Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Analiza: Je li došlo vrijeme da bitcoin pretvorimo u zlato?

Bitcon i zlato

Otkako je bitcoin kao prva kriptovaluta na svijetu jače prodrla u svijest investitora, on se prilično žestoko natječe za pažnju ulagača u odnosu na druge popularne ulagačke klase: dionice, obveznice, te osobito zlato.

Zlato i bitcoin u tom su pogledu istovremeno i suradnici i suparnici. U engleskom jeziku iskovana je za takvu vrstu odnosa nova riječ – “frenemy” – koja je nastala spajanjem riječi “friend” (prijatelj) i “enemy” (neprijatelj).

Zašto su zlato i bitcoin u tako neobičnom odnosu i kako se to manifestira u praksi? Obje investicijske klase nastoje pozornost ulagača privući obećanjem dobrih performansi u teškim ekonomskim vremenima kakve upravo proživljavamo.

Algoritam bitcoina jamči da će ukupna količina ove kriptovalute u optjecaju biti ograničena, što je moćna protuinflacijska karakteristika. Investitori znaju da je, kako vrijeme protječe, sve teže i teže doći do novih primjeraka ove kriptovalute. Ekonomska znanost govori nam da je pojedina ulagačka klasa cjenjenija i skuplja što je teže doći do nje, a što nazivamo načelom nestašice.

Isto vrijedi i za zlato. Eksploatacija zlata iz prirodnih resursa sa svakim novim danom je teža i skuplja, što žutu plemenitu kovinu čini manje raspoloživom ulagačima. I u slučaju investiranja u zlato vrijedi isto načelo nestašice, kao i za bitcoin.

Borba za investitorovu pažnju

Zlato i bitcoin zajedno su, dakle, suprotstavljeni papirnatome novcu poput eura, dolara, funte ili rublje, budući da se potonji mogu tiskati ni iz čega praktički u neograničenim količinama. A to novac koji imamo uobičajenom imamo u svojim novčanicima čini ranjivim na inflaciju.

U tom smislu, zlato i bitcoin su protivnici. Kada ulagač razmišlja o tome kako zaštititi svoju imovinu od inflatornih pritisaka, on će se neminovno pitati: “Trebam li kupiti žutu plemenitu kovinu ili kriptovalutu? Ili oboje? Ako je dobro kupiti i jedno i drugo, u kojem omjeru ih trebam imati u svom portfelju? Pola-pola? Ili ću kupiti više zlata, a manje bitcoina, ili pak obrnuto?”

To je trenutak kada se dvije investicijske klase međusobno bore za investitorovu pažnju.

Nerijetko se događa da ulagači koji su već uložili i u jedno i u drugo razmišljaju promijeniti omjer tih dviju klasa nakon što vrijednost jednoj naglo skoči ili padne, pa se uravnoteženost portfelja poljulja. Razmatranjem cjenovnog omjera zlata i bitcona može nam puno pomoći kako bismo odabrali pravi trenutak za rekalibriranje.

Pobjednički sentiment

Primjerice, od stvaranja bitcoina 2009. godine pa sve do prvog cjenovnog vrhunca u prosincu 2017. godine, vrijednost zlata u odnosu na bitcoin je neprekidno slabila. Može se reći da je u tom razdoblju za vrijednost ulagačkog portfelja bilo isplativije kupovati popularnu kriptovalutu nego žutu kovinu.

Potom se taj trend okrenuo. U prosincu 2017. godine za 1 bitcoin se moglo kupiti 15 unci zlata. Točno godinu dana kasnije, u prosincu 2018. godine, za istu količinu bitcoina moglo se kupiti samo 2.6 unci ove kovine. Taj je trend nastavljen iduće dvije godine, i tek se u prosincu 2020. godine za bitcoin mogla kupiti ista količina zlata kao i 2017. godine. Zaključak je jednostavan: ulagačima bi bilo najunosnije da su u tom razdoblju prodali svoje bitcoine i da su za taj iznos kupili zlato.

Od prosinca 2020. do danas, trend cijene bitcoina u odnosu na zlato nije lako jasno odrediti. Može se reći da su tržišne sile koje nagone investitore da zamijene bitcoin za zlato i sile koje potiču da se zlato zamijeni za bitcoin međusobno uglavnom uravnotežene.

Doduše, od studenog 2021. godine do danas primjećujemo kako blago pobjeđuje sentiment slabljenja bitcoina u odnosu na zlato. Ako se taj tržišni osjećaj nastavi, možemo očekivati da će se sve veći broj vlasnika bitcoina odlučivati za prodaju barem dijela portfelja kriptovalute i njegovu konverziju u žutu plemenitu kovinu.

Uspostavljanje ravnoteže

Što to znači u svakodnevnom životu pojedinog investitora? Ako je omjer vrijednosti bitcoina i zlata u vašem portfelju otprilike jednak, najvjerojatnije je da ne trebate poduzimati ništa. No, ako bitcoin snažno preteže, možda je vrijeme da razmislite o zamjeni dijela portfelja popularne kriptovalute za plemenitu kovinu. Na taj način uspostavit ćete ravnotežu koja dugoročno može biti blagotvorna.

U tom pogledu, naša je tvrtka spremna. Mi klijentima nudimo mogućnosti izravne konverzije bitcoina u zlato, i obrnuto. Svi proizvodi od investicjiskih plemenitih kovina kod nas se mogu kupiti izravno putem našeg web shopa Butik Plemenit, odabirom opcije plaćanja pomoću kriptovaluta, što uključuje ne samo bitcoin, nego i još osam drugih popularnih izdanja virtualnog novca. Uz to, naši kupci zlata i srebra svoju kupnju kriptovalutama mogu obaviti i osobno, u našem središnjem uredu u Zagrebu. Dobro došli!

Odaberite
Right Menu IconNazovite