Temeljna cijena za otkup (gram)
Kliknite na cijenu i poigrajte se grafikonom

Zlatne poluge i zlatnici postaju nova gotovina za u čarapu ili pod madrac

Zlatna poluga i euro

Građani koji svoju ušteđevinu čuvaju u novčanicama švicarskog franka (a ne, recimo, u zlatnim polugama ili zlatnim kovanicama) nedavno su doživjeli golem šok. U svibnju 2021. godine stupila je na snagu odluka švicarske vlade da se novčanice franka tiskane i prvi put korištene od 1995. do 1998. godine povlače iz optjecaja. Umjesto novčanica starih dvadeset i više godina, švicarska je narodna banka u optjecaj pustila novu seriju. Stare novčanice prestale su vrijediti, pa u trgovinama u Švicarskoj više nisu prihvaćene jer nisu legalno sredstvo plaćanja.

Prilično velika količina starih švicarskih novčanica koje su u posjedu naših građana nije zamijenjena za nove novčanice. Naše ih banke ne žele zamijeniti, pa su one zbog toga postale bezvrijedne. One se, doduše, mogu zamijeniti za nove novčanice u poslovnicama središnje banke diljem Švicarske. No, da bi to moglo biti učinjeno, vlasnik starih novčanica mora potegnuti na put prema Bernu, Zürichu, Ženevi ili Baselu. A to nije nimalo ekonomično.

Mogu li se štediše osloniti na papirnatu valutu?

Problem sa zamjenom starih novčanica švicarskog franka pokazuje kako se štediše više ne mogu u potpunosti osloniti čak ni na jednu od najstabilnijih i najuglednijih svjetskih valuta, ako žele svoj novac čuvati u gotovini.

Naši stariji sugrađani sjetit će se da smo svoju gotovinu prije 25 i više godina čuvali u njemačkim markama. U valutu Savezne Republike Njemačke imali smo tako čvrsto povjerenje, da nam nije bio ni na kraj pameti njezin nestanak s lica zemlje. Ono što se nedavno dogodilo sa starim novčanicama švicarskog franka dogodilo se s uvođenjem eura i s valutom radišnih Nijemaca. Istina, njemačke se marke još i danas mogu zamijeniti za euro, ali samo još na jednom mjestu u Njemačkoj – u uredu središnje banke u Frankfurtu. A to je velik problem i značajna neugodnost za sve koji još uvijek u čarapama ili pod madracima čuvaju tu prastaru valutu.

Uz to, ako vam je iz doba od prije uvođenja eura u ormaru ostalo talijanskih lira, francuskih franaka, španjolskih pezeta ili belgijskih franaka, njih službenim putem više nećete moći zamijeniti za euro. Rok za zamjenu novčanica za te je valute istekao, te se sada mogu za eure zamijeniti samo na neformalnom tržištu. Od svih europskih valuta koje su nadomještene eurom, neograničen rok zamjene novčanica u središnjoj banci vrijedi samo za njemačku marku, austrijski šiling i slovenski tolar.

Uskoro građane Hrvatske također očekuje velika promjena valute. Hrvatska kuna odlazi u povijest, i umjesto nje ćemo koristiti euro. A to znači da će se situacija ograničenim mogućnostima zamjene novčanica kune za euro opet ponoviti. Tu situaciju donekle olakšava činjenica da će Hrvatska narodna banka novčanice kune u eure također mijenjati bez vremenskog ograničenja. No, te će se novčanice moći zamijeniti samo u uredu banke u Zagrebu.

Svi ovi primjeri govore u prilog tome da se čuvanje gotovine u papirnatom novcu dugoročno ne isplati. Papirnate se valute mijenjaju, rađaju se i umiru prosječno svakih nekoliko desetljeća. Papirnate valute nisu dobro sredstvo očuvanja osobne imovine na duge vremenske staze.

Alternativa francima, markama, kunama, eurima…

Na sreću, postoji alternativa čuvanju novca u švicarskim francima, njemačkim markama, hrvatskim kunama ili eurima. A ta je alternativa – investicijsko zlato. Zlatne poluge i zlatne kovanice izrađene u prošlim stoljećima očuvale su kupovnu moć sve do današnjih dana. Zlatnici iz Austrougarske monarhije ili Napoleonove Francuske još i danas vrijede istu količinu novca i materijalnih dobara kao što su vrijedili prije 100, 200 i više godina. A pojedini primjerci, zbog dodatne numizmatičke vrijednosti, prodaju se i za višestruko veće iznose.

Ako je povijest učiteljica mudrosti, možemo lako zaključiti kako će zlato u prepoznatljivim oblicima, u formi poluga ili zlatnih kovanica, nastaviti biti kvalitetno sredstvo štednje i u budućnosti, u desetljećima i stoljećima koja su pred nama.

Investicijsko je zlato moguće brzo i bez teškoća zamijeniti za trenutno važeću valutu bilo gdje na svijetu. Ugledni brokeri fizičkim zlatom redovno objavljuju tečajnu listu po kojoj se pojedine veličine zlatnih poluga ili zlatnika mogu zamijeniti za papirnati novac.

Uz to, investicijsko zlato ima još jednu značajnu prednost u odnosu na papirnatu valutu. Gustoća vrijednosti zlata puno je veća od gustoće vrijednosti papirnatog novca. Što to znači? Ako želite pohraniti u gotovini vrijednost od, primjerice, 500 tisuća eura, za to će vam trebati prilično velika hrpa najvećih apoena od 200 eura, da ne spominjemo manje apoene od 100, 50 ili 20 eura. No, ako istu tu količinu novca želite pohraniti u zlatnim polugama, za to će vam trebati tek nekoliko velikih poluga veličine mobitela na tipke. Zlato je kompaktan i diskretan oblik pohrane gotovine.

U vremenima velikih promjena i ozbiljne inflacije, zlato predstavlja pouzdan i siguran oblik čuvanja štednje u gotovini. Umjesto eura, kuna ili starih njemačkih maraka, neka u našim čarapama ili pod našim madracima bude zlato u formi prepoznatljivih poluga ili kovanica.

Odaberite
Right Menu IconNazovite