valcambi težak 1600 tona

Najveći proizvođač zlata na svijetu je švicarska kovnica i rafinerija Valcambi iz mjestašca Balerna. Njezini proizvodni kapaciteti godišnje mogu preraditi čak milijun i 600 tisuća kilograma zlata. Najveća je to količina zlata koja se u tako kratkom vremenu može obraditi bilo gdje na planeti. Zbog toga se u Valcambijevim pogonima ne proizvode samo zlatne poluge robne marke te kompanije, nego i mnogih drugih uglednih brendova investicijskog zlata.

Metalor težak 800 tona

Drugi najveći proizvođač zlata na svijetu je također iz Švicarske. Ime mu je Metalor Technologies, a sjedište mu je – kao što smo već spomenuli – u gradu Neuchatel u istoimenom kantonu uz francusku granicu. Njegovi kapaciteti prerade zlata su 800 tisuća kilograma godišnje, što je respektabilna brojka, ali upola manja od brojke kojom se ponosi prvoplasirani Valcambi. I u Metalorovim se proizvodnim pogonima lijevaju i kuju zlatne poluge drugih uglednih robnih marki.

PAMP težak 450 tona

Treća najveća švicarska kovnica iz mjestašca Castel San Pietro nije ujedno i treća najveća kovnica i rafinerija na svijetu. Zapravo, može se reći da se švicarski PAMP i njemačka kovnica i rafinerija Heraeus prsa u prsa bore za treću poziciju na globalnom nivou, jer je prema službenim podacima PAMP je sposoban godišnje preraditi 450 tona zlata, a Heraeus u svojim pogonima u Njemačkoj između 400 i 500 tona.

Argor Heraeus težak 400 tona

Četvrta švicarska kovnica plemenitih kovina Argor, iz gradića Mendrisio, vlasnički je povezana s njemačkim Heraeusom. To je vidljivo i po tome što je baš Argor Heraeus naziv robne marke pod kojom se prodaju proizvodi iskovani i izljeveni u ovoj kovnici. Kada bismo zbrojili proizvodne kapacitete Argor Heraeusa iz Švicarske od oko 400 tona godišnje s proizvodnim kapacitetima njemačkog Heraeusa koji može prereaditi 400 do 500 tona, dobili bismo drugog najvećeg svjetskog prerađivača zlata. No, i tako spojeni, Heraeus i Argor Heraeus po kapacitetima prerade nisu ni blizu neprikosnovenom Valcambiju.

=====

Sve četiri spomenute švicarske rafinerije zlata – Valcambi, Metalor, PAMP i Argor – spadaju u red najvećih i najuglednijih kompanija za preradu zlata na svijetu. Te kompanije postavljaju standarde u kvaliteti, čistoći i pouzdanosti kovanja i lijevanja žute plemenite kovine. Stručnjaci iz svih kutaka planeta dolaze k njima po znanje, poduku i iskustvo.

Kada investicijski proizvod posjeduje žig jedne od navedenih kovnica, možete biti sigurni da je riječ o besprijekornom zlatu prepoznatom diljem svijeta.

Naša tvrtka surađuje sa sve ove četiri švicarske kovnice. I zbog toga u našem asortimanu nudimo poluge njihovih robnih marki. O tome koju ćemo robnu marku zlatnih poluga vama ponuditi ovisi o trenutnoj dobavljivosti. No, ma koji investicijski proizvod jedne od te četiri vodeće svjetske kovnice kupili – nećete pogriješiti.

Odaberite
Right Menu IconNazovite